Ο Δημήτρης Χαρίτου στο pellanews.gr για το "Πεύκο-το μαύρο πρόβατο των Δασικών Πυρκαγιών". | PellaNews

Ο Δημήτρης Χαρίτου στο pellanews.gr για το "Πεύκο-το μαύρο πρόβατο των Δασικών Πυρκαγιών".

Πευκδάσος Μεγάλης Λίμνης-Λέσβος φώτο από το agiasos.gr

Πεύκο:  το μαύρο πρόβατο  των  Δασικών Πυρκαγιών.

του Δημήτριου Χαρίτου*

Μια ιστορία ημιμάθειας και υστεροβουλίας που θέλει να απομακρύνει την κοινή γνώμη από την προσέγγιση των πραγματικών αιτιών των Δασικών Πυρκαγιών και στο βάθος μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που ετοιμάζονται για τις περίφημες αναδασώσεις!

Η Πεύκη και ειδικότερα τα είδη της Χαλεπιού και τραχείας Πεύκης είναι ενδημικά είδη της γενικότερης μεσογειακής βλάστησης και ειδικότερα της ενδημικής χλωρίδας των παραθαλάσσιων περιοχών της χώρας μας. Τα συναντάμε σε αμιγή ή/και μεικτά δάση με άλλα ενδημικά είδη διαμορφώνοντας έτσι μεσογειακά οικοσυστήματα ιδιαιτέρως χρήσιμα και σημαντικά από άποψη βιοποικιλότητας και όχι μόνον.

Είναι είδη λιτοδίαιτα και ολιγαρκή με μικρές απαιτήσεις σε νερό και ποιότητα εδάφους ιδανικά δηλαδή για να ανταπεξέλθουν στα ιδιαίτερα χαρακτηρίστηκα των εδαφικών και κλιματικών συνθηκών που επικροτούν στην παραθαλάσσια ζώνη της χώρας μας, σε αυτά δε, θα πρέπει να προσθέσουμε και το ότι παρουσιάζουν και «ανοσία» στην βόσκηση η οποία μέχρι πριν μερικά χρόνια επηρέαζε ουσιαστικά την ανάπτυξη άλλων δασικών ειδών όπως επί παραδείγματι της δρυός που προσφάτως την ανακάλυψαν όλοι….

Το δυστύχημα, όμως για αυτά και όχι μόνον δασικά είδη είναι ότι φύονται και αναπτύσσονται εκεί όπου και η νεοελληνική κοινωνία θεώρει ζωτικό της οικιστικό  χώρο γιατί απλά έπρεπε να έχει και ένα εξοχικό στην θάλασσα.

Στο βωμό, συνεπώς, της τσιμεντένιας ανάπτυξης των προηγούμενων δεκαετιών χρίζονται όλα τα παραθαλάσσια και όχι μόνον μέτωπα. Οι βίλες και οι μεζονέτες άλλα και ολόκληροι οικισμοί φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και ξεπετιούνται ανάμεσα στα πεύκα λες και φταίνε τα τελευταία. Το όνειρο ολοκληρώνεται χρόνο με το χρόνο, η κοινωνία κωφεύει, οι πολιτικοί βρίσκουν νέο πεδίον δόξης και όλα βαίνουν κατ ευχήν. Βεβαία υπάρχει και φταίει το κακό Δασαρχείο που δεν αφήνει την ανάπτυξη αλλά το βολεύουμε και αυτό….

Και ερχόμαστε στο σήμερα που καιγόμαστε και κάποιος πρέπει να πάρει την ευθύνη όποτε και αρχίζει ο μουτζούρης … ευκολάκι; Το πεύκο! Είναι εύφλεκτον και φυτρώνει το αφιλότιμο δίπλα στις βίλες χωρίς να ρωτήσει κανέναν… Ντροπή του!

Όταν, λοιπόν, πάρει φωτιά και το θερμικό φορτίο ή αλλιώς η θερμότητα που αυτή παράγει είναι αρκετές εκατοντάδες βαθμούς κελσίου, ποιο δεντρωθείς φυτό μπορεί να αντέξει; Εδώ τα τσιμέντα θρυμματίζονται, τα σιδερά λιώνουν και κάποιοι προσπαθούν με την ημιμάθεια τους να μας πείσουν ότι υπάρχουν είδη που αντέχουν στην φωτιά, ήτοι πυρίμαχα. Έλεος με την απύθμενη βλακεία ορισμένων αφελών και την πονηράδα ορισμένων επιτηδείων. Και εξηγώ για τους μεν πρώτους ναι μεν είναι πιο βραδυφλεγή κάποια είδη, όπως για παράδειγμα η δρυς όταν η δασική πυρκαγιά είναι έρπουσα και σε αρχικό στάδιο και σε δίνουν λίγο επιπλέον χρόνο για να δράσεις, όταν όμως φουντώσει και γίνει επικόρυφη τρέχα να σωθείς. Για τους δε, πονηρούς ξέρουμε ότι τα λεφτά είναι πολλά για τις «πολυδιαφημιζόμενες» αναδασώσεις και πολλοί με περισσό θράσος περιμένετε να τις «απαλλοτριώσετε» για το καλό της χώρας….

Συνεπώς, είναι ένας καλοειπωμένος μύθος το “κατηγορώ” εναντίον του Πεύκου για αμαθείς και ευκολόπιστους. Η αλήθεια, λοιπόν,  είναι ότι το Πεύκο είναι η κύρια αίτια που δεν είναι ερημοποιημένη η παραθαλάσσια ζώνη βλάστησης της χώρας μας και τίποτα άλλο.

*Ο Δημήτρης Χαρίτου είναι Δασοπόνος Δασαρχείου Έδεσσας - Αντιπρόεδρος Ένωσης  Δασοπόνων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης