Ανακαίνιση σπιτιού: να το τολμήσουμε; | PellaNews

Ανακαίνιση σπιτιού: να το τολμήσουμε;

Όλοι μας έχουμε σκεφτεί αρκετές φορές ότι θα θέλαμε μια ριζική αλλαγή στο σπίτι μας. Καινούρια διαμόρφωση, νέα έπιπλα, πιο ζωηρά χρώματα στους τοίχους, ζεστά υφάσματα και διαφορετικά διακοσμητικά αντικείμενα. Δύσκολα όμως περνάμε από την σκέψη στην πράξη.

Η αλήθεια είναι ότι μια ολική ανακαίνιση σπιτιού απαιτεί πολύ χρόνο και έναν αρκετά μεγάλο οικονομικό προϋπολογισμό. Και φυσικά αυτοί είναι οι δυο βασικοί λόγοι για τους οποίους καταλήγουμε να διστάζουμε να προχωρήσουμε στην ανακαίνιση του σπιτιού μας και προτιμάμε μικρότερες και πιο συγκεκριμένες αλλαγές.

Τι περιλαμβάνει η ανακαίνιση σπιτιού;

Μια ολική ανακαίνιση σπιτιού λοιπόν απαιτεί κάποιες συγκεκριμένες εργασίες που βεβαίως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε:

 γκρεμίσματα τοίχων,

 αποξηλώσεις ειδών υγιεινής, επίπλων κουζίνας, ντουλαπών, μπαλκονόπορτων, πατωμάτων, ακύρωση καλωδιώσεων κ.λπ. – ένα από τα βασικότερα έξοδα που δεν γίνεται να μην υπολογίσουμε,

 κατέβασμα μπαζών – επίσης σημαντικό έξοδο το οποίο πολλές φορές δεν έχουμε στο μυαλό μας ως τέτοιο,

 ενοικίαση κάδων – αφού δεν μπορούμε να αφήσουμε τα μπάζα οπουδήποτε στον δημόσιο δρόμο ούτε όμως και στους διάφορους κάδους του δήμου.

 κτίσιμο καινούριων τοίχων,

 σοβατίσματα καινούριων τοίχων και  μερεμετιών από ηλεκτρολόγο, από την  αποξήλωση πλακιδίων τοίχου στο μπάνιο, των κουφωμάτων κ.λπ.,

 αλλαγή ηλεκτρικών καλωδιώσεων, παροχές σύγχρονων αναγκών (αναβαθμίσεις ρεύματος, δορυφορικές  κεραίες, ηλεκτροκίνητα ρολά,   παροχές συναγερμού  κ.λπ.),

 αλλαγή υδραυλικών σωλήνων και  σωλήνων καλοριφέρ,

 αντικατάσταση της εξώπορτας με απλή ή θωρακισμένη,

 καινούρια έπιπλα,

 καινούριες εσωτερικές πόρτες,

 καινούριες μπαλκονόπορτες (αλουμινίου ή ξύλινες),

 καινούρια πλακάκια,

 τσιμεντογωνία (απαραίτητο όταν πέφτουν τοίχοι),

 καινούρια  πατώματα (πλακάκι, μάρμαρο ή παρκέ),

 ελαιοχρωματισμοί,

 σοβάτισμα μετά το πέρασμα των καλωδιώσεων του ηλεκτρολόγου,

 άλλες ειδικές εργασίες (ρωγμές σεισμών, κεραμοσκεπές, τζάκι κ.λπ.).

Αυτές λοιπόν είναι συνολικά οι εργασίες και οι αγορές που θα πρέπει να υπολογίσουμε αν αποφασίσουμε ή κρίνουμε απαραίτητο ότι το σπίτι μας χρειάζεται μια ολική ανακαίνιση.

Φυσικά, πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι όλες αυτές οι εργασίες καλό είναι να γίνονται είτε την άνοιξη είτε στην αρχή του καλοκαιριού, αφού χρειαζόμαστε τον καιρό σύμμαχό μας. Πώς θα στεγνώσουν, για παράδειγμα, οι φρεσκοβαμμένοι τοίχοι, αν δεν μπορούμε να έχουμε ανοιχτά και έχει υγρασία έξω; Επίσης, πρέπει να φροντίσουμε οι εργασίες να μην γίνονται σε ώρες κοινής ησυχίας. Ιδιαιτέρως όταν πρόκειται για γκρέμισμα τοίχων.

Αν λοιπόν δεν έχουμε τη δυνατότητα ή δεν αποτελεί επείγουσα ανάγκη η ανακαίνιση του σπιτιού, μπορούμε να κάνουμε μικρές αλλαγές στους διάφορους χώρους του σπιτιού, επενδύοντας σε καινούριες κουρτίνες, νέα καλύμματα για τους καναπέδες, χρωματιστές ταπετσαρίες τοίχου και καινούρια και μοντέρνα διακοσμητικά αντικείμενα ή ακόμα και φυτά εσωτερικού χώρου.

Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν, θα δώσουμε μια νέα εμφάνιση στο σπίτι μας χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουμε πολύ χρόνο ή χρήματα. Βεβαίως δεν ξεχνάμε ότι όταν τα πλακάκια ή τα πατώματα στο σπίτι μας έχουν φουσκώσει και οι τοίχοι εμφανίζουν υγρασία προχωράμε πρώτα απ’ όλα σε επιδιόρθωση αυτών των βλαβών.

Άρθρο από DynamicGroup.gr