Το σπουδαιότερο επιχείρημα της θεωρίας ότι ο άνθρωπος και ο πίθηκος έχουν κοινό πρόγονο | PellaNews

Το σπουδαιότερο επιχείρημα της θεωρίας ότι ο άνθρωπος και ο πίθηκος έχουν κοινό πρόγονο

του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου

Αυτές τις μέρες επειδή τα Λύκεια τυπικά είναι ανοικτά, αλλά οι μαθητές δεν έρχονται αξιοποιώντας το «δικαίωμα» να μην έρχονται στο σχολείο για οποιοδήποτε λόγο, για να περνάει η ώρα μου, είπα να διαβάσω το βιβλίο «Πρακτική Φιλοσοφία» του Παπανούτσου.

Στη σελίδα 35 γράφει «Και τα πόδια μας κίνησαν, μας έβγαλαν από την κατάσταση του φυτού. Μας μετατόπισαν στο χώρο και μας απελευθέρωσαν από τις ρίζες». Δυσκολεύτηκα να καταλάβω ότι εννοεί την θεωρία της εξέλιξης γιατί μιλούσε με βεβαιότητα. Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί που δεν είναι των φυσικών επιστημών και δυστυχώς και μερικοί των φυσικών επιστημών που εθελοτυφλούν, δεν γνωρίζουν ότι απόλυτα σίγουροι δεν είμαστε για τίποτα.

Στην «Γενική Χημεία» των Ebbing & Gammon που είναι από τα καλύτερα βιβλία στον κόσμο και ευτυχώς το διδάσκονται οι πρωτοετείς φοιτητές, στη σελίδα 6 γράφει «Να σημειωθεί ότι δεν μπορούμε να αποδείξουμε μια θεωρία απόλυτα. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα κάποια νέα πειράματα να δείξουν ότι η θεωρία έχει περιορισμένη εφαρμογή ή κάποιος να αναπτύξει μια καλύτερη θεωρία».

Είναι λοιπόν σπουδαιότεροι οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής που για τη θεωρία της εξέλιξης στη Βιολογία της Γ΄ Λυκείου στις σελίδες 139 και 143 χρησιμοποιούν τις εκφράσεις «αποδεικνύουν αναμφισβήτητα» και «δε γεννά καμιά αμφιβολία» ; Φανταστείτε οι καθηγητές Ebbing & Gammon μιλάνε για θεωρίες που μπορούν να ελεγχθούν και με πειράματα, ενώ για την θεωρία της εξέλιξης που έχουν τόση σιγουριά οι συνάδελφοι του ΙΕΠ δεν μπορούν να γίνουν πειράματα.

Το σπουδαιότερο επιχείρημα της θεωρίας της εξέλιξης, ένα από τα συμπεράσματα της οποίας είναι ότι ο άνθρωπος και ο πίθηκος έχουν κοινό πρόγονο, είναι ότι όλοι οι οργανισμοί έχουν τον ίδιο γενετικό κώδικα. Αυτός είναι ένας κώδικας του πως η γλώσσα του DNA μεταφράζεται σε πρωτεΐνες.

Οι πρωτεΐνες είναι τα πιο σπουδαία χημικά μόρια στους οργανισμούς. Καμιά εργασία δεν γίνεται στο σώμα μας χωρίς να συμμετέχουν πρωτεΐνες. Είναι δομικά τα πιο πολύπλοκα και λειτουργικά τα πιο «έξυπνα» χημικά μόρια που είναι μέχρι σήμερα γνωστά. Όλα μας τα χαρακτηριστικά, ύψος, χρώμα ματιών, σχήμα μύτης, αυτιών, τα πάντα, οφείλονται στις πρωτεΐνες. Φτιάχνονται από συνδυασμό 20 ουσιών (αμινοξέα),συνήθως από 50 μέχρι 2.000 απ’ αυτά. Δηλαδή φανταστείτε τις σαν αλυσίδες που είναι φτιαγμένες από 20 είδη κρίκων και πρέπει σε κάθε ένα από αυτά τα περίπου τριάντα χιλιάδες είδη αλυσίδων, σε κάθε θέση να είναι ο κρίκος που πρέπει, χωρίς το παραμικρό λάθος.

Οι πληροφορίες (οδηγίες) για το σωστό φτιάξιμο κάθε πρωτεΐνης είναι στο DNA που βρίσκεται στον πυρήνα των κυττάρων μας. Το DNA είναι αλυσίδες από δισεκατομμύρια κρίκους. Εδώ οι κρίκοι είναι 4 είδη, Α, T, G, C. Για χρόνια οι επιστήμονες έψαχναν το πώς αυτοί οι 4 κρίκοι «μεταφράζονται» στους 20 κρίκους των πρωτεϊνών. Αυτό ακριβώς είναι ο γενετικός κώδικας, που λέει κάθε τριπλέτα από τους κρίκους του DNA π.χ. ΑCC ποιον από τους 20 κρίκους των πρωτεϊνών κωδικοποιεί.

Η ίδια τριπλέτα του DNA κωδικοποιεί το ίδιο αμινοξύ σε όλους τους οργανισμούς, σε μας, στα ζώα, βατράχια, φυτά, ψάρια, πουλιά, μικρόβια … κι αυτό είναι το σπουδαιότερο επιχείρημα της θεωρίας της εξέλιξης. Γιατί, τι άλλο θα μπορούσαμε να σκεφθούμε παρά ότι ο ένας οργανισμός έγινε από τον άλλο ; (Εννοείται ότι με την σκέψη μήπως έχουν όλοι τον ίδιο Κτίστη δεν ασχολείται η επιστήμη). Και αυτών που μοιάζουν πολύ το DNA, οι πρωτεΐνες κλπ όπως στον άνθρωπο και στον πίθηκο θεωρούμε ότι έχουν κοινό πρόγονο.

Πριν τρία εκατομμύρια χρόνια ζούσε ένα πιθηκοειδές από το οποίο προέκυψαν ο άνθρωπος και ο πίθηκος. Αυτό φυσικά δεν έγινε ξαφνικά άνθρωπος αλλά περνούσε από ενδιάμεσα είδη πιθηκανθρώπων τα οποία πρέπει να υπάρχουν στα απολιθώματα. Ο καθηγητής Μ. Roberts στο βιβλίο του «Biology, a functional approach» σελίδα 629  γράφει  «However, intermediate forms in the fossil record are surprisingly rare». Δυστυχώς τα σχολικά βιβλία και πολλοί συνάδελφοι λένε ψέματα στους μαθητές ότι υπάρχουν.

Εντάξει μια θεωρία είναι κι αυτή, γιατί τόσος φανατισμός σώνει και καλά να είναι σωστή ; Μήπως για να χτυπηθεί η πίστη ότι καταγόμαστε από τον Αδάμ και την Εύα ; Η επιστήμη όμως δεν πρέπει να υπηρετεί καμία ιδεολογία, αλλά μόνο την Αλήθεια. Γιατί και οι επιστήμονες που έφτιαξαν τους θαλάμους αερίων και που έκαμναν σαπούνι τους Εβραίους κάποιες ιδεολογίες υπηρετούσαν.