Καιρός για τραχανά – Πώς θα τον μαγειρέψουμε νόστιμα και σωστά

Ο τραχανάς είναι ένα από τα πιο κλασικά comfort food της ελληνικής κουζίνας. Αφενός, είναι ένα φαγητό που μας ταξιδεύει στην κουζίνα της μαμάς ή της γιαγιάς, αφετέρου αποτελεί μια πρώτης τάξης λύση για αυτές τις κρύες ημέρες, ειδικά σε σούπα.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον τραχανά
Ο τραχανάς διακρίνεται σε δύο βασικά είδη, τον ξινό και τον γλυκό, ωστόσο δεν είναι τα μοναδικά, καθώς στην αγορά μπορούμε να βρούμε και άλλα είδη ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής και τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται. Έτσι, υπάρχουν πολλές επιλογές για να φτιάξουμε ένα νόστιμο πιάτο ανάλογα με τη γεύση που προτιμούμε.
Ξινός: Παρασκευάζεται από χοντροαλεσμένο σιτάρι και ζυμώνεται παραδοσιακά με ξινισμένο γάλα και ενίοτε με γιαούρτι
Γλυκός: Ετοιμάζεται με φρέσκο γάλα και τις περισσότερος φορές εκτός από σιτάρι χρησιμοποιείται σιμιγδάλι χοντρό.
Ξινόχοντρος: Ξινός γιατί παρασκευάζεται με γάλα ξινισμένο και χοντρός εξαιτίας του χοντροσπασμένου σιταριού. Είναι η πρόταση της Κρήτης.
Καυτερός: Η αγαπημένη συνταγή της Β.Ελλάδας παρασκευάζεται από ξινισμένο γιαούρτι, αλεύρι, καυτερές πιπερίτσες, κρεμμυδάκια και ξινισμένες ντομάτες.
Χάχλες: Στην Μυτιλήνη, μπαίνει στο φούρνο. Έχει σχήμα ρηχής κούπας και φτιάχνεται με ξινισμένο γάλα, ζυμωμένο με πλιγούρι ή βρασμένο στάρι.
Νηστίσιμος: Σε αρκετές περιοχές της Ελλάδος το γάλα αντικαθίσταται από ζωμό λαχανικών και ο τραχανάς παίρνει άλλο χρώμα και γεύση!
Ο τραχανάς θέλει τον χρόνο του
Ο τραχανάς θέλει προσοχή όσο μαγειρεύεται και γι’ αυτό δεν ξεχνάμε να τον ανακατεύουμε. Επίσης, βασικός παράγοντας είναι ο χρόνος μαγειρέματός του, καθώς αυτός εξαρτάται από το είδος του τραχανά, το μέγεθός του και το πόσο στεγνός είναι. Ο σταρένιος θέλει περισσότερο χρόνο και νερό από τον αλευρένιο. Θα πρέπει να έχουμε υπομονή για να αποκτήσει τη σωστή πηχτή υφή του, αλλά όταν ετοιμαστεί θα πρέπει να τον αποσύρουμε και να τον σερβίρουμε άμεσα γιατί συνεχίζει να πήζει.
Οι συνταγές για τραχανά που θα κρατήσετε στις αγαπημένες σας
Βελουτέ τραχανά με καρότο

Υλικά
½ κιλό καρότα φρέσκα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
1 κούπα του καφέ τραχανά ξινό
1 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
½ κουτ. γλυκού κύμινο τριμμένο
1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα φρέσκο, πλήρες
χυμό από ½ πορτοκάλι
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια μεσαία κατσαρόλα ρίχνετε το φρέσκο βούτυρο μαζί με το ελαιόλαδο, τα ζεσταίνετε καλά και ρίχνετε μέσα τις ροδέλες καρότου. Τις σοτάρετε καλά μέχρι να γυαλίσουν και ρίχνετε μέσα τον τραχανά.
Βήμα 2
Ανακατεύετε και προσθέτετε νεράκι μέχρι να σκεπαστούν καλά τα υλικά. Μόλις πάρει βράση η σούπα, μετριάζετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι τα καρότα να γίνουν τρυφερά και να φουσκώσει ο τραχανάς. Αν χρειαστεί, κατά το βράσιμο συμπληρώνετε λίγο ζεστό νερό.
Βήμα 3
Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε τη σούπα να κρυώσει. Την πολτοποιείτε μέχρι να γίνει βελούδινη μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ ή σε δόσεις στο μπλέντερ. Βάζετε ξανά την κατσαρόλα με τη σούπα στη φωτιά και αφήνετε να πάρει μια βράση, αλατοπιπερώνετε, της ρίχνετε το κύμινο, το γάλα και το χυμό πορτοκαλιού. Αν είναι πολύ πηκτή προσθέτετε λίγο νεράκι σιγά-σιγά.
Βήμα 4
Αφήνετε τη σούπα να βράσει καλά για να ομογενοποιηθούν τα υλικά και τη σερβίρετε προσθέτοντας στη μέση κάθε πιάτου μια κουταλιά σουρωτό γιαούρτι.
Φωτογραφία: Σωτήρης Παπανικολάου
Πικάντικος τραχανάς-ριζότο µε πελτέ και πρόβειο γιαούρτι

Υλικά
Μερίδες: 4-5
250 γρ. τραχανά ξινό
1.200 ml νερό ή ζωµό κρέατος, καυτό
30 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας ντοµατοπελτέ
½ κουτ. γλυκού µπούκοβο
6-8 λιαστά ντοµατάκια, ψιλοκοµµένα
200 γρ. πρόβειο γιαούρτι, σε θερµοκρασία δωµατίου
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τον πελτέ, το µπούκοβο, τα ντοµατάκια, λίγο πιπέρι και αλάτι. Ανακατεύουμε για 1΄ και προσθέτουμε τον τραχανά.
Βήμα 2
Χαµηλώνουµε λίγο ακόμα τη φωτιά και ρίχνουμε τον ζωμό σε τρεις δόσεις, περιμένοντας να απορροφηθεί πρώτα η πρώτη δόση πριν προσθέσουμε την επόμενη. Μαγειρεύουµε περίπου για 25΄, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να χυλώσει σαν ριζότο.
Βήμα 3
Αποσύρουµε το σκεύος από τη φωτιά και, αφού κρυώσει ελαφρά ο τραχανάς, προσθέτουµε το γιαούρτι ανακατεύοντας πολύ καλά. Σερβίρουµε τον τραχανά µε επιπλέον γιαούρτι και µπούκοβο.
Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη
Ο νόστιμος και θρεπτικός τραχανάς της γιαγιάς

Υλικά
Μερίδες: 2-4
1 κουτ. σούπας βούτυρο καλό (αγελαδινό ή κατσικίσιο)
1 μέτριο κρεμμύδι, σε φέτες
1 μέτρια προς μεγάλη πατάτα, σε κυβάκια
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 μέτρια ντομάτα, τριμμένη
1 κούπα τραχανά γλυκό τύπου Λαμίας, σκληρό
3 κούπες νερό
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε φέτες μέχρι να ξανθύνει και να αρχίσει να καραμελώνει. Προσθέτουμε την πατάτα και σοτάρουμε για λίγο να φύγει η υγρασία και στη συνέχεια τον πελτέ. Τον τρίβουμε λίγο στον πάτο της κατσαρόλας και προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα.
Βήμα 2
Αφήνουμε να εξατμιστούν τα υγρά και ρίχνουμε το νερό και τον τραχανά. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαγειρευτεί το μεγαλύτερο κομμάτι τραχανά στην κατσαρόλα (στην περίπτωση του αλευρένιου) ή να είναι al dente (στην περίπτωση του σκληρότερου τραχανά), ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει.
Styling: Κ.Λυκουρέση - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio M
Cantina.protothema.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Λάρισα: Ποινική δίωξη σε πρώην και νυν στελέχη του ΟΣΕ για λάθος βίντεο
27 Φεβρουαρίου 2025 -
Eurovision 2025: Οι πρώτες εικόνες από το video-clip της «Αστερομάτας»
27 Φεβρουαρίου 2025 -
Ο Δήμαρχος Αλμωπίας για το Καρατζοβίτικο Καρναβάλι
27 Φεβρουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ