Τα 5 αντικείμενα του σπιτιού που θα έπρεπε να καθαρίζεις πιο συχνά | PellaNews

Τα 5 αντικείμενα του σπιτιού που θα έπρεπε να καθαρίζεις πιο συχνά

Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά λέμε στη Ελλάδα και το τηρούμε είναι η αλήθεια. Ωστόσο ακόμη και η πιο σχολαστική νοικοκυρά δεν μπορεί να καθαρίσει απόλυτα και όσο συχνά χρειάζεται πέντε βασικά αντικείμενα που έχει κάθε σπίτι.

 

Το στρώμα

Περνάμε σχεδόν τη μισή μέρα μας σε αυτό και όμως είναι από τα αντικείμενα που καθαρίζουμε σπάνια. Αυτό γίνεται για δύο λόγους: Από τη μία η χρήση σεντονιών μας δίνει την ψευδαίσθηση ότι δεν χρειάζεται να τα καθαρίσουμε και από την άλλη το να καθαρίσει κανείς μόνος του ένα στρώμα αποτελεσματικά είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Η χρήση σεντονιών δεν πρέπει να μας καθησυχάζει. Ένα σεντόνι είναι σε θέση να προστατεύσει ένα στρώμα από τυχόν λεκέδες, τους οποίους συνειδητοποιούμε γρήγορα και καθαρίζουμε ειδάλλως ο λεκές θα εισχωρήσει και στο στρώμα. Επίσης, τη νύχτα ο οργανισμός μας ιδρώνει και ο ιδρώτας αυτός ποτίζει το σεντόνι και με τη σειρά του το στρώμα.

Με αυτό τον τρόπο ευνοείται η εμφάνιση μυκήτων, μικροβίων και ακάρεων, Για να απαλλαγούμε από όλα αυτά η πιο αποτελεσματική λύση είναι ο οικολογικός καθαρισμός στρώματος. 

Το φωτιστικό

Θέλεις τα πάντα στο σπίτι σου να λάμπουν. Αν κοιτάξεις προσεκτικά όμως θα δεις ένα σημείο που αν και λάμπει, πολύ πιθανό να μην είναι καθαρό. Ο λόγος για τα φωτιστικά, τα οποία όλοι έχουμε την τάση να τα παραβλέπουμε όταν καθαρίζουμε. Το γεγονός ότι είναι αρκετά ψηλά καθώς και το ότι η διαδικασία είναι χρονοβόρα, μας κάνουν να τα παραμελούμε.

Δεν πρέπει όμως, καθώς πέρα από το θέμα της καθαριότητας θα πρέπει να θυμάσαι ότι αν τα φωτιστικά και οι λάμπες είναι βρώμικες μπορεί να αποδώσουν λιγότερο φως, γεγονός που σε οδηγεί να επιβαρύνεις το πορτοφόλι σου και το περιβάλλον περισσότερο.

Ο καναπές

Μετά το κρεβάτι ο καναπές είναι το αντικείμενο που χρησιμοποιούμε συχνότερα στο σπίτι και επίσης αποφεύγουμε να το καθαρίσουμε εντατικά και διεξοδικά. Πολύ συχνά θα χρησιμοποιοήσουμε ριχτάρια ή θα τον ξεσκονίσουμε.

Ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό. Με αυτόν τον τρόπο απλά διώχνουμε τη σκόνη και αναταράσσουμε τις βλαβερές ουσίες. Οι οποίες με τη σειρά τους έρχονται σε άμεση επαφή με τα μάτια, το στόμα, τη μύτη και το δέρμα σας και προκαλούν συμπτώματα όπως φαγούρα , βήχας και βουλωμένη μύτη.

Οι κουρτίνες

Οι κουρτίνες είναι αναπόσπαστο κομμάτι για κάθε σπίτι. Εκτός από το να ομορφαίνουν κάθε χώρο, κρατάνε και τη σκόνη και άλλες ουσίες έξω από το σπίτι μας.

Που πάει όμως όλη αυτή σκόνη; Δυστυχώς συσσωρεύεται στην κουρτίνα με αποτέλεσμα να αποτελούν εστίες μολύνσεων εφόσον δεν καθαριστούν συχνά. Γι' αυτό το λόγο θα πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα να πλένουμε τις κουρτίνες μας και να τις εναλλάσσουμε.

Τα χαλιά

Ίσως από τα πιο βρώμικα σημεία του σπιτιού. Κάτι απολύτως φυσιολογικό μιας και τα πατάμε συνεχώς και τα πάντα καταλήγουν πάνω τους και... από κάτω τους.  Ειδικά αν στο σπίτι υπάρχει κατοικίδιο το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο έντονο.