close search results icon

Μπαράζ εκρήξεων στη Βηρυτό, αναφορές για πλήγμα στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ

Τουλάχιστον 50 νεκρά παιδιά σε δύο μέρες. 

Μπαράζ εκρήξεων στη Βηρυτό, αναφορές για πλήγμα στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ

Πυκνά σύννεφα καπνού αναδύονται από την πρωτεύουσα του Λιβάνου μετά από πολλαπλές εκρήξεις. Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι πραγματοποίησε ένα «ακριβές χτύπημα» στο κεντρικό αρχηγείο της Χεζμπολάχ στα νότια της πρωτεύουσας.

Σε τηλεοπτική δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι είπε ότι το «κέντρο διοίκησης» ήταν βαθιά χωμένο σε περιοχές αμάχων.

Στο μεταξύ, την ώρα που ο Νετανιάχου διαμήνυε από το βήμα του ΟΗΕ ότι θα συνεχίσει να χτυπά τη Χεζμπολάχ, ο στρατός ανακοίνωσε ότι έθεσε τις εφεδρικές του ταξιαρχίες στο βόρειο Ισραήλ σε «επίπεδο ετοιμότητας».

Σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η 6η και η 228η Ταξιαρχία «κινητοποιήθηκαν για μάχη ως μέρος της βόρειας εκστρατείας τις τελευταίες ημέρες».

Ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι οποιαδήποτε ισραηλινή χερσαία εισβολή στον Λίβανο θα εκτελεστεί το συντομότερο δυνατό.

«Θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε όσο πιο σύντομα μπορούμε», ανέφερε ο αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Νομίζω ότι το προετοιμάζουμε κάθε μέρα και σίγουρα αυτό είναι μέσα στην εργαλειοθήκη μας».

Ενώ οι εχθροπραξίες είναι πιο έντονες στο νότιο Λίβανο, ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν επίσης αναφερθεί στην κοιλάδα Μπεκάα, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Ανταποκριτές του Al Jazeera είπαν ότι μια επιδρομή χτύπησε τον δρόμο που συνδέει την κοιλάδα Μπεκάα με τη Χομς.

Τουλάχιστον 50 νεκρά παιδιά σε δύο ημέρες

Ο συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στον Λίβανο έχει προειδοποιήσει ότι η χώρα αντιμετωπίζει αιματοχυσία που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες και ότι η κρίση θα μπορούσε να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.

«Οι πρόσφατες κλιμακώσεις στον Λίβανο δεν είναι τίποτα λιγότερο από καταστροφικές», δήλωσε ο συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας Ιμράν Ρίτζα. «Γινόμαστε μάρτυρες της πιο θανατηφόρας περιόδου στον Λίβανο εδώ και μια γενιά και πολλοί εκφράζουν τον φόβο τους ότι αυτή είναι μόνο η αρχή».

Από τα ξημερώματα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 25 άνθρωποι στον Λίβανο από τις ισραηλινές επιθέσεις.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά λέει ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στον Λίβανο τις τελευταίες ημέρες έχουν ήδη σκοτώσει περισσότερα παιδιά την ημέρα από τον πόλεμο του 2006, ο οποίος διήρκεσε 33 ημέρες και σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους.

«Ο μέσος αριθμός παιδιών που σκοτώνονται την ημέρα στον Λίβανο αυτή την εβδομάδα είναι υπερδιπλάσιος από τον αριθμό των παιδιών που σκοτώνονταν την ημέρα κατά τη διάρκεια της καταστροφικής σύγκρουσης της χώρας το 2006», ανέφερε η UNICEF.

Υπολογίζεται ότι 400 παιδιά, ή περίπου 12 παιδιά την ημέρα, σκοτώθηκαν τότε σε σύγκριση με 50 παιδιά που σκοτώθηκαν σε διάστημα δύο ημερών, σύμφωνα με το υπουργείο Δημόσιας Υγείας του Λιβάνου.

πηγή: efsyn.gr

*κεντρική φώτο: Καπνός από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Βηρυτό, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024 | AP Photo



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ