Μικρή γοργόνα – Κοπεγχάγη: «Ρατσιστικό ψάρι» (φώτος) | PellaNews

Μικρή γοργόνα – Κοπεγχάγη: «Ρατσιστικό ψάρι» (φώτος)

Το άγαλμα της Μικρής Γοργόνας που στέκεται εδώ και 107 χρόνια στο βράχο απέναντι από το λιμάνι της Κοπεγχάγης στη Δανία έχει περίεργη ιστορία. Μετράει ήδη δύο αποκεφαλισμούς και γενικότερα έχει επανειλημμένως πέσει θύμα βανδαλισμού. Μεταξύ άλλων και για κάποιο περίεργο λόγο έχει βανδαλιστεί από διαδηλωτές κατά της φαλαινοθηρίας, αλλά και ακτιβιστές για την δημοκρατία. Και ενώ το άγαλμα είναι παγκοσμίως γνωστό και προσελκύει πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες τον χρόνο, φαίνεται πως προσελκύει και τη βία.

Το μπρούτζινο άγαλμα τιμά το ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1837 και αναφέρεται σε μια γοργόνα που είναι διατεθειμένη να παρατήσει τη ζωή της στη θάλασσα και την ταυτότητά της ως γοργόνα, για να αποκτήσει ανθρώπινη ψυχή.

Αυτή τη φορά οι περαστικοί είδαν γραμμένη στην βάση της Μικρής Γοργόνας τη «ρατσιστικό ψάρι». Η αστυνομία αντιμετωπίζει το περιστατικό ως βανδαλισμό και ξεκίνησε σχετική έρευνα. Η συγκεκριμένη φράση, ωστόσο, προκάλεσε γενικότερο προβληματισμό. Είναι γεγονός, βέβαια, πως εδώ και εβδομάδες και σε συνέχεια της δολοφονίας από αστυνομικό του Τζωρτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ, διαδηλωτές του κινήματος Black Lives Matter επιτίθενται κατά αγαλμάτων που παριστούν ιστορικά πρόσωπα που θεωρείται ότι έπαιξαν κάποιον ρόλο στο αποικιακό.

Τώρα ποιο ρόλο έχει παίξει η Μικρή Γοργόνα στην αποικιοκρατία είναι ένα θέμα προς συζήτηση. «Δυσκολεύομαι να καταλάβω ποιο είναι το ρατσιστικό στοιχείο στο παραμύθι της Μικρής Γοργόνας», δήλωσε η Ανε Γκρουμ-Σβένσεν του Κέντρου Αντερσεν στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας.

πηγή: alphafreepress.gr