Τι συμβολίζει η ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου και γιατί προσφέρουμε λουλούδια? | PellaNews

Τι συμβολίζει η ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου και γιατί προσφέρουμε λουλούδια?

 Γράφει ο Θανάσης Φίλανδρος

 Γνωρίζουμε την ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου απλά σαν την ημέρα στην οποία έχουμε την δυνατότητα να δείξουμε στους αγαπημένους μας την αγάπη και την εκτίμηση μας, είτε με λουλούδια, γλυκά και άλλα δώρα. Τι ακριβώς όμως γιορτάζουμε στις 14/02 και γιατί στέλνουμε λουλούδια?

   Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, από την πολύ αρχή για την ακρίβεια, και ας ταξιδέψουμε πίσω στον μακρινό 3ο αιώνα. Εκείνη την περίοδο, ο αυτοκράτορας Κλαύδιος Β’, με γνώμονα την ενίσχυση του στρατού του, θεώρησε πως οι ανύπαντροι νεαροί άντρες γίνονται καλύτεροι πολεμιστές, και έτσι αποφάσισε να απαγορεύσει τους γάμους τους.

   Ένας νεαρός ιερέας όμως, ο Βαλεντίνος, θεωρώντας άδικη την απόφαση του Κλαυδίου, ξεκίνησε να τελεί μυστικά τους γάμους όσων ήθελαν να παντρευτούν. Όταν ο Κλαύδιος έμαθε για τις μυστικές τελετές που πραγματοποιούσε ο Βαλεντίνος τον καταδίκασε σε θάνατο.

  Κατά την διάρκεια της φυλάκισης του, ο Βαλεντίνος ερωτεύτηκε την κόρη του ανθρώπου που τον κρατούσε φυλακισμένο, ενώ συχνά τις έστελνε ερωτικά γράμματα, υπογράφοντας από κάτω «ο Βαλεντίνος σου» . Τελικά ο Βαλεντίνος εκτελέστηκε στις 14 Φεβρουαρίου 270μχ. Το 496 μ.Χ. ο Πάπας Γελάσιος όρισε ως ημέρα τιμής του Αγίου Βαλεντίνου την 14η Φεβρουαρίου, ο οποίος εκείνη την εποχή είχε αναγνωριστεί και ως Άγιος.

   Γιατί όμως στέλνουμε λουλούδια εκείνη την ημέρα για να εκφράσουμε την αγάπη μας? 

   Η αποστολή λουλουδιών για την μεταφορά μηνυμάτων, αποτελεί αρχαία τακτική, κατά την οποία ο αποστολέας έστελνε λουλούδια αντί γράμματος ,παραδείγματος χάρη, ώστε να μην διαβαστεί απροκάλυπτα αυτό που έστειλε. Έτσι κάθε λουλούδι είχε διαφορετική ερμηνεία, με ένα μπουκέτο λουλουδιών να περιλαμβάνει ολόκληρο κείμενο μέσα του!

Πλέον δεν χρειάζεται να μπούμε σε όλη αυτή την διαδικασία, καθώς υπάρχουν δεκάδες τρόποι επικοινωνίας, παρόλα αυτά τα λουλούδια παραμένουν τον ρομαντικότερο τρόπο να εκφράσει κανείς την αγάπη του!

 Philanthia Flower Boutique