Παιδική χαρά στα Γιαννιτσά ! | PellaNews

Παιδική χαρά στα Γιαννιτσά !

του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου

Περπατώντας στον Πλατανότοπο Γιαννιτσών, ευτυχώς έχουμε αυτόν τον τόπο άθλησης και ψυχαγωγίας (ας ασφαλτοστρώσουν τον πλαϊνό δρόμο να μην σηκώνονται σύννεφα σκόνης όταν περνούν αυτοκίνητα), πριν από την καραντίνα έβλεπα ένα συνεργείο με στολές, με καπέλα, να κατασκευάζει μια παιδική χαρά. Μιλάμε για σπουδαία παιδική χαρά, όχι μόνο με κούνιες, τραμπάλες, τσουλήθρες, αλλά και με τούνελ, με σχοινιά για σκαρφάλωμα, με κάτι κυλίνδρους, με σπιτάκια, με … και επιπλέον και με όμορφη περίφραξη για να μη μπαίνουν τα ζώα (σημαντικό).

  Έμαθα ότι ήταν μια από τις παιδικές χαρές που κάνει δώρο στα Γιαννιτσά μια μεγάλη ιδιωτική εταιρεία. Περιττό να σας πω τι έγινε στην παιδική χαρά μετά την καραντίνα. Χαρά Θεού ! Παιδάκια μικρά, μεγάλα, χαιρόντουσαν κι αυτά και οι γονείς τους που επιτέλους βρήκαν κάτι τέτοιο στα Γιαννιτσά.

Γιατί, δυστυχώς, εδώ και πολλά χρόνια στα Γιαννιτσά υπήρχαν μόνο υπολείμματα παιδικών χαρών σε κάποιες γειτονιές. Με δυσκολία να έβρισκες μια κούνια, μια τραμπάλα για το παιδί σου και το εγγόνι σου. Μερικές, για να μην είναι και ξεφτιλιστικό το θέαμα, τις διέλυσε εντελώς ο Δήμος και τις γέμισε χορτάρι και πρασινάδες. Ας κυλιούνται τα παιδιά στο χόρτο θα πείτε, παιχνίδι είναι κι αυτό, αλλά δυστυχώς επειδή δεν έχουν περίφραξη, υπάρχουν ούρα και κόπρανα σκύλων.

Ξέρω ότι οι αρμόδιοι του Δήμου θα πουν «τις παιδικές χαρές κάποιοι που έχουν μανία καταστροφής (κυρίως μεγάλα παιδιά) τις καταστρέφουν και μας είναι πολυέξοδο να τις επισκευάζουμε συνεχώς». Ναι, δυστυχώς, μια από τις «επιτυχίες» της πολιτισμένης κοινωνίας μας είναι να καταστρέφουν οι νέοι μας για να εκτονώνονται. Βλέπετε απολαμβάνουμε τους καρπούς της άθεης αγωγής που τους παρέχουμε.

Τότε ας έκαμνε ο Δήμος αυτό που έγινε στην Χίο. Στην πόλη της Χίου, που κι εκεί υπάρχουν στις γειτονιές διαλυμένες παιδικές χαρές, υπάρχει δίπλα στην εκκλησία Παναγία η Φάρκαινα, ένας πολύ μεγάλος χώρος που υπάρχουν πολλές παιδικές χαρές με περίφραξη, η κάθε μια κατά ηλικία παιδιών, υπάρχουν γήπεδα για μεγάλα παιδιά, διάδρομοι από καουτσούκ για περπάτημα, τρέξιμο …  Στην Φάρκαινα για να παίξουν πηγαίνουν παιδιά από όλη την πόλη. Είναι ένα κόσμημα για την Χίο και μπράβο στους Δημάρχους που την έφτιαξαν. Και μη μου πείτε ότι ο Δήμος δεν έχει τρόπο να προστατεύει τέτοιο κόσμημα από καταστροφές.

Και κάτι ακόμα. Ένα Κολυμβητήριο δεν μπόρεσε ο Δήμος να κατασκευάσει στα Γιαννιτσά. Δίπλα μας τα Κουφάλια και η Έδεσσα, που είναι μικρότερες πόλεις από τα Γιαννιτσά, έχουν Κολυμβητήριο εδώ και χρόνια. Δεν γνωρίζω πόσα χρήματα χρειάζονται για να φτιαχτεί Κολυμβητήριο, αλλά δεν πιστεύω ότι αν το επεδίωκαν οι Δήμαρχοι δεν θα το κατάφερναν.

Ξέρετε, δεν έχει σημασία ποια θέση έχουμε, αν είμαστε Δήμαρχοι, Πρωθυπουργοί, Υπουργοί, γιατροί, δικηγόροι, γεωργοί, εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι … αλλά αυτό που έχει σημασία είναι πόσο εργαστήκαμε, τι τελικά προσφέραμε στους συνανθρώπους μας από την θέση που είχαμε.

Όπως και στην παραβολή του Χριστού δεν είχε σημασία ότι ο ένας πήρε 5 τάλαντα, ο άλλος 2 και ο άλλος 1, αλλά τι κατάφεραν, τι πρόσφεραν με όσα τάλαντα πήραν. Γιατί ο καθένας που εργάστηκε και πολλαπλασίασε τα τάλαντα που του δόθηκαν, ανεξάρτητα από τον αριθμό τους, άκουσε από τον Κύριό του «εύ δούλε αγαθέ και πιστέ ! επί ολίγα ής πιστός επί πολλών σε καταστήσω. Είσελθε εις την χαράν του Κυρίου σου» (Ματθ.25,21). Μακάρι κάποτε να αξιωθούμε κι εμείς ν’ ακούσουμε τα λόγια αυτά από τον Κύριό μας.  Αμήν.