Ο Φαν’τ Σχιπ ξαναέκανε ομάδα την Εθνική, και τώρα πρέπει να... | PellaNews

Ο Φαν’τ Σχιπ ξαναέκανε ομάδα την Εθνική, και τώρα πρέπει να...

Πενήντα τέσσερις μέρες πίσω, στις 23 Αυγούστου, την ημέρα διεξαγωγής του τελικού του Champions League, συζητούσα με τον Τζον Φαν’τ Σχιπ σχετικά με την έναρξη του Nations League. «Πρέπει οπωσδήποτε να τερματίσουμε πρώτοι σε αυτόν τον όμιλο», ήταν η δική μου νοοτροπία. «Ναι, σωστά, αν το σκέφτεσαι ιστορικά έτσι είναι, πρέπει. Αλλά πρέπει να σκεφτούμε και ότι σήμερα η Εθνική Ελλάδας για κάποιο λόγο έχει βρεθεί στην 3η κατηγορία του Nations League. Κάπως έφτασε, κάπως έπεσε εδώ. Η κατηγορία δείχνει την δυναμική της στη διάρκεια των τελευταίων ετών. Αρα αυτής της ομάδας η υποχρέωσή της είναι να γίνει ομάδα και να δημιουργήσει καλή προοπτική για το μέλλον της ώστε να φτάσει πάλι στην εποχή που η πρωτιά σε έναν όμιλο σαν αυτό να είναι απολύτως ρεαλιστική απαίτηση», ήταν η απάντησή του. Με ευγένεια και τρόπο, με έβαλε στη θέση μου. Μας έβαλε στη θέση μας.

Στην υπόθεση της Εθνικής ομάδας σκεφτόμαστε και στεκόμαστε στην κριτική της σημερινής πορείας σαν να έχουμε πλήρως διαγράψει από τη μνήμη μας όσα έχουν συμβεί στη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών. Πάμε, για παράδειγμα, στο ΟΑΚΑ με την απαίτηση να δούμε την Ελλάδα να νικά το Κόσοβο, σαν να ξεχνάμε εντελώς ότι στη διάρκεια των προηγούμενων 5 ετών η Ελλάδα έχει χάσει εντός έδρας από Φινλανδία, Ισλανδία, Λευκορωσία, Εσθονία, Ελβετία, Αρμενία, Β. Ιρλανδία, και από τα Νησιά Φερόε. Αυτή την Ελλάδα παρέλαβε τον Ιούλιο του 2019 ο Τζον Φαν’τ Σχιπ. Μια ομάδα κακοποιημένη, από τον Σεπτέμβριο του 2014 και – με μικρά διαλείμματα – για μια ολόκληρη πενταετία. Μια ομάδα που δεν ένιωθε αυτοπεποίθηση και δεν είχε την πίστη ότι υπερέχει ακόμη και όταν συναντούσε ορισμένες εκ των πιο αδύναμων ποδοσφαιρικών ομάδων της Ευρώπης.

Η δίκαιη και χρήσιμη κρίση επί του έργου του προπονητή στην Εθνική Ομάδα πρέπει να γίνεται σε σύγκριση με το χθες, όχι με τα περασμένα μεγαλεία. Μέχρι χθες, δηλαδή μέχρι τον Ιούλιο του 2019 η Εθνική δεν ήταν και δεν συμπεριφερόταν σαν ομάδα. Δεν διέκρινες ομαδικά στοιχεία στη συμπεριφορά της ούτε εντός ούτε εκτός τερέν. Και από εκεί, σε διάστημα 15 μηνών έχουμε φτάσει στην εποχή που η Εθνική τόσο εντός όσο και εκτός τερέν συμπεριφέρεται σαν ομάδα. Σαν σύνολο. Με λειτουργία που φανερώνει αρχές. Με σημάδια λογικής.

δείτε τη συνέχεια εδώ: https://www.gazzetta.gr/