Γάλλοι και Ιταλοί αρχίζουν γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ- Μήνυμα σε Αγκυρα | PellaNews

Γάλλοι και Ιταλοί αρχίζουν γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ- Μήνυμα σε Αγκυρα

Έντονη είναι πλέον η κινητικότητα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη καθώς είναι πλέον δεδομένη η απόφαση της γαλλοιταλικής κοινοπραξίας ENI -Total να ξεκινσει γεωτρήσεις στα οικόπεδα που έχουν νοικιάσει.

Η αρχή θα γίνει πιθανότατα τον Απρίλιο στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ , όπως είπε στο Euronews ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ο κ. Λακκοτρύπης δήλωσε ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου εφαρμόζεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό και οι τουρκικές προκλήσεις είναι αδιάφορες.

"Οι προκλήσεις από τουρκικής πλευράς δεν είναι κάτι καινούργιο, απλά το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μια κλιμάκωση αυτών των ενεργειών. Αλλά πρέπει να πω ότι παρά όλες αυτές τις προκλήσεις, τις διαχρονικές προκλήσεις, το πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρά κανονικά και βεβαίως ετοιμαζόμαστε για έναν νέο κύκλο ερευνητικών γεωτρήσεων, οι οποίες θα αρχίσουν πολύ σύντομα από την γαλλοιταλική κοινοπραξία Total και ENI. Αυτό το πρόγραμμα θα το ακολουθήσουν και οι αμερικανικές εταιρείες, από την Exxon και την Qatar Petroleum".

Οταν ο κύπριος Υπουργός ρωτήθηκε για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου για δήθεν υπογραφή οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με το Ισραήλ- μετά από το ντίλ του Ερντογάν με την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης- ο κ. Λακκοτρύπης αρκέστηκε να πει ότι μέλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων με τις γειτονικές της χώρες, είτε σε διμερές είτε σε πολυμερές επίπεδο.

Ο κ. Λακκκοτρύπης σχολίασε και αμερικανικά δημοσιεύματα που συνδέουν την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο που αποφασίστηκε πρόσφατα με τις δραστηριότητες της Exxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι η προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η ευθυγράμμιση των συμφερόντων. "Τα συμφέροντα λοιπόν μεγάλων εταιρειών και βεβαίως των χωρών από τις οποίες προέρχονται με την Κυπριακή Δημοκρατία και τα συμφέροντα εντός της ΑΟΖ της", σημείωσε ο κ. Λακκοτρύπης που μίλησε ακόμα για αυξανόμενο ενδιαφέρον από αμερικανικής πλευράς.

πηγή: thetoc.gr