Η Ευρώπη στο επίκεντρο της πανδημίας – Lockdown και αυστηροί περιορισμοί για να “σωθούν” τα Χριστούγεννα | PellaNews

Η Ευρώπη στο επίκεντρο της πανδημίας – Lockdown και αυστηροί περιορισμοί για να “σωθούν” τα Χριστούγεννα

 Η Ευρώπη “φλέγεται” από κορονοϊό… Τα κρούσματα διαρκώς ανεβαίνουν, όπως και οι θάνατοι, και το Εθνικά συστήματα υγείας ασφυκτιούν, με αποτέλεσμα να μπαίνουν στη διαδικασία οι γιατροί να κάνουν διαλογή ανάμεσα στους ασθενείς.

Η νόσος Covid-19 βρίσκεται σε έξαρση το τελευταίο διάστημα και οι κυβερνήσεις πολλών χωρών είναι έτοιμες να πάρουν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα για να μπορέσουν να “σώσουν” τα Χριστούγεννα και να μην ενταθεί το “φαινόμενο” της πανδημίας σε ακόμη πιο τραγικούς αριθμούς.

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ προειδοποιούσαν ότι ο κορονοϊός SARS-CoV-2 θα συνεχίσει να εξαπλώνεται καθώς οι κοινωνίες επιστρέφουν στην κινητικότητα και τις επαφές της προπανδημικής περιόδου πριν από την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και οι κυβερνήσεις πολλών χωρών δε θέλουν να δουν τα “εφιαλτικά” σενάρια να βγαίνουν αληθινά.

Η Αυστρία βρίσκεται ήδη σε τροχιά lockdown, με πολλές πόλεις να έχουν μετατραπεί σε “φαντάσματα”, στη Σουηδία, την Ιρλανδία και το Βέλγιο το “ζωνάρι” των μέτρων έχει αρχίσει να σφίγγει πολύ και άλλες χώρες όπως είναι η Γαλλία και η Γερμανία ετοιμάζονται να πάρουν νέες αποφάσεις.

Κορονοϊός – Lockdown στη Σλοβακία
Η κυβέρνηση της Σλοβακίας ενέκρινε την επιβολή ενός lockdown για δύο εβδομάδες στη χώρα, εν μέσω της αναζωπύρωσης της πανδημίας με ρεκόρ κρουσμάτων Covid-19, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο TA3 και άλλα ΜΜΕ, επικαλούμενα τον υπουργό Οικονομίας Ρίτσαρντ Σούλικ.

Η κυβέρνηση εξέταζε εάν θα επιβάλει περιορισμούς τόσο για τους εμβολιασμένους όσο και για τους ανεμβολίαστους Σλοβάκους, αφότου η γειτονική Αυστρία επέβαλε ανάλογα μέτρα αυτήν την εβδομάδα.

Νέα μέτρα ετοιμάζονται και για την Ολλανδία
Η ολλανδική κυβέρνηση θα ανακοινώσει την Παρασκευή νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης-ρεκόρ στις μολύνσεις κορονοϊού, καθώς τα νοσοκομεία πασχίζουν να διαχειριστούν το κύμα των κρουσμάτων της COVID-19, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ούγκο ντε Γιονγκ.

“Το ποσοστό μολύνσεων είναι υψηλότερο από πότε“ ανέφερε ο ντε Γιονγκ σε επιστολή προς το Κοινοβούλιο σήμερα. “Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία συνεχίζουν να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις και δεν έχουμε ακόμα δει τα χειρότερα”.

Έλληνες σε Βαυαρία και Ολλανδία περιγράφουν στον ΣΚΑΙ πως η κατάσταση είναι δραματική.

Η Γερμανία ένα βήμα πριν το lockdown
H κατάσταση στη Γερμανία σχετικά με την πανδημία τείνει να ξεφύγει από τον έλεγχο και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα στην κυβέρνηση για αυστηρά μέτρα αλλά και για lockdown. Η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ έκανε αίτημα για lockdown αλλά δεν έγινε δεκτό ενώ ο επικεφαλής του Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ πιστεύει πως το lockdown είναι η μόνη λύση για να “ηρεμήσει” η κατάσταση.

Η Βαυαρία ακύρωσε τις χριστουγεννιάτικες αγορές εν μέσω της έξαρσης των κρουσμάτων.

Νέα μέτρα ανακοινώνει την Πέμπτη και η Γαλλία
O κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γαλλίας, σύμφωνα με το Reuters, ανακοίνωσε πως την Πέμπτη, οι πολίτες θα μάθουν για τα νέα μέτρα που αφορούν στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί τις επόμενες μέρες με τα κρούσματα ακόμα και να διπλασιάζονται. Έτσι αναμένεται να ανακοινωθούν αυξημένοι περιορισμοί στη χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόησησης.

Τοπικά lockdown στην Ιταλία
Η τοπική αυτοδιοίκηση της ιταλικής αυτόνομης βορειοανατολικής περιφέρειας ‘Ανω Αδίγη αποφάσισε το βράδυ της Δευτέρας την υιοθέτηση αυστηρότερων μέτρων, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού.

Η προστατευτική μάσκα γίνεται υποχρεωτική σε ανοικτούς χώρους και η μάσκα Ffp2 για την χρήση των μέσων μεταφοράς.

Παράλληλα, σε είκοσι δήμους που βρίσκονται στην ‘Ανω Αδίγη (σε μεγάλο μέρος πρόκειται για γερμανόφωνη περιοχή), στους οποίους καταγράφονται και τα υψηλότερα ποσοστά μολύνσεων, αποφασίσθηκε η επιβολή ακόμη αυστηρότερων μέτρων, με κλείσιμο των καφέ και των εστιατορίων στις 6 το απόγευμα και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

Προς το παρόν, θα παραμείνουν ανοικτά τα χιονοδρομικά κέντρα της περιοχής, στα οποία, όμως, επιτρέπεται η είσοδος μόνον με “πράσινη κάρτα εμβολιασμένου“. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, τέλος, αναμένεται μεγάλη μείωση των κρατήσεων, Ιταλών και Αυστριακών τουριστών, για την περίοδο των Χριστουγέννων.

Προς το παρόν, θα παραμείνουν ανοικτά τα χιονοδρομικά κέντρα της περιοχής, στα οποία, όμως, επιτρέπεται η είσοδος μόνον με “πράσινη κάρτα εμβολιασμένου“. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, τέλος, αναμένεται μεγάλη μείωση των κρατήσεων, Ιταλών και Αυστριακών τουριστών, για την περίοδο των Χριστουγέννων.

Νέους περιορισμούς σχεδιάζουν η Καταλονία, η Ναβάρα και άλλες περιφέρειες
Η περιφέρεια της Καταλονίας σχεδιάζει να επιβάλει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως την υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ για την Covid-19 για την είσοδο των πολιτών σε μπαρ, εστιατόρια και στάδια. Παρόμοιους περιορισμούς εξετάζουν και άλλες περιφέρειες, ώστε να αναχαιτιστεί το νέο κύμα των μολύνσεων.

Παράλληλα, το ΕCDC ζητά από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα καθώς η πανδημία “φουντώνει” και αναφέρει πως ο εμβολιασμός πρέπει να επιτευχθεί από όλες τις χώρες.