Ασαφές το σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού | PellaNews

Ασαφές το σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού

Οι προχθεσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης για επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού δεν φαίνεται να συνιστούν ξεκάθαρο ούτε -κυρίως- συνεκτικό σχέδιο, όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την έναρξη της σεζόν, δηλαδή τη Δευτέρα με το yachting, και δέκα μέρες πριν από την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων 12μηνης διάρκειας και τη λήξη των περιορισμών για ταξίδια με πλοίο, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρηματιών και εργαζομένων στους κλάδους που εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από τον τουρισμό καλούνται να προετοιμαστούν γι’ αυτό το παράξενο καλοκαίρι με ασαφή δεδομένα.

Ενα από τα θέματα που έθεσαν το προηγούμενο διάστημα οι ξενοδόχοι και φαίνεται ότι επιλύεται είναι αυτό της αστικής ευθύνης έναντι των πελατών τους σε περιπτώσεις που υπάρξει κρούσμα στις μονάδες τους. Με ρύθμιση στο υπό ψήφιση καθορίζονται τα εξής: «Αστική ευθύνη των τουριστικών επιχειρήσεων έναντι οιουδήποτε προσώπου, σχετιζόμενη αμέσως ή εμμέσως με τον κορονοϊό Covid-19, δεν προκύπτει, σε περίπτωση κατά την οποία οι τουριστικές επιχειρήσεις εφαρμόζουν τους όρους των ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου του παρόντος. Ο ζημιωθείς φέρει το βάρος αποδείξεως της ζημίας που υπέστη και της αιτιώδους συνάφειας μεταξύ της υπαιτιότητας των τουριστικών επιχειρήσεων και της ζημίας».

Υγειονομικά πρωτόκολλα

Με τη ρύθμιση αυτή λύνεται ένα βάσιμο ζήτημα, είπε μιλώντας στον ANT1 o Χάρης Θεοχάρης, ενώ τις επόμενες μέρες θα δημοσιευτούν στο ΦΕΚ τα πρωτόκολλα λειτουργίας των ξενοδοχείων.

Θεωρητικό και ασαφές -επί του παρόντος τουλάχιστον- είναι και το σκέλος του σχεδίου που αφορά την υγειονομική ασφάλεια των προορισμών, κυρίως των μικρών νησιωτικών. Ο υπουργός Τουρισμού εξήγγειλε 600 κρεβάτια Covid-19 στα νησιά και υποσχέθηκε άμεση μεταφορά περιστατικών σε νοσοκομεία αναφοράς, ωστόσο όλοι και πολύ περισσότερο οι κάτοικοι των νησιών γνωρίζουν τις χρόνιες ελλείψεις σε υγειονομικές υποδομές και κυρίως σε υγειονομικό προσωπικό. Οταν, μάλιστα, η μεταφορά ασθενών με Covid 19 πρέπει να γίνει βάσει αυστηρών πρωτοκόλλων τα οποία πρέπει να τηρούνται σε ασθενοφόρα (τα οποία κάθε άλλο παρά επαρκούν), πλοία, αεροπλάνα κ.λπ.

Προφανώς, το υπουργείο Υγείας έχει σχέδιο το οποίο κάποια στιγμή θα παρουσιάσει. Χθες ο Χάρης Θεοχάρης πάντως μιλώντας στο ΣΚΑΪ επισήμανε ότι «ο ξένος τουρίστας που θα μείνει 6-7 ημέρες στη χώρα μας δεν θα προλάβει να αναπτύξει τα υγειονομικά συμπτώματα». Δηλαδή, αν καταλάβαμε καλά, το ζήτημα για τον υπουργό Τουρισμού είναι απλώς να μη «σκάσουν» εντός συνόρων συμπτωματικά κρούσματα και «μουτζουρώσουν» την καλή εικόνα της χώρας.

Πέραν των εκκρεμοτήτων στο υγειονομικό σκέλος, υπάρχουν κι άλλα ζητήματα που εκκρεμούν, για τα οποία αναμένονται διευκρινίσεις, και αφορούν τη στήριξη των χιλιάδων εποχικών εργαζομένων (αναμένεται ΚΥΑ), τον ΦΠΑ στις μεταφορές, καθώς δεν είναι σαφές αν αφορά και τουριστικά λεωφορεία, αλλά και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τα οχήματα.

Πρώτο βήμα

«Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση αποτελούν το πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση του τουρισμού, τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, στη βαριά σκιά των οικονομικών επιπτώσεων της παγκόσμιας πανδημίας. Αναμφίβολα, θα χρειαστούν πρόσθετες διευκρινίσεις και εξειδικεύσεις σε ορισμένες πτυχές των μέτρων, εμπλουτισμός και ενίσχυση σε κάποιες άλλες.

Πάντοτε σε συνάρτηση με την εξέλιξη του καλοκαιριού, αλλά και τις πρόσθετες χρηματοδοτικές δυνατότητες που θα προσφέρει το υπό σύσταση Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. Σε κάθε περίπτωση, η φετινή σεζόν είναι ένας πολυσύνθετος γρίφος που δεν έχει εύκολες λύσεις και μοναδικός στόχος είναι να σώσουμε από αυτή ό,τι μπορεί να διασωθεί», σχολίασε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός.

πηγή: efsyn.gr