close search results icon

Πόλεμος Τουρκίας – Γερμανίας για το ντονέρ κεμπάπ

Κοινή ανησυχία...η τιμή. 

Πόλεμος Τουρκίας – Γερμανίας για το ντονέρ κεμπάπ

Η Τουρκία και η Γερμανία έχουν ανταλλάξει πυρά για ζητήματα όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή οι διαδηλώσεις των Κούρδων στις γερμανικές πόλεις. Η πιο «καυτή» σύγκρουση τελευταία, όμως, είναι αυτή γύρω από το ντονέρ κεμπάπ.

Η Άγκυρα έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να προστατεύσει τον τουρκικό γύρος (ντονέρ κεμπάπ σημαίνει σούβλα, που γυρίζει) στο πλαίσιο του συστήματος «εγγυημένης παραδοσιακής σπεσιαλιτέ» (TSG) της κοινότητας. Εάν συμφωνήσει η Ε.Ε. το ντονέρ θα πρέπει να προετοιμάζεται σε όλα τα κράτη – μέλη σύμφωνα με τις τουρκικές προδιαγραφές. Από τον τύπο του κρέατος (βοδινό, αρνί ή κοτόπουλο) έως τον τρόπο μαριναρίσματος, τεμαχισμού και σερβιρίσματός του.

Κατά του τουρκικού αιτήματος προσέφυγε η Γερμανία. Στις 19 Σεπτεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στις πλευρές έξι μήνες για να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό. Εάν δεν τα καταφέρουν, θα αποφασίσει μόνη της το καθεστώς TSG του ντονέρ κεμπάπ.

Παρά το γεγονός ότι στη Γερμανία μένουν πάνω από 3 εκατομμύρια Τούρκοι, το ντονέρ στη Γερμανία απέχει πολύ εκείνο στην Τουρκία. Η γερμανική παραλλαγή, που εισήχθη και από Τούρκους εργάτες τη δεκαετία του 1970 και στη συνέχεια υιοθετήθηκε σε άλλες χώρες της Ευρώπης, έρχεται συνήθως τυλιγμένο σε πίτα, με λάχανο ή μαρούλι και διάφορες σος. Στην Τουρκία, το ντονέρ γενικά σερβίρεται πάνω σε ρύζι ή τυλιγμένο σε lavash, μαζί με πατάτες, ντομάτες και καυτερές πιπεριές.

Κοινή ανησυχία…η τιμή

Τέτοιες διαφορές έχουν σημασία. Οι πωλήσεις ντονέρ σε όλη την Ευρώπη ανέρχονται σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ ετησίως, με τη μερίδα του λέοντος (2,3 δισ. ευρώ) στη Γερμανία. Αλλά αν περάσει αυτό που ζητάει η Άγκυρα, το πιάτο που οι περισσότεροι Ευρωπαίοι γνώρισαν ως ντονέρ κεμπάπ θα πρέπει να πωλείται με νέο όνομα ή να αλλάξει.

Τούρκοι και Γερμανοί μπορούν να συμφωνήσουν πάντως σε κάτι. Το ντονέρ έχει γίνει πολύ ακριβό. Οι τιμές σε ορισμένα εστιατόρια στη Γερμανία και την Τουρκία πλησιάζουν πλέον τα 10 ευρώ τη μερίδα. Στην Τουρκία αυτό αντιστοιχεί στο μισό ημερομίσθιο.

πηγή: naftemporiki.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ