Χρήσιμοι τρόποι για να τονώσετε την αυτοπεποίθησή σας | PellaNews

Χρήσιμοι τρόποι για να τονώσετε την αυτοπεποίθησή σας

Γράγει η Βέχτσαλη Ευαγγελία

Μην πιστεύετε ότι αξίζετε λιγότερο απ’ ότι οι άλλοι άνθρωποι. Η ιδέα ότι η αξία μας είναι ίση όσο και των άλλων είναι βασική προϋπόθεση για την αυτοπεποίθησή μας. Αυτό σαφώς δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να κοπιάσουμε προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας, ούτε ότι οι ευκαιρίες της ζωής μοιράζονται ισόποσα σε όλους. Έχουμε όμως το ίδιο δικαίωμα με τους άλλους  να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας, να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας, να απολαύσουμε τη ζωή και να αφήσουμε το προσωπικό μας αποτύπωμα  με τον τρόπο που μας κάνει περισσότερο νόημα.

Να αμφισβητείτε τον εαυτό σας χωρίς φόβο. Οι άνθρωποι που έχουν αυτοπεποίθηση μερικές φορές βιώνουν την αμφιβολία ως κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο. Έτσι, όταν αισθάνονται ότι δεν έχουν προετοιμαστεί αρκετά (για παράδειγμα για τις εξετάσεις οδήγησης), η αμφιβολία που αισθάνονται τους πληροφορεί ότι καλό θα είναι να εξασκηθούν περισσότερο προκειμένου να πετύχουν. Η εσωτερική φωνή της αμφισβήτησης ουσιαστικά μας ενημερώνει ότι είτε πιθανόν να χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες είτε ότι χρειάζεται να κινηθούμε σε διαφορετική κατεύθυνση είτε τέλος ότι πρέπει να κάνουμε ένα διάλειμμα! (σκεφτείτε για παράδειγμα την απόδοσή σας σε μια εργασία όταν είστε κουρασμένοι).

Μην διστάζετε υπερβολικά. Εφόσον νιώθετε προετοιμασμένοι για κάτι, μην αναλώνεστε στο τι θα μπορούσε να πάει στραβά. Απλά δράστε!

Μην περιμένετε τη «μεγάλη» ευκαιρία. Χτίζοντας μικρές επιτυχίες ενισχύετε την αυτοπεποίθησή σας και την αίσθηση ότι μπορείτε να τα καταφέρετε. Επιπλέον, υπάρχει αναγνώριση και από τον περίγυρό σας.

Η αυτοπεποίθηση δεν σημαίνει αλαζονεία. Πολλοί άνθρωποι φοβούνται να συμπεριφερθούν με αυτοπεποίθηση επειδή έχουν την εντύπωση ότι με τον τρόπο αυτό αποδέχονται την ανάδειξή τους «πατώντας επί πτωμάτων». Στην πραγματικότητα, όταν πιστεύουμε στον εαυτό μας τότε είμαστε και λιγότερο απορροφημένοι από το είδος της εντύπωσης που μεταφέρουμε στους άλλους με αποτέλεσμα η προσοχή μας να είναι περισσότερο στραμμένη προς αυτούς παρά στην εικόνα που προσπαθούμε να βγάλουμε.

Η ανατροφοδότηση και η διαφωνία δεν είναι «εχθροί». Η εποικοδομητική κριτική που δεχόμαστε όταν έχουμε αυτοπεποίθηση μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιωθούμε χωρίς να απειλείται η αίσθηση της αξίας μας. Αντίστοιχα, σε μια διαφωνία, οι άνθρωποι που έχουν αυτοπεποίθηση εκφράζουν την άποψή τους, ακούν την άποψη του άλλου και μπορούν να συμβιβαστούν χωρίς να νιώθουν μειονεξία.

Μην φοβάστε την αποτυχία. Το να έχουμε αυτοπεποίθηση δεν σημαίνει ότι θα τα καταφέρνουμε σε κάθε περίπτωση με ότι καταπιανόμαστε. Ούτε σημαίνει ότι μονίμως χαμογελάμε αυτάρεσκα και δεν αμφισβητούμε τον εαυτό μας (βλ. Νο 2). Αντιθέτως, το να μπορούμε να χειριστούμε τις αποτυχίες μας και να καταφέρνουμε να ξεπερνούμε τα εμπόδια είναι σημάδι ότι πιστεύουμε στον εαυτό μας.

Δεν χρειάζεται να γίνονται όλα τέλεια. Η τελειομανία είναι ένας τρόπος σκέψης που μας παγιδεύει και συμβάλλει στο να έχουμε χαμηλή πίστη στον εαυτό μας. Με τον τρόπο αυτό μας  αποτρέπει από το να προβούμε σε ενέργειες και περιορίζει τη σκέψη μας σε ασήμαντες λεπτομέρειες.

Μην πιστεύετε ό,τι βλέπετε στις διαφημίσεις. Η πώληση πολλών προϊόντων βασίζεται στην δημιουργία ψευδών εντυπώσεων για το «φυσιολογικό» σώμα, τύπο μαλλιών, τόνο επιδερμίδας, κατάλληλα ρούχα ή ακριβά αξεσουάρ κλπ.

Δοκιμάστε καινούρια πράγματα. Όσο περισσότερο εκθέτουμε τον εαυτό μας σε εμπειρίες, τόσο πιο πιθανό είναι να μάθουμε για τον εαυτό μας πληροφορίες όπως για παράδειγμα το πώς μας επηρεάζει μια αποτυχία. Αντιλαμβανόμενοι ότι η αποτυχία είναι μια εμπειρία μάθησης κινητοποιούμαστε περισσότερο στο να αναλάβουμε δράση. Οι δραστήριοι άνθρωποι είναι αυτοί που συνήθως πετυχαίνουν περισσότερα!

Μην αφήσετε τους άλλους να καθορίσουν τους δικούς σας στόχους. Κανείς δεν είναι σε θέση να σας πει τι είναι το πιο σημαντικό για εσάς, όσο καλοπροαίρετος ή όχι και να  είναι. Για παράδειγμα είναι συνηθισμένο η «κοινωνία» να μας ωθεί σε καλύτερη δουλειά, στην απόκτηση μεγαλύτερου αυτοκινήτου ή μεγαλύτερου σπιτιού. Χρειάζεται δύναμη, κουράγιο και αυτοπεποίθηση να μπορούμε να λέμε «όχι, αυτό δεν μου ταιριάζει για την ώρα».

 

Ψυχολόγος

Εθν. Αντίστασης 10, Σκύδρα

23810 82930, @.