Ο Μέγιστος των Προφητών | PellaNews

Ο Μέγιστος των Προφητών

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης στην Romfea.gr
Ιεροκήρυκας Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης

Κυριακή
(Μάρκ. στ΄ 14 - 30)
Η αποτομή της Τιμ. Κεφαλής Ιωάννου Βαπτιστού

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά την αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Τιμά τον Άγγελο της ερήμου, το Βαπτιστή του Χριστού, το φλογερό και ανυποχώρητο Κήρυκα, το μεγάλο Προφήτη, τον Πρόδρομο του Κυρίου.

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά και εορτάζει τον Ιωάννη ... Eκείνον που κήρυξε για τον Χριστό και τάραξε την ηρεμία των αρχόντων της εποχής και της περιοχής του.

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά εκείνον που χάρισε το αίμα του για να υπάρξει Πρόδρομος του Κυρίου, μείζων εν γεννητοίς γυναικών και ομιλητής ακτινοβόλος.

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά εκείνον τον τελευταίο Προφήτη που συνδέει την Παλαιά με την Καινή Διαθήκη και θανατώνεται εξαιτίας του άκρατου ηδονισμού του φρικτού Βασιλιά Ηρώδη.

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά εκείνον που διαμαρτύρεται έντονα όταν τον παρομοιάζουν με τον αναμενόμενο Μεσσία, για τον οποίον λέγει ότι δεν είναι άξιος ούτε τα κορδόνια των υποδημάτων του να λύσει: «οὐκ εἰμὶ ἄξιος ἵνα λύσω αὐτοῦ τὸν ἱμάντα τοῦ ὑποδήματος».

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά εκείνον που προς στιγμήν αρνείται να βαπτίσει τον Ιησού: «ἐγὼ χρείαν ἔχω ὑπὸ σοῦ βαπτισθῆναι, καὶ σὺ ἔρχῃ πρός με;».

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τον «δίκαιο», τον «Άγιο» απέναντι Θεού και ανθρώπων, όπως αναφέρει στο κείμενό του ο Ευαγγελιστής Μάρκος. Χαρακτηρισμοί που προέρχονται από το στόμα του Βασιλιά Ηρώδη.

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τον Πρόδρομο, εκείνον που προετοιμάζει την οδόν του Κυρίου και βαπτίζει στον Ιορδάνη όσους προσέρχονται σε αυτόν εξομολογούμενοι τις αμαρτίες τους.

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά εκείνον που διδάσκει τις εντολές του Θεού και καλεί σε μετάνοια τους πάντες, εκείνον που προετοιμάζει το λαό του Ισραήλ για την υποδοχή του Μεσσία.

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τον ασυμβίβαστο και φλογερό κήρυκα Ιωάννη, ο οποίος ελέγχει δυναμικά τον επιπόλαιο και πνευματικά τυφλό Ηρώδη που συζεί αμαρτωλά με την πανούργα Ηρωδιάδα, τη γυναίκα του αδελφού του Φιλίππου.

Ο Ιωάννης κατά τη διάρκεια της σύντομης ζωής του λιτανεύει παντού το Ορθόδοξο σταυρικό ήθος με αποτέλεσμα να πιεί το ποτήριον του μαρτυρίου, άλλωστε όπως αναφέρει ο Άγιος Ισαάκ, ο δρόμος που οδηγεί στον Θεό είναι ένας καθημερινός σταυρός.

Αγαπητοί μου ...

Ο Τίμιος του Κυρίου Πρόδρομος, ο μέγιστος και σεβασμιώτερος των Προφητών, ο της Χάριτος Κήρυκας, ο ασυμβίβαστος Ιωάννης έζησε για την αγάπη και τη δόξα του Θεού.

Με το αίμα της Κεφαλής του πότισε το ξηρό χώμα και έθρεψε το δέντρο της πίστεως στερεώνοντας την Εκκλησία του Χριστού.

Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής υπήρξε ο πιστός και γνήσιος Προφήτης, ο γενναίος και ανυποχώρητος απέναντι στη διεστραμμένη κοσμική εξουσία και στους υπηρέτες της.

Σήμερα ... εποχή που η κοινωνία βρίσκεται σε κρίση ολοκληρωτική, πόσοι Πρόδρομοι υπάρχουν;

Πόσοι μάρτυρες της αληθείας και φλογεροί κήρυκες του Ευαγγελίου του Χριστού;

Πόσοι γνήσιοι και πιστοί μαθητές του Διδασκάλου Ιησού;

Πόσοι μιμητές του Ιωάννου του Βαπτιστού;

Άραγε ... ανήκουμε σ’ αυτούς;

Ας αναρωτηθούμε ...