Θεσσαλονίκη-Άγιος Δημήτριος: «Πονοκέφαλος» και ανησυχία για τον εορτασμό του τριημέρου | PellaNews

Θεσσαλονίκη-Άγιος Δημήτριος: «Πονοκέφαλος» και ανησυχία για τον εορτασμό του τριημέρου

«Ακριβά» πλήρωσε η Θεσσαλονίκη τον περυσινό εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, όταν η πορεία της πανδημίας εκτροχιάστηκε, οδηγώντας στον «μαύρο» Νοέμβριο του 2020 με lockdown και εκατοντάδες νεκρούς. Έντεκα μήνες αργότερα, οι κάτοικοι αναζητούν απαντήσεις για τα μοιραία λάθη και οι ιθύνοντες λύσεις για την αποφυγή νέων εσφαλμένων αποφάσεων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΟΛΝΑΡΑΣ

Σε κάτι παραπάνω από ένα μήνα η Θεσσαλονίκη γιορτάζει τον Πολιούχο της και υπό αυτό το πρίσμα θεσμικοί φορείς ήδη συσκέπτονται για την ορθή και έγκαιρη λήψη αποφάσεων, την ώρα που ένα «μαύρο» σύννεφο πλανάται πάνω από τα νοσοκομεία της πόλης. Ήδη, άλλωστε, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, έχει χτυπήσει «καμπανάκι» για την πανδημική επέλαση στη Θεσσαλονίκη, προβλέποντας ότι «θα φτάσουμε στην περυσινή κατάσταση δύο εβδομάδες νωρίτερα. Δηλαδή, στο τέλος Οκτωβρίου θα είμαστε όπως ήμασταν πέρυσι στα μέσα Νοεμβρίου, με γύρω στα 600 κρούσματα την ημέρα».

Η επίσκεψη του υπουργού Υγείας στη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη, επικεντρώθηκε στο εύλογο ερώτημα για το αν η πόλη θα τεθεί σε lockdown. Και παρότι ο Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε πως η επίσκεψη είχε διερευνητικό χαρακτήρα, η σαρωτική πορεία του κορωνοϊού στην πόλη και στη Β. Ελλάδα προκαλεί ανησυχία σε επιστήμονες και κυβερνητικά στελέχη.

Η ανησυχία των τοπικών παραγόντων 

Στον απόηχο της συνάντησης του Θανάση Πλεύρη με τους δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας, η αντιπεριφερειάρχης, Βούλα Πατουλίδου, τόνισε στο ThessToday.gr ότι έως τώρα δεν υπάρχει οδηγία για εναλλακτική τήρηση των μέτρων κατά το τριήμερο του Αγίου Δημητρίου, παρά η εφαρμογή της γενικής παλέτας που ήδη γνωρίζουμε, με μάσκα – αποστάσεις. Όμως, η ανησυχία παραμένει. Η Θεσσαλονίκη κατέγραψε τις τελευταίες δύο ημέρες 701 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, οδηγώντας την κούρσα της κατανομής μολύνσεων πίσω από την Αττική.

Επίσης, ο στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας είναι να αυξηθούν οι ρυθμοί των εμβολιασμών. Ο Διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Δημήτρης Τσαλικάκης, σε δηλώσεις του στο ThessToday.gr τόνισε ότι ο αρμόδιος υπουργός συνομίλησε με τους δημάρχους για τη δημιουργία κοινού πλέγματος για δράσεις τοπικού χαρακτήρα που έχουν ως στόχο την αύξηση των εμβολιασμών. Η εικόνα άδειων εμβολιαστικών κέντρων δεν συμβαδίζει με την επιθυμία της πολιτικής ηγεσίας για την ενίσχυση του πολυπόθητου «τείχους ανοσίας».

Και παρόλο που στη συνάντηση της Τετάρτης επισημάνθηκε η παραδοχή των περυσινών λανθασμένων αποφάσεων για το τριήμερο του Αγίου Δημητρίου, φέτος -σύμφωνα με τους φορείς- έχουν… στενέψει τα οικονομικά περιθώρια, όπως και τα ψυχικά αποθέματα των πολιτών για ένα ακόμη lockdown.

 

thesstoday.gr