Θεσσαλονίκη: Κατέρρευσε ψευδοροφή σε σχολική αίθουσα | PellaNews

Θεσσαλονίκη: Κατέρρευσε ψευδοροφή σε σχολική αίθουσα

Φωτογραφία thestival.gr

Σε ηρωίδα αναδείχθηκε η δασκάλα της ΣΤ3’ τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Πυλαίας Θεσσαλονίκης, Βούλα Χούτου, η οποία απομάκρυνε έγκαιρα τους 19 μαθητές από την τάξη πριν στην κυριολεξία τους έρθει η οροφή στο κεφάλι!

Χθες, απεφεύχθη μια πραγματική τραγωδία στο συγκεκριμένο Δημοτικό Σχολείο, το οποίο θα παραμείνει κλειστό μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες. Το συμβάν προκάλεσε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

Χθες το πρωί, το κουδούνι χτύπησε κανονικά στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας, το οποίο στεγάζεται σε ένα ιδιωτικό κτίριο… 69 ετών! Η διεύθυνση του σχολείου είχε αποφασίσει να μη γίνουν μαθήματα και να πάνε οι μαθητές εκδρομή. Ωστόσο, μπήκαν στις τάξεις για την προσευχή και τις απουσίες.

Η ρωγμή

Η κ. Χούτου μαζί με τους 19 από τους συνολικά 22 μαθητές της έδινε οδηγίες για την εκδρομή, όταν το βλέμμα της έπεσε σε μία ρωγμή στην ψευδοροφή της τάξης. Χωρίς δεύτερη σκέψη είπε στα παιδιά να μαζέψουν τα πράγματά τους και να βγουν γρήγορα και οργανωμένα από την αίθουσα γιατί κάτι δεν πήγαινε καλά. Οι 19 μαθητές δεν πρόλαβαν καν να βγουν στο προαύλιο όταν άκουσαν έναν εκκωφαντικό θόρυβο και είδαν ένα σύννεφο σκόνης να βγαίνει από το σχολείο. Ολη η ψευδοροφή της τάξης είχε αποκολληθεί και προσγειωθεί πάνω στα θρανία! Αν η κ. Χούτου δεν ήταν τόσο παρατηρητική και δεν είχε αντιδράσει άμεσα, η βαριά ψευδοροφή θα καταπλάκωνε και τους 19 μαθητές!

Εισαγγελέας

Μετά το σάλο που προκλήθηκε, η εισαγγελέας ποινικής δίωξης παρήγγειλε από το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για να διερευνηθεί εάν τελέστηκε το αδίκημα της παραβίασης κανόνων οικοδομικής. Στο πλαίσιο της έρευνας, θα οριστεί πραγματογνώμονας για να κάνει αυτοψία, ενώ θα κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες εκπαιδευτικοί και γονείς του σχολείου. Στην παραγγελία της η εισαγγελέας ζητάει επίσης να εντοπιστούν οι κατασκευαστές.

«Λογικό είναι να είμαστε αναστατωμένοι. Είχαμε τα παιδιά μας μέσα. Δόξα τω Θεώ δεν είχαμε κανένα ατύχημα», τόνισαν οι γονείς των 19 μαθητών. «Η δασκάλα είναι η ηρωίδα της υπόθεσης. Ακουσε μικρούς, αδιόρατους ήχους, είδε ελάχιστες ρωγμές και είπε στα παιδιά καλύτερα να βγούνε έξω μην τυχόν συμβεί τίποτα. Και τα έσωσε», είπε χαρακτηριστικά γονέας.

Ο δήμαρχος

Συγκλονισμένος από το απίστευτο περιστατικό δήλωσε ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Επεσήμανε ότι είναι ένα σχολείο ιδιωτικό, που μισθώθηκε από την πρώην Νομαρχία Θεσσαλονίκης και εξυπηρετεί τις ανάγκες του σχολείου. «Κατόπιν δικών μας ενεργειών πιέστηκαν οι ιδιοκτήτες του να εκτελέσουν εργασίες μόνωσης και ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου. Οι εργασίες έγιναν με ιδιώτη μηχανικό, πληρώθηκαν από τους ιδιοκτήτες και παραδόθηκαν στο δήμο. Διαπιστώθηκε μετά το ατύχημα ότι υπήρχε κακοτεχνία στην κατασκευή και τοποθέτηση της γυψοσανίδας των ορόφων και αυτός ο λόγος φαίνεται πως είναι που προκάλεσε το ατύχημα. Εμάς μας παραδόθηκε έτοιμο με την υπογραφή και την εγγύηση ενός μηχανικού ιδιώτη», είπε και πρόσθεσε πως ο μηχανικός βρέθηκε κι αυτός στη σχολική μονάδα και παραδέχθηκε ότι κατά πάσα πιθανότητα υπήρξε λάθος στη μελέτη.

Τηλεκπαίδευση

Το σχολείο θα παραμείνει κλειστό για όσο καιρό χρειαστεί μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες, η αποξήλωση και ο καθαρισμός του κτιρίου. Στα μέσα της εβδομάδας το σχολείο αναμένεται να δοθεί σε χρήση και μέχρι τότε τα μαθήματα θα γίνονται με τηλεκπαίδευση.

Να σημειωθεί ότι ακόμη και στην ιστοστελίδα του σχολείου αναφέρεται: «Η παλαιότητα του κτιρίου όμως, η ελλιπής συντήρησή του και η επιβάρυνσή του με αυξημένο μαθητικό δυναμικό δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του σχολείου και στην ασφάλεια των μαθητών».

 

eleftherostypos.gr