«Κανένας νέος φόρος το 2022». Δηλαδή; | PellaNews

«Κανένας νέος φόρος το 2022». Δηλαδή;

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας ανέλαβε, στεντορεία τη φωνή, τη δέσμευση: το 2022 δεν θα επιβληθεί κανένας νέος φόρος. Η εντελώς απρόκλητη αυτή διαβεβαίωση είναι από μόνη της… ύποπτη: ποια ανάγκη την επιβάλλει; Ισως η αρχή μιας απάντησης να σχετίζεται με την –εξίσου απρόκλητη– ενορχηστρωμένη «επίθεση» των τελευταίων ημερών στις φοροαπαλλαγές με πλειάδα πανομοιότυπων δημοσιευμάτων. Οι «852 φοροαπαλλαγές» που στερούν από τον κρατικό κορβανά σχεδόν 9 δισ. ευρώ (για την ακρίβεια 8,92 δισ. ευρώ) είχαν την τιμητική τους τις μέρες ακριβώς που ακολούθησαν την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή. Τα ρεπορτάζ σημείωναν ότι οι 89 εξ αυτών είναι της περιόδου της πανδημίας…

Οι λέξεις έχουν τη σημασία τους: ενώ η «μείωση φόρων» προκαλεί θετικούς συνειρμούς, η λέξη «φοροαπαλλαγή» ανακαλεί στη μνήμη τις μνημονιακές μέρες, όταν οι φοροαπαλλαγές καταγγέλλονταν συλλήβδην σαν υπαίτιες του δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Οι φοροαπαλλαγές αποκτούν ξαφνικά… ιικό φορτίο, με πρώτες και καλύτερες τις 89 πανδημικές.

Με τι συνδέονται άραγε όλα αυτά; Μα με το απλό γεγονός ότι οι μειώσεις φόρων (που τώρα εξέπεσαν σε φοροαπαλλαγές) έχουν την… περίεργη ιδιότητα να μειώνουν τα φοροέσοδα! Και ήδη το «μέτρημα» όσον αφορά τα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού του 2022 δεν βγαίνει: μεταβαίνοντας από ύφεση 9% το 2020 σε ανάπτυξη 6,9% το 2021 (βάσει των προβλέψεων), τα φοροέσοδα αυξήθηκαν μόλις κατά 2,069 δισ. ευρώ. Και παρ’ όλα αυτά, η πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι κατά τη μετάβαση από ρυθμούς αύξησης 6,9% το 2021 σε ρυθμούς αύξησης 4,5% το 2022 τα φοροέσοδα θα αυξηθούν κατά 3,5 δισ. ευρώ. Η πρόβλεψη είναι τόσο επισφαλής, ώστε εκεί στο υπουργείο φαίνεται πως έχουν σκύψει με ενδιαφέρον πάνω από τη λίστα των φοροαπαλλαγών.

Εξάλλου, όταν καταργείς φοροαπαλλαγές δεν βάζεις νέους φόρους – έτσι δεν είναι;

*του Πάνου Κοσμά, από την έντυπη "Εφημερίδα των Συντακτών".