Βελγική έκθεση χαρακτηρίζει «κορυφαία απειλή» τον Ισλαμισμό του Ερντογάν | PellaNews

Βελγική έκθεση χαρακτηρίζει «κορυφαία απειλή» τον Ισλαμισμό του Ερντογάν

Η Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας του Βελγίου (VSSE) στην ετήσια έκθεσή της συμπεριέλαβε τον Ισλαμισμό – και την μορφή του που προωθεί ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) – ως μία από τις πρωταρχικές απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα, γράφει ο Christophe Lamfalussy στη Βελγική La Libre την Τετάρτη.

Το VSSE θεωρεί ότι ο θρησκευτικός εξτρεμισμός είναι μία από τις τρεις κύριες απειλές, μαζί με την άνοδο του ακροδεξιού εξτρεμισμού και του αυξανόμενου αριθμού Κινέζων στρατιωτικών που φοιτούν στα βελγικά πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο Madhkhalism -μορφή Σαλαφιστικής σκέψης που βασίζεται στις διδασκαλίες του Σαουδάραβα μελετητή Rabee al-Madkhali που ταυτίζεται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και ορίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση σε πολλά αραβικά κράτη- εξαπλώθηκε στο Βέλγιο, μαζί με τον Τουρκικό Ισλαμισμό.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι ο σύζυγος της Muriel Degauque, της πρώτης Ευρωπαίας γυναίκας βομβιστή αυτοκτονίας, συνδέεται με το κίνημα των Μανχαλιστών. Αυτό η μορφή της ισλαμιστικής σκέψης αν και καταδικάζει το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και την Αλ Κάιντα, δεν απορρίπτει την ιδέα ενός τζιχάντ που θα κηρυχθεί από μια πολιτική αρχή.

Το κίνημα είναι ολοκληρωτικό, ρατσιστικό και αντιδημοκρατικό, σύμφωνα με την έκθεση, επειδή επιδιώκει να απομονώσει άτομα και τις οικογένειές τους από το ευρύ κοινό στο Βέλγιο. Θεωρείται «σοβαρή απειλή για τη συνύπαρξη». Οι άνδρες μέλη των Μανχαλιστών έχουν πλήρη γενειάδα και φορούν ολόσωμο ισλαμικό ένδυμα, ενώ οι γυναίκες φορούν jilbabs που καλύπτουν ολόκληρο το σώμα εκτός από το πρόσωπο, ή niqabs που καλύπτουν επίσης μερικώς το πρόσωπο.

Το ΑΚΡ επιθυμεί να εξισλαμίσει την κοινωνία με πολιτικά μέσα και βρίσκεται κοντά στην Μουσουλμανική Αδελφότητα και ο Ερντογάν το υπερασπίζεται, αναφέρει η ίδια έκθεση.

Υπάρχει μια «ολοένα και πιο έντονη κατάργηση των ιδεολογικών ορίων» μεταξύ του Ιδρύματος Diyanet, που συνδέεται με το κορυφαίο θρησκευτικό σώμα της Τουρκίας, την Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων) και διάφορες ισλαμικές ομάδες και ισλαμικά πολιτικά κινήματα όπως το National Viewpoint (το οποίο αποσχίστηκε από το AKP), γράφει η έκθεση της Υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας του Βελγίου.

Η ιδεολογία του National Viewpoint, η οποία κάποτε καταδικάστηκε από το Ίδρυμα Diyanet ως εξτρεμιστική, διεύρυνες την διείσδυσή της στην τουρκική κοινότητα του Βελγίου μέσω έργων που υλοποιήθηκαν σε σχολεία από την Ισλαμική Ομοσπονδία του Βελγίου, σύμφωνα με το VSSE.

Η VSSE αναφέρει ακόμη ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα συνέχισε μια εκστρατεία διείσδυσης στα πολιτικά κόμματα του Βελγίου και εργάστηκε για να υποστηρίξει υποψήφιους που προτιμούν ισλαμικούς ενδυματολογικούς κώδικες.

Πηγή: Ahval (αναδημοσίευση από onalert.gr)