Δυναμικές πορείες καλλιτεχνών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη | PellaNews

Δυναμικές πορείες καλλιτεχνών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού σήμερα και οι καλλιτέχνες μαζί με τους ανθρώπους που εργάζονται στον χώρο του πολιτισμού βγήκαν ξανά στους δρόμους για να διεκδικήσουν μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική στήριξη από το κράτος, καθώς όλους αυτούς τους μήνες είναι αντιμέτωποι με την οικονομική καταστροφή εξαιτίας της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που πάγωσαν κάθε συνάθροιση.

Νωρίς το πρωί έγινε μια «παράσταση» μπροστά από τη Βουλή, γύρω στις 12 ξεκίνησε η συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στο υπουργείο Πολιτισμού και αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η πορεία προς τη Βουλή.

«Ολιγορώντας και ανακοινώνοντας μέτρα ελλειπή και ανεπαρκή το Υπουργείο Πολιτισμού οδήγησε τον χώρο μας ήδη σε αδιέξοδο» τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος-Ακροάματος (ΠΟΘΑ) και παραθέτει σειρά αιτημάτων και ζητημάτων που πρέπει να επιλυθούν.

 

Κινητοποίηση και στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους πραγματοποίησαν μουσικοί και άλλοι καλλιτέχνες, εργαζόμενοι σε θέαμα και ακρόαμα, ζητώντας πρόσθετα μέτρα κοινωνικής προστασίας για τους κλάδους τους, ώστε να αντισταθμίσουν την απώλεια του εισοδήματός τους από τα μέτρα αποφυγής του κορονοϊού.

Τη συγκέντρωση κάλεσε η Πρωτοβουλία Μουσικών- Καλλιτεχνών και συμμετείχαν επίσης η ομάδα «support art workers», ο σύλλογος φοιτητών μουσικών, μέλη σχημάτων θεάτρου και κουκλοθεάτρου, και σε συμπαράσταση αριστερές οργανώσεις (ΛΑΕ,ΟΚΔΕ, Ταξική Πορεία, κ.ά.).

Οι διαδηλωτές ζήτησαν μηνιαία επιδότηση ανεργίας, επιδότηση ενοικίου, ελαφρύνσεις σε λογαριασμούς ΔΕΚΟ και επιδότηση για τους ανέργους «όσο διάστημα χρειαστεί» για να εξομαλυνθεί η κατάσταση μετά την πανδημία, ώστε να μπορέσουν να εργαστούν.

Ακολούθησε πορεία που κατέληξε έξω από το ΥΜΑΘ.

πηγή: efsyn.gr