Σε δόσεις η πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος – Ενδεχόμενο κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης πριν το 2023 | PellaNews

Σε δόσεις η πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος – Ενδεχόμενο κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης πριν το 2023

Tις επόμενες κινήσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση για να βοηθήσει τα νοικοκυριά απέναντι στο κύμα ακρίβειας και τις ανατιμήσεις ανακοίνωσε το πρωί της Κυριακής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου στον ΣΚΑΪ.

Όπως είπε, θα δοθεί η δυνατότητα πληρωμής των λογαριασμών ρεύματος σε δόσεις, ενώ θα διπλασιαστεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Είπε ακόμη ότι θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης πριν το 2023 αλλά και την περαιτέρω μείωση της προκαταβολής φόρου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι “από την πρώτη στιγμή είπαμε θα αντιμετωπίσουμε αυτά που έρχονται με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο πολιτικής. Είπαμε ότι θα καλύψουμε το 80% των ανατιμήσεων για όλους, από τις 300 μέχρι τις 600 κιλοβατώρες, διπλασιάσαμε τα χρήματα που θα δίνουμε, κι επειδή οι ανατιμήσεις ενδεχομένως δυσκολέψουν κάποιους, για να μη μείνει ο κόσμος χωρίς ρεύμα, δίνουμε τη δυνατότητα μιας δοσοποίησης, μέτρο το οποίο θα εξειδικευτεί το επόμενο διάστημα, για να μπορεί ο κόσμος να μετατοπίζει κάποιες από τις υποχρεώσεις του. Έχουμε πει ότι αυτό θα ισχύσει μέχρι το τέλος του χρόνου, δηλαδή μέχρι τους λογαριασμούς του πρώτου διμήνου της επόμενης χρονιάς και μετά όσο είναι δυναμικό το φαινόμενο των ανατιμήσεων στην ενέργεια, θα παρεμβαίνουμε”, τόνισε.

Τόνισε μάλιστα ότι η κυβέρνηση έχει δηλώσει ήδη ότι θα διπλασιάσει το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. “Όσο η οικονομία αποδίδει και όσο υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, πολλαπλασιάζονται οι δυνατότητές μας να σταθούμε στο πλευρό του κόσμου”, τόνισε.

Τι είπε για το επίδομα θέρμανσης

Σχετικά με το επίδομα θέρμανσης, είπε ότι γίνονται προσπάθειες να δοθεί νωρίτερα και ότι ο κόσμος πρέπει να δηλώσει στην πλατφόρμα το συντομότερο για να το πάρει.

“Φέτος έχουν διευρυνθεί τόσο πολύ και τα περιουσιακά κριτήρια και τα εισοδηματικά έτσι ώστε να μπορέσει να μπει πάρα πολύς κόσμος στην προστασία του επιδόματος. Υπολογίζουμε ότι θα ενισχυθούν γύρω στα 1,5 εκατ. νοικοκυριά”, είπε.

Τι είπε για την εισφορά αλληλεγγύης
Ο κύριος Οικονόμου άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης πριν το 2023. Ωστόσο είπε ότι “θα τα πει ο πρωθυπουργός στην ώρα τους”. Σχετικά με την προκαταβολή του φόρου είπε ότι θα συνεχίσει να είναι στο 50% και όσο τα πράγματα προχωρούν ομαλά μπορεί να μειωθεί κι άλλο.

Τι είπε για τον ΕΝΦΙΑ

Ο κύριος Οικονόμου μίλησε επίσης και για τον ΕΝΦΙΑ και είπε ότι “με τις ανακοινώσεις του προϋπολογισμού, θα έχουμε και τις αντίστοιχες ανακοινώσεις για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ”. Μίλησε και για τον κατώτατο μισθό, για τον οποίο είπε ότι “θα γίνει αυτό που πρέπει να γίνει στη σωστή του έκταση και ένταση”, σημειώνοντας ότι η αύξησή του είναι στην κυβερνητική “ατζέντα”.