Πως να φροντίσετε τις ορχιδέες σας! | PellaNews

Πως να φροντίσετε τις ορχιδέες σας!

Αποτελούν από τα σπανιότερα και ομορφότερα είδη φυτών στον κόσμο! Η λατρεία, ειδικά των γυναικών, για το συγκεκριμένο είδος λουλουδιού είναι δεδομένη. Όσο όμορφα είναι,άλλο τόσο είναι και απαιτητικά στην συντήρηση τους. Στο σημερινό άρθρο μας θα μιλήσουμε τόσο για τους τρόπους συντήρησης της ορχιδέας όσο και για διάφορα tipsτα οποία θα βοηθήσουν στη επιμήκυνση της ζωής της.

Η ορχιδέα αγαπάει πολύ το φως. Κάντε βέβαιο μετά την αγορά της, να την τοποθετήσετε στο πιο φωτεινό δωμάτιο του σπιτιού σας. Χαρίστε της άπλετο φως, αρκεί να μην έρχεται σε απευθείας έκθεση στις ακτίνες φωτός του ήλιου.

  Προσέξτε τις πηγές θερμότητας του σπιτιού σας.Τοποθετήστε την ορχιδέας σας μακριά από πηγές θερμότητας όπως, καλοριφέρ, σόμπες, τζάκια και aircondition.Ιδανικές θερμοκρασίες για να ευδοκιμήσει η ορχιδέα στους εσωτερικούς χώρους είναι 18-27°C.

Δημιουργήστε σταθερό πρόγραμμα ποτίσματος.Ποτίστε την ορχιδέα σας με τον εξής τρόπο. Βυθίστε την ορχιδέα σας σ ‘έναν κουβά με χλιαρό νερό για περίπου 10 λεπτά. Βγάλτε την ορχιδέα από τον κουβά και αφήστε την έξω ώστε να στραγγίσει καλά το ριζικό της σύστημα. Τον χειμώνα η ορχιδέα πρέπει να ποτίζεται 1 φορά ανά δέκα μέρες, ενώ το καλοκαίρι 1 φορά την εβδομάδα.

Κλαδέψτε την ορχιδέα σας μετά την ανθοφορία της. Το συνηθέστερο λάθος στην φροντίδα της ορχιδέας, είναι ότι μετά την ανθοφορία της, αφήνουμε τα κλαδιά της όπως έχουν. Αφού διαπιστώσουμε ότι έχει ολοκληρωθεί πλήρως η ανθοφορία, πριν ξεραθεί το ανθικό στέλεχος που παραμένει πράσινο, την κλαδεύουμε στο πρώτο ή στο δεύτερο γόνατο για να επιταχύνουμε νέα ανθοφορία (γόνατο ονομάζεται ο κόμβος του βλαστού από τον οποίο βγαίνουν φύλλα, άνθη και νέοι βλαστοί).

Μεταφυτεύστε την ορχιδέα σας μετά από 2 χρόνια.Η μεταφύτευση της ορχιδέας σας σε μεγαλύτερη γλάστρα, πρέπει να γίνεται μετά από 2 χρόνια, όταν θα έχει αναπτυχθεί το ριζικό της σύστημα τόσο ώστε το φυτό να πιέζεται. Επίσης πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στο τύπο  της γλάστρας που θα χρησιμοποιήσουμε, κατά προτίμηση μια γλάστρα με καλό επίπεδο αποστράγγισης. Κατά τη μεταφύτευση της ορχιδέας, αφαιρούμε το υπόστρωμα της πευκόφλουδας από τις ρίζες της, κόβουμε σαπισμένα ή ξεραμένα τμήματα της ρίζας, καθώς και ξερά φύλλα. Προσθέτουμε καινούρια πευκόφλουδα μέχρι το 1/3 τη γλάστρας, τοποθετούμε την ορχιδέα και γεμίζουμε μέχρι πάνω.

Θανάσης Φίλανδρος

Philanthia Flower Boutique