Ο Ιβάν, ο Ολυμπιακός και οι Πόντιοι! | PellaNews

Ο Ιβάν, ο Ολυμπιακός και οι Πόντιοι!

Του Στέφανου Μιντζα 

Η ρατσιστική ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στον ποντιακό ελληνισμό σε ολόκληρη τη γη. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βράδυ η ερυθρόλευκη ΠΑΕ ο Ελληνοπόντιος επιχειρηματίας, Ιβάν Σαββίδης, αποκαλείται Ρώσος.

Ο Ιβάν Σαββίδης όπως και οι χιλιάδες πόντιοι που διέφυγαν στην Ρωσία είναι Ελληνες, έχουν ελληνική συνείδηση. Οι πρόγονοι μας υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια για την εθνική του συνείδηση και τη θρησκεία τους από τους Τούρκους. Οι Έλληνες του Πόντου μπήκαν αντιμέτωποι με φρικτά διλήμματα, οι μαρτυρίες έρχονται μέχρι τις ημέρες μας όταν οι Τούρκοι και το κομμουνίστικο καθεστώς της Ρωσίας τους έβαλε να επιλέξουν ανάμεσα στην Ελληνική Γλώσσα ή την Ορθόδοξη θρησκεία. 

Χιλιάδες είναι άλλωστε οι κρυπτό χριστιανοί στον Πόντο, υπάρχουν άλλωστε και οι ιστορικές έρευνες του καθηγητή Φωτιάδη. Οι άνθρωποι αυτοί αισθάνονται Έλληνες και Ρωμιοί όπως και ο Ιβάν Σαββίδης

Από τη στιγμή λοιπόν που ο Ιβάν Σαββίδης αισθάνεται Έλληνας δεν έχει κανένας το δικαίωμα να τον αποκαλεί Ρώσο. Ο μεγάλος ιστορικός Θουκυδίδης τον 4ο αιώνα π. Χ. είχε ορίσει με σαφήνεια ποίοι είναι Έλληνες αλλά και ο ρητορας Ισοκράτης σε δημόσιο λόγο του στην Εκκλησία του Δήμου είχε απαντήσει με τον καλύτερο τρόπο σε όσους αμφισβητούσαν τότε την ελληνικότητα της Μακεδονίας. 

Όταν έφυγαν οι Έλληνες πόντιοι κυνηγημένοι από τους Τούρκους στην Ρωσία, την Γεωργία, στον Καύκασο αλλά και σε άλλες γειτονικές περιοχές είχαν πάντα στην καρδιά τους την Ελλάδα αλλά και τη νοσταλγία να γυρίσουν πίσω στην πατρίδα. Ένας από αυτούς τους Έλληνες είναι και ο Ιβάν Σαββίδης. 

Μετά την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων έρχεται και η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων της Ευρώπης να καταδικάσει το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του Ολυμπιακού. Στην ανακοίνωση της ΟΣΕΠΕ γίνεται αναφορά για το πώς οι διασωθέντες από το Οθωμανικό τέρας προσέφυγαν στη Ρωσία και τη Γεωργία και εν συνεχεία από το 1922 ήρθαν κατά κύματα στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση της ΟΣΕΠΕ

"Σα ξένα είμαι Έλληνας και σην Ελλάδα ξένος"

Και από τους ουρανούς από ‘κει που βρίσκονται ο Χρήστος Αντωνιάδης ο μέγας νευροχειρουργός και ποιητής των Ποντίων μαζί με τον τεράστιο Στέλιο Καζαντζίδη, μας κοιτούν και απορούν. Απορούν διότι θα περίμεναν οι στίχοι αυτού του εκπληκτικού τραγουδιού να έχουν αλλάξει τα μυαλά της εγχώριας αντιποντιακής Διαπλοκής. Τελικά όχι. Παραμένουν οι ίδιοι και χειρότεροι.

Η επίθεση με ρατσιστικό μίσος στο πρόσωπο του συμπατριώτη μας Ιβάν Σαββίδη δεν αφορά το ποδόσφαιρο. Και δεν την κρίνουμε με βάση καμιά οπαδική προτίμηση.

Η πλειοψηφία του Ποντιακού Ελληνισμού όσοι επέζησαν από το Κεμαλικό και Οθωμανικό τέρας, διεσώθησαν στην Ρωσία και Γεωργία. Και κατά κύματα από το 1922 έρχονται στην Ελλάδα. Στην Σοβιετική Ένωση ήταν απλά οι Greki. Οι Έλληνες με γλώσσα τα Ρωμέικα. Τα Ελληνικά Πόντου. Την τρισχιλιόχρονη Ομηρική διάλεκτο. Εδώ έγιναν "Ρώσοι, Τσετσένοι, Απχάζιοι". Φανταστείτε αν επιτίθενται με τόσο μίσος τυφλού ρατσισμού σε έναν τόσο δυνατό άνθρωπο σαν τον Ιβάν, τί άποψη έχουν για έναν απλό μεροκαματιάρη στο Σοχούμ, το Σότσι, το Νοβοροσίσκ, την Συμφερούπολη.

Καλούμε την Πολιτεία και όλα τα κόμματα να λάβουν θέση στην προσπάθεια διχασμού της χώρας την κρίσιμη ώρα της Τουρκικής απειλής. Διότι δεν αφορά το ποδόσφαιρο. Αυτό είναι το μέσον όπου καθρεπτίζονται συλλογιστικές και στρατηγικές.

Τον Ιβάν Σαββίδη τον γνωρίζουμε προσωπικά. Μας τίμησε με την φιλία του. Δεν θα προβούμε σε πλειοδοσία επαίνων για όσα έχει πράξει πολλές φορές χωρίς προβολή. Ως αδερφοί του φίλοι και συμπατριώτες Έλληνες Πόντιοι, δηλώνουμε την αγάπη μας στο πρόσωπό του, τις ιδέες του, το πάθος του για την Πατρίδα μας, την γλώσσα και Ιστορία της που μόνο με πράξεις στήριξε.

Και με την Έδρα Ποντιακών Σπουδών στο ΑΠΘ αλλά και με το τηλεοπτικό "Κόκκινο Ποτάμι" που είναι μια πολύτιμη υπόμνηση σε κάθε αναθεωρητή της Γενοκτονίας: " Η αλήθεια νικά πάντα στο τέλος το ψέμα, την προπαγάνδα, την διαπλοκή".

Ας αφήσουμε λοιπόν την οπαδικη καζούρα και ας κάνουμε μια αναδρομή στην ιστορία. Πάνω άλλωστε από 500.000 ψυχές ζητούν δικαίωση για την Γενοκτονία τους από τους Τούρκους.