Σχολεία: Μέσα στην εβδομάδα οι συγχωνεύσεις τμημάτων -Στα «χαρακώματα» οι εκπαιδευτικοί | PellaNews

Σχολεία: Μέσα στην εβδομάδα οι συγχωνεύσεις τμημάτων -Στα «χαρακώματα» οι εκπαιδευτικοί

Ως «εξορθολογισμός» χαρακτηρίζεται από το υπουργείο Παιδείας η συγχώνευση εκατοντάδων τμημάτων σε όλη τη χώρα, τη στιγμή που οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν «καμουφλάρισμα» περίπου 6.000 κενών θέσεων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΟΛΝΑΡΑΣ

Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε την Παρασκευή τη συγχώνευση εκατοντάδων τμημάτων σε όλη τη χώρα μέσω… αρχείου excel. Από τη Θεσσαλονίκη, τα Δωδεκάνησα, τα Χανιά, την Ανατολική Αττική, τα Ιωάννινα, την Κορινθία, την Ηλεία, τη Γ΄ Αθήνας, τη Φωκίδα, τη Σάμο, τη Ζάκυνθο, την Κέρκυρα και άλλες περιοχές, έχουν εκδηλωθεί αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς και εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων εκπαιδευτικών σωματείων για μαζική μείωση τμημάτων μέσα από συμπτύξεις.

Τα «πυρά» που συγκεντρώνει το υπουργείο Παιδείας από τους εκπαιδευτικούς αφορούν τον κίνδυνο υγείας που προσδίδουν οι συγχωνεύσεις των τμημάτων, καθώς πλέον θα αυξηθούν οι μαθητές στις αίθουσες διδασκαλίας, με τον αριθμό σε μερικές περιπτώσεις να αγγίζει ακόμη και τους 28, κρούοντας «καμπανάκι» για διασπορά του κορωνοϊού εντός εκπαιδευτικών δομών. «Το υπουργείο Παιδείας θέλει έτσι να κρύψει τις τουλάχιστον 6.000 κενές θέσεις εκπαιδευτικών», καταγγέλλουν επίσης οι εκπαιδευτικοί με ανακοινώσεις τους.

Ενδεικτικά, στο 6ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης αποφασίστηκε η σύμπτυξη των τριών τμημάτων της Α΄ τάξης σε δύο των 25 και 26 παιδιών, με τους γονείς να καταγγέλλουν τις «εξαιρετικά επιβαρυμένες κτιριακές εγκαταστάσεις του σχολείου (μικρές αίθουσες, ανεπαρκής αερισμός, μικρά παράθυρα), την ύπαρξη παιδιών με ειδικές ανάγκες, πράγμα που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία και ασφάλεια των παιδιών και διαταράσσει την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου». Μάλιστα, σύμφωνα με τους γονείς, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο και στη Β’ τάξη από τρία τμήματα να γίνει με δύο.

Στη Ζάκυνθο, όπως ενημερώνει η τοπική ΕΛΜΕ, συγχωνεύονται τμήματα σχεδόν στα μισά σχολεία, φτιάχνοντας αίθουσες ακόμα και με 28 μαθητές.

«Εξορθολογισμός η συγχώνευση τμημάτων»

Κι όλα αυτά, όπως καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί, σε περίοδο όπου η μετάλλαξη «Δέλτα» κυριαρχεί στα σχολικά συγκροτήματα και ήδη δεκάδες τμήματα έχουν αναστείλει τη λειτουργίας τους λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού. Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, μιλώντας στο ThessToday.gr χαρακτήρισε τη συγχώνευση τμημάτων ως «εξορθολογισμό» και ότι «κάποτε έπρεπε να γίνει», κάνοντας λόγο για μεγάλο πλεόνασμα εκπαιδευτικών ωρών. «Πρέπει τα σχολεία να λειτουργήσουν ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών για να μην έχουμε παρατυπίες. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν ομαλότερα και δεν θα παρουσιάζεται το φαινόμενο κατάχρησης του προσωπικού», δήλωσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το υπουργείο Παιδείας λαμβάνει όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία και εκπαίδευση των μαθητών.

«Παίρνουμε συνεχώς μέτρα, διασφαλίζουμε την υγεία των μαθητών και η διασπορά του κορωνοϊού είναι πλέον πάρα πολύ μικρή, αγγίζοντας εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά», τόνισε ο κ. Κόπτσης, εξηγώντας παράλληλα ότι στη Θεσσαλονίκη τα νέα για τη λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών είναι «πολύ ευχάριστα». «Έχουμε 3.000 λιγότερα κρούσματα παιδιών τον Σεπτέμβριο από ό,τι γενικότερα το καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει ότι με ανοιχτά σχολεία είχαμε λιγότερα κρούσματα σε σχέση με τη θερινή περίοδο. Και αυτό το καταφέραμε κάνοντας καθημερινά πάρα πολλά τεστ και έλεγχο για την υγεία των μαθητών», σημείωσε ο κ. Κόπτσης.

Μέσα στην εβδομάδα η υλοποίηση της συγχώνευσης τμημάτων

Σύμφωνα με πληροφορίες του ThessToday.gr ο σχεδιασμός για τη συγχώνευση των τμημάτων θα υλοποιηθεί κατά το διάστημα αυτής της εβδομάδας, την ώρα που οι εκπαιδευτικοί συσπειρώνονται και εξαγγέλλουν νέες κινητοποιήσεις κατά της αξιολόγησης-αυτοαξιολόγησης στα σχολεία. Ειδικότερα, σήμερα, στις 11.30, έχει προγραμματιστεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο άγαλμα Βενιζέλου, κηρύσσοντας μάλιστα και 24ωρη απεργία.

 

 

thesstoday.gr