Σεξουαλική «ανάπτυξη» | PellaNews

Σεξουαλική «ανάπτυξη»

Γράφει η Βέχτσαλη Ευαγγελία*

Αν και ζούμε σε μία σεξουαλικά απελευθερωμένη κοινωνία, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ντροπή και αμηχανία σε ότι άπτεται των σεξουαλικών τους αλληλεπιδράσεων. Αυτό δεν είναι καθόλου περίεργο αν αναλογιστούμε ότι καθώς μεγαλώνουμε, θα υπάρχει πάντα κάποια πτυχή γύρω από την σεξουαλική μας ανάπτυξη για την οποία δεν έχουμε πληροφορηθεί είτε σωστά είτε εγκαίρως.  Η κουλτούρα μας άλλωστε είναι αρκετά ανώριμη σε θέματα επίγνωσης, ανάδειξης και κατανόησης της περίπλοκης ενήλικης σεξουαλικότητας. Ακόμη και για το τι αποτελεί «συναίνεση» υπάρχουν διάφορες γνώμες χωρίς να είναι παρόμοια ξεκάθαρο στη συνείδηση του καθενός. Επιπλέον, στις δυτικού τύπου κουλτούρες, αυτό στο οποίο αποδίδεται μέγιστη σημασία είναι η σεξουαλική επίδοση και όχι η ανακάλυψη. Η τελευταία, αναφέρεται στην  ιδέα του να μάθουμε για τη δική μας σεξουαλικότητα και εκείνη του συντρόφου μας ή το πώς είμαστε μέσα στις σεξουαλικές μας σχέσεις. Πρόκειται για θέματα που είτε υποτιμώνται είτε δεν συζητιούνται καν.

Προκειμένου να γίνει περισσότερο σαφές, φανταστείτε πώς είστε όταν προσπαθείτε να μάθετε κάτι για πρώτη φορά. Περιμένετε με την πρώτη προσπάθεια να το καταφέρετε τέλεια; Φυσικά και όχι. Αυτό αφορά την επίτευξη. Με τον ίδιο τρόπο φαίνεται να προσεγγίζουμε και τη σεξουαλικότητά μας. Για παράδειγμα, προσπαθείτε να είστε σαν τους πρωταγωνιστές των ταινιών πορνό; Νιώθετε ευάλωτοι όταν δίνετε την εντύπωση ότι προσπαθείτε να μάθετε τη δική σας σεξουαλικότητα ή αυτή του συντρόφου σας; Βασίζεται η αυτοεκτίμησή σας στις σεξουαλικές σας επιδόσεις;

Ακόμη κι αν προβάλλεται μέσα από τα μέσα ενημέρωσης μία στάση γύρω από το σεξ η   

οποία χαρακτηρίζεται από την ανακάλυψη, τη φιλομάθεια και την περιέργεια, τότε αυτή συνήθως απεικονίζεται με συνοδά συναισθήματα ντροπής, αμηχανίας, αδεξιότητας κλπ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αισθανόμαστε αντίστοιχα αμήχανα και ντροπιαστικά όταν υιοθετούμε μία διάθεση εξερεύνησης και μάθησης γύρω από την ενήλικη σεξουαλικότητα.

Στην πραγματικότητα αν υιοθετήσουμε μία οπτική «αρχάριου» όπου θα βιώνουμε την κάθε στιγμή ως πρωτόγνωρη και χωρίς να κριτικάρουμε τον εαυτό μας ή τον σύντροφό μας, θα ανακαλύψουμε πολλά οφέλη στις σεξουαλικές μας εμπειρίες. Με τον τρόπο αυτό καλλιεργούμε μία φυσική περιέργεια η οποία ενισχύει την «ανακάλυψη» της στιγμής που βιώνουμε χωρίς να υπάρχουν προϋποθέσεις και απαιτήσεις για συγκεκριμένες επιδόσεις.

Αντιθέτως, όταν υιοθετούμε μία προσέγγιση επίτευξης τότε στοχεύουμε στο αποτέλεσμα. Κάνουμε υποθέσεις γύρω από το σεξ, οι οποίες μπορεί να βασίζονται σε εμπειρίες με προηγούμενους συντρόφους, με κάτι που είδαμε σε κάποια ταινία για ενήλικες κλπ., χωρίς όμως να αντιμετωπίζουμε αυτό που συμβαίνει εκείνη τη στιγμή με τον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας. 

Τίποτα δεν είναι δεδομένο στο σεξ- ούτε η στύση, ούτε ο οργασμός, ούτε η ικανοποίηση των όσων επιθυμούμε από τον σύντροφό μας και φυσικά ούτε η απόλαυση. Η εμπειρία που έχουμε με το σεξ είναι δική μας ευθύνη. Εσείς και ο σύντροφός σας πρέπει να κάνετε  μαζί βήματα προκειμένου να βιώσετε κάτι αμοιβαία ευχάριστο.

Η κατανόηση της σεξουαλικότητάς σας στη διάρκεια της ζωής σας, είναι ένα συνεχές ταξίδι το οποίο χαρακτηρίζεται από αλλαγές. Αυτά που μάθατε για το σεξ στην εφηβεία ή ως νεαρός/ή, μπορεί πλέον να μην βρίσκουν καμία εφαρμογή τώρα που είστε ενήλικας ή μεσήλικας. Το πλαίσιο είναι πάντα σημαντικό. Η σεξουαλικότητα δεν βιώνεται μέσα στο κενό, ούτε και είναι αποκλειστικά μία βιολογική διεργασία. Επηρεάζεται από πολλούς και ποικίλους παράγοντες. Μεταβάλλεται συνέχεια και αν το επιθυμήσετε θα είστε τυχεροί αν επιλέξετε να στέκεστε ως  «μαθητευόμενοι της σεξουαλικότητας» για την υπόλοιπη ζωή σας.

Ψυχολόγος

Εθν. Αντίστασης 10, Σκύδρα

23810 82930