Σαν σήμερα το 1944 η Αθήνα απελευθερώνεται από τις κατοχικές δυνάμεις έπειτα από 1.264 μέρες | PellaNews

Σαν σήμερα το 1944 η Αθήνα απελευθερώνεται από τις κατοχικές δυνάμεις έπειτα από 1.264 μέρες

Σαν σήμερα, στις 12 Οκτωβρίου του 1944, απελευθερώθηκε η Αθήνα, ύστερα από 1.264 μέρες Κατοχής. Οι Γερμανοί υποστέλλουν τη σημαία από την Ακρόπολη και μετά από δήλωση του στρατιωτικού διοικητή Νοτίου Ελλάδας Χέλμουτ Φέλμυ, τα γερμανικά στρατεύματα αποσύρονται. Το ίδιο κάνουν και τα Τάγματα Ασφαλείας τα οποία “οχυρώνονται” στο στρατόπεδο στο Γουδί.

Πριν καν οι τελευταίοι Γερμανοί εκκενώσουν την πόλη, ο λαός της Αθήνας κατακλύζει τους δρόμους. Η πρωτεύουσα γεμίζει από ελληνικές και συμμαχικές σημαίες.

Την ιστορική εκείνη μέρα ο Αθηναϊκός λαός παρακολούθησε την κατάθεση στεφάνου από τον επικεφαλής των -υπό αποχώρηση- Γερμανών μαζί με τον διορισμένο, κατοχικό δήμαρχο στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Μόλις οι Γερμανοί εγκαταλείπουν το χώρο, το πλήθος ποδοπατά το στεφάνι και στη συνέχεια ακολουθεί ένα εορταστικό ξέσπασμα ελευθερίας από χιλιάδες συγκεντρωμένους.

>
Τι είχε προηγηθεί
Στις 9 Οκτωβρίου, οι αγγλοσοβιετικές συζητησεις στη Μόσχα είχαν καταλήξει στο “μοίρασμα” των Βαλκανίων. Η Ελλάδα θα άνηκε κατά 90% στους Δυτικούς και κατά 10% στους Σοβιετικούς.

Ήδη από τις 7 του μήνα είχε ξεκινήσει η απόβαση των βρετανικών στρατευμάτων στην Πελοπόννησο, την ώρα που το ΕΑΜ και το στρατιωτικό του σκέλος, ο ΕΛΑΣ ήταν η πιο ισχυρή δύναμη στην Ελλάδα.

Τον Μάιο του 1944, το Συνέδριο του Λιβάνου είχε οδηγήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, ενώ τον Σεπτέμβρη του 1944 υπογράφεται η Συμφωνία της Καζέρτας που έγινε δεκτή από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Με τις πολιτικές ισορροπίες να είναι εύθραυστες και διαρκώς μεταβαλλόμενες, η 12η Οκτωβρίου, η ημέρα της Απελευθέρωσης της Αθήνας θα “καλύψει” όλες τις διαφορές με τον λαό να γιορτάζει μαζικά, σαν μια γροθιά την απελευθέρωση του.

Ενώ 6 μέρες αργότερα, στις 18 Οκτωβρίου του 1944 θα γινόταν πανηγυρικά δεκτός στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, Γεώργιο Παπανδρέου.