Oικογενειακές ιστορίες… | PellaNews

Oικογενειακές ιστορίες…

Ζούμε έντονες συγκινησιακά στιγμές και όλοι προσπαθούμε να κατανοήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κρίση που έχει εκδηλωθεί σε σχέση με τον κοροναïό. Οι ειδικοί ήδη έχουν κάνει προτάσεις για το πώς να φροντίσουμε τον εαυτό μας, πώς να προστατεύσουμε την οικογένειά μας και πώς να μιλήσουμε στα παιδιά για αυτό που συμβαίνει. Το να αξιοποιήσουμε αυτές τις προτάσεις είναι μία πολύ καλή ιδέα, μιας και βιώνουμε κάτι πρωτόγνωρο με τα μέτρα περιορισμού κατ’ οίκον.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη που μπορείτε να κάνετε-να αφηγηθείτε οικογενειακές ιστορίες! Ίσως ακουστεί παράξενο ή και γελοίο μιας και δεν μοιάζει να σχετίζεται με την ασφάλειά μας τη δεδομένη περίοδο. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι η αφήγηση οικογενειακών ιστοριών παρέχει τα θεμέλια στα παιδιά προκειμένου να αισθανθούν συναισθηματική ασφάλεια. Πρόκειται για ιστορίες των γονέων, των παππούδων ή των θείων των παιδιών, πολλοί από τους οποίους αντιμετώπισαν στη ζωή τους διάφορες προκλήσεις και τα κατάφεραν. Αυτού του τύπου οι ιστορίες βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν ψυχική ανθεκτικότητα και σθένος.

Πολλοί από εσάς βρίσκεστε στο σπίτι με τα παιδιά, προσπαθώντας να τα διαβάσετε  και να περάσετε μαζί τους ευχάριστα. Οι οικογενειακές ιστορίες είναι ένας καλός τρόπος για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να κατανοήσουν την οικογένεια της οποίας είναι και αυτά μέλη και επιπλέον να αντιληφθούν ότι αποτελούν ένα κομμάτι συνεχιζόμενης οικογενειακής ιστορίας και εξέλιξης. Δημιουργήστε οικογενειακά-γενεαλογικά δέντρα και πείτε ιστορίες που γνωρίζετε για τα μέλη της οικογένειάς σας. Ιστορίες που αφορούν αστείες στιγμές ή κάποια περιπέτεια από την οποία κάποιος «γλίτωσε την τελευταία στιγμή», ευχάριστα συμβάντα και γεγονότα αλλά και θανάτους που σχετίζονται με την οικογένειά σας. Μπορείτε ακόμη και  να ζητήσετε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν κάποιο μέλος της οικογένειας από το μακρινό παρελθόν, έτσι όπως εκείνα το φαντάζονται με βάση τις περιγραφές σας. Δώστε στα παιδιά το μήνυμα ότι οι οικογένειες αντέχουν και διανύουν τόσο ευχάριστες όσο και δυσάρεστες περιόδους.

Οι οικογενειακές ιστορίες θα βοηθήσουν επίσης στην ενίσχυση των δεσμών μέσα στην οικογένεια. Για παράδειγμα, σωματικά ή ψυχολογικά χαρακτηριστικά που μας συνδέουν με κάποια από τα μέλη της, όπως μία χαρακτηριστική μύτη που υπάρχει στο σόι σας ή ένα έντονο πείσμα που κάνει κάποιους να είναι το ίδιο «αγύριστο κεφάλι» με κάποιο μέλος από το παρελθόν ή το παρόν της οικογένειάς σας. Μέσα από τις ιστορίες αυτές θα μπορέσετε να γελάσετε τόσο με τους υπόλοιπους όσο και με τον εαυτό σας και αντίστοιχα θα κλάψετε για κάποιους με αποτέλεσμα να μπορέσετε να κατανοήσετε καλύτερα τα δικά σας συναισθήματα λύπης.

Καθώς θα αφηγείστε αυτές τις ιστορίες, ακούστε ταυτόχρονα και τα παιδιά σας. Είναι αρκετά πιθανό να νιώσουν άνετα να σας μιλήσουν για τους δικούς τους φόβους και άγχη. Οι αντιδράσεις τους θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τι είναι αυτό που στρεσάρει τα παιδιά σας. Βοηθήστε τα ώστε να βρείτε μαζί μία λύση για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτό που τα αγχώνει με το να τα ακούτε και να τα διαβεβαιώνετε ότι θα είστε εκεί για ότι χρειαστούν.

Επιπρόσθετα, οι οικογενειακές ιστορίες μπορεί να είναι πράγματι διασκεδαστικές! Ιστορίες για περιπετειώδη ή αστεία συμβάντα θα συμβάλλουν στο να μπορέσετε ως οικογένεια να χαλαρώσετε και να γελάσετε όλοι μαζί. Ειδικά στις αβέβαιες  συνθήκες που ζούμε το τελευταίο διάστημα, το γέλιο μας θυμίζει ότι νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλον στην οικογένειά μας ενώ ταυτόχρονα ενισχύει και τη φυσική άμυνα του οργανισμού μας! Μπορεί λοιπόν να μένουμε μακριά από τον κοινωνικό περίγυρο, με τις οικογενειακές ιστορίες όμως μπορούμε να βιώσουμε συναισθήματα σύνδεσης, ακόμη και με τα μέλη που δεν είναι πια κοντά μας.

Βέχτσαλη Ευαγγελία
ψυχολόγος

Εθν. Αντίστασης , Σκύδρα

23810 82930