Πως ανταποκρινόμαστε σε ένα παιδί που «αντιμιλάει»; | PellaNews

Πως ανταποκρινόμαστε σε ένα παιδί που «αντιμιλάει»;

Τα περισσότερα παιδιά περιστασιακά εκφράζονται με αγένεια απέναντι στους γονείς τους. (Ακόμα  και οι ενήλικες,  κάποιες  στιγμές που βιώνουν  έντονη ενόχληση ξεχνούν εύκολα την καλή τους ανατροφή και οδηγούνται σε ξεσπάσματα). Συνήθως μια διαδεδομένη συμβουλή είναι να αγνοούν οι γονείς τυχόν πικρόχολα σχόλια των παιδιών αλλά η αλήθεια είναι ότι κάτι τέτοιο δεν ενδείκνυται.  Έτσι, όταν τα παιδιά εκφράζουν την ενόχλησή τους απέναντι στους γονείς τους, τότε κάτι προσπαθούν να πουν. Αν οι γονείς δεν ακούσουν αυτό που λέγεται, το παιδί εύκολα θα κλιμακώσει τον τόνο και το περιεχόμενο της ομιλίας του.  Επίσης, το να μαλώσουν οι γονείς τα παιδιά που εκφράστηκαν με αγένεια δεν δίνει λύση στο πρόβλημα, μιας και από τη μία διαβρώνει τη μεταξύ τους σχέση και από την άλλη παρέχει ένα λανθασμένο μοντέλο συμπεριφοράς προς το παιδί, αφού μιμούμενο τον γονέα θα μάθει να ανεβάζει και εκείνο τους τόνους. Στόχος των γονέων πρέπει να είναι η επαναφορά των κανόνων σεβασμού που ισχύουν στην οικογένεια. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, οι ίδιοι οι γονείς θα δώσουν το παράδειγμα μέσα από τη συμπεριφορά τους στέλνοντας το μήνυμα ότι η εποικοδομητική επικοινωνία θα λύσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το παιδί. Ειδικότερα, προτείνονται τα εξής:

Ελέγξτε τη δική σας συμπεριφορά και δώστε το παράδειγμα για την ανάπτυξη του σεβασμού.  Τη στιγμή που το παιδί σας «τσιγκλάει» με τη συμπεριφορά του, αντί να καταφύγετε σε φωνές και επικρίσεις, «δαγκώστε τη γλώσσα σας»! Μην φοβάστε να βάλετε όρια στην απρεπή συμπεριφορά, απλά περιμένετε μέχρι να μπορείτε να μιλήσετε ήρεμα και με σεβασμό απέναντι στο παιδί.

Μην παίρνετε προσωπικά τις προσβολές του παιδιού. Να θυμάστε ότι το παιδί ακόμη μαθαίνει πώς να ασκεί αυτό-έλεγχο και στη δεδομένη στιγμή αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα που το κάνει να χάνει την υπομονή του. Αναγνωρίστε το πρόβλημα που έχει -αν είναι εφικτό προσφέρετε και μια πιθανή λύση- βάζοντας ταυτόχρονα όριο στον τόνο του παιδιού. Όταν τα παιδιά νιώθουν ότι οι γονείς τους τα υποστηρίζουν, τότε είναι λιγότερο επιρρεπή στο να τους «πληγώσουν» με άσχημες κουβέντες. Γενικότερα, με κάθε ευκαιρία, ενδυναμώστε τη θετική σχέση με το παιδί σας. Αυτό μπορείτε να το καταφέρετε περνώντας 15 λεπτά καθημερινά με το κάθε σας παιδί ξεχωριστά, δίνοντάς του την αμέριστη και θετική προσοχή σας.

Όταν το παιδί εκφράζεται με άσχημο τρόπο απέναντί σας, με ηρεμία αντιμετωπίστε τα λόγια του ή τον τόνο του και θέστε με ξεκάθαρο τρόπο την προσδοκία σας να επικοινωνεί με σεβασμό.

Για παράδειγμα: «πω πω! Αυτές οι κουβέντες ακούγονται σαν να θες να με πληγώσεις. Πρέπει να είσαι πολύ αναστατωμένος για να μου μιλάς με αυτόν τον τρόπο. Γνωρίζεις ότι εγώ δεν σου μιλάω έτσι. Μπορείς να μου πεις τι είναι αυτό που σε αναστάτωσε χωρίς να μου επιτίθεσαι. Τι συμβαίνει;»ή

«Σε ακούω που είσαι θυμωμένη μαζί μου τώρα. Σε ακούω που λες πόσο επιθυμείς να πω ναι σε αυτό που θέλεις. Θέλω να ακούσω περισσότερα για αυτό, αλλά δεν μπορώ να το κάνω αυτό όταν νιώθω ότι μου επιτίθεσαι. Μπορούμε να μιλήσουμε όταν θα είμαστε πιο ήρεμες και οι δύο».

Είναι σημαντικό να κατανοήσουν οι γονείς ότι αυτό που μαθαίνουν στα παιδιά τους είναι ο τρόπος που θα σχετίζονται με άλλους ανθρώπους. Άρα:

Αν αντιδράσουμε με ασέβεια στη δική τους αγένεια τότε χειροτερεύουμε αυτή τους τη συμπεριφορά μιας και τους δίνουμε το παράδειγμα για να είναι περισσότερο ασεβή.

Αν αγνοήσουμε την αγένειά τους τότε κλιμακώνουμε αυτή τη συμπεριφορά μιας και δεν ανταποκρινόμαστε σε αυτό που θέλουν να μας πουν ή στον τρόπο που μας το λένε.

Αν αναγνωρίσουμε ότι αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα, προσφέρουμε βοήθεια και τα  προσκαλέσουμε να μας αντιμετωπίσουν με σεβασμό, όπως εμείς προς αυτά, τότε και τα παιδιά θα μάθουν να επικοινωνούν με σεβασμό ακόμα κι αν αισθάνονται έντονα συναισθήματα.

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι τα παιδιά θα δοκιμάσουν συμπεριφορές που βλέπουν στο σχολείο ή στις ταινίες, αλλά αν θέσουμε ξεκάθαρους κανόνες για το πώς πρέπει να φέρονται στους ανθρώπους τότε τα παιδιά θα ακολουθήσουν αυτή την οδηγία των γονέων.

Βεχτσάλη Ευαγγελία