Αυγουστιάτικος εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσακαλώτος, ο Πολάκης και οι «προεδρικοί» | PellaNews

Αυγουστιάτικος εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσακαλώτος, ο Πολάκης και οι «προεδρικοί»

Στα ύψη το εσωκομματικό θέρμόμετρο στην αξιωματική αντιπολίτευση μετά την επικαιροποίηση των «κόκκινων γραμμών» του πρώην υπουργού Οικονομικών για την διεύρυνση και τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ

Εκτίναξε στα ύψη το εσωκομματικό θερμόμετρο του ΣΥΡΙΖΑ με την έλευση του Αυγούστου ο πρώην υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής της τάσης των 53+, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αφού κατάφερε να αιφνιδιάσει αμφότερα κορυφαία στελέχη και προοδευτικούς ψηφοφόρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανοίγοντας τα χαρτιά του σε νεκρό -κατά γενική ομολογία- πολιτικό χρόνο. Σε μια τρισέλιδη συνέντευξη στην εφημερίδα «Εποχή», ο πρώην «τσάρος» επικαιροποίησε τις «κόκκινες γραμμές» του απέναντι στη διεύρυνση προς το Κέντρο και τη φυσιογνωμία εν γένει του ΣΥΡΙΖΑ στην μετά το 3ο Συνέδριό του εποχή, φέρνοντας εκ νέου στο προσκήνιο τη συζήτηση για την ιδεολογική πυξίδα και το ήθος των στελεχών του κόμματος.

«Ήταν και είναι ακατανόητη η επιχείρηση να μετατοπιστεί ιδεολογικά και προγραμματικά ο ΣΥΡΙΖΑ – Π. Σ. στην κεντροαριστερά. Αδιάβαστη, εμμονική και αυτοκαταστροφική. Κανείς δεν μπορεί να την υπερασπιστεί ευθαρσώς, γίνεται με μισόλογα, με σημειολογικούς χρωματισμούς αγνοώντας τις μετατοπίσεις στο εκλογικό σώμα μετά το 2010» ανέφερε -σχεδόν σοκάροντας- ο κ. Τσακαλώτος τα ηγετικά κλιμάκια της Κουμουνδούρου, όπως και όταν έθεσε δημόσια φρένο στα «δικαιώματα της ηγετικής ομάδας».

«Χρειαζόμαστε ένα κόμμα που υπερασπίζεται αξίες, ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες, αγκυρωμένο στην κοινωνική υποκειμενικότητα, χρήσιμο και συμμετοχικό στην κίνηση της κοινωνίας» περιέγραψε ο πρώην υπουργός και πρόσθεσε ότι «για να γίνουν τα παραπάνω, προϋπόθεση είναι η εσωκομματική δημοκρατία και τα πολιτικά δικαιώματα των μελών να μην εκχωρούνται στην ηγετική ομάδα, όσο φωτισμένη και αν είναι», βλέποντας προς την πλευρά Τσίπρα.

Το γεγονός, μάλιστα, ότι η «πλατφόρμα Τσακαλώτου» ήρθε εν μέσω της πανδημίας, με τον ίδιο να τονίζει πως «είναι πρόωρο να μιλήσουμε για την ημερομηνία του συνεδρίου» ανατρέπει πλήρως τους συσχετισμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως απέναντι στο ζήτημα του Συνεδρίου, όπου είχε καλλιεργηθεί η εικόνα ενός μορατόριουμ όλων των τάσεων ως προς το χρόνο διεξαγωγής του. Διαγράφοντας μια αμιγώς προσωπική τροχιά, ο κ. Τσακαλώτος τοποθετήθηκε και σχετικά με τις αποκαλύψεις του Τύπου για τα πεπραγμένα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ τις ημέρες της διακυβέρνησής του, ζητώντας «να γυρίσουμε την ατζέντα στα πραγματικά προβλήματα του κόσμου. Ωστόσο όταν η ΝΔ προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τον κόσμο με τέτοιες «αποκαλύψεις» δεν βρίσκω άλλη λύση από το να δίνουμε συγκεκριμένες απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα και μάλιστα να κάνουμε και χρήση όλων των ένδικων μέσων».

Ο ίδιος χαρακτήρισε ακόμη «επιπόλαιη» την κριτική συντρόφων του ότι έπρεπε να ήταν «πιο δυναμικοί» απέναντι στους «αρμούς της εξουσίας», κρατώντας, δηλαδή σαφείς αποστάσεις από «εμπρηστικές» δηλώσεις άλλων στελεχών.

Τα «καινά δαιμόνια» που εισήγαγε αιφνιδιαστικά στο εσωκομματικό σκηνικό ο κ. Τσακαλώτος, προκάλεσαν την έκρηξη του πρώην υπουργού, Παύλου Πολάκη, ο οποίος διατελεί «λοχαγός» της «προεδρικής» τάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Στέλνοντας… «χαιρετισμούς από τα Σφακιά» στον κ. Τσακαλώτο (στον οποίο απευθύνεται με το μικρό του όνομα από την αρχή), ο πρώην Αναπληρωτής υπουργός Υγείας «έδειξε» τον πρώην «τσάρο» ως υπαίτιο της εκλογικής ήττας, εξαιτίας της υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης. «Η ανακούφιση της (μεσαίας τάξης έπρεπε) να είναι ΑΜΕΣΗ και όχι απλά να θωρακίζουμε τη χώρα με 37,5 δις ,έφταναν και τα 30...)» σχολίασε ο κ. Πολάκης, αντιτείνοντας στη δημιουργία ενός «μαζικού κόμματος», με αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα.

Ακόμη πιο αιχμηρός απέναντι στον πρώην υπουργό Οικονομικών εμφανίζεται ο Παύλος Πολάκης, όταν απαριθμώντας τα κομματικά του «θέλω», «θέλω ένα κράτος που θα είναι επιτελικό γιατί θα κάνει ΜΟΝΟ 4 δουλειές: θα παράγει το σχέδιο, θα μοιράζει τα χρήματα, θα θέτει τους κανόνες και θα εκτελεί ετήσιο τελικό ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΟ έλεγχο όλων των αποκεντρωμένων του δομών και της τοπικής αυτοδιοίκησης» εξηγεί ο κ. Πολάκης και συνεχίζει, λέγοντας πως «έτσι θα ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΣΠΑΣΟΥΝ ΟΙ ΑΡΜΟΙ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, γιατί αλλιώς εμείς θα φωνάζουμε για ηθική και αυτοί θα κάνουν «απευθείας ανάθεση» των δις που μάζεψες με ένα μηχανισμό πρόθυμο και υπάκουο γιατί τσιμπάει κομμάτι της πίτας παρανόμως.....».

Παρότι το ιδιόλεκτο του κ. Πολάκη είναι πλέον αναγνωρίσιμο από μεγάλη μερίδα πολιτών, η κίνησή του να στοχεύσει μετωπικά, σε μια μορφή εσωκομματικής «μονομαχίας» τον κ. Τσακαλώτο, δεν ερμηνεύεται μόνο ως μια ακόμη ένδειξη αφοσίωσης και πίστης προς τον κ. Τσίπρα από πλευράς του πρώην Αναπληρωτή υπουργού Υγείας, αλλά και ως εγγραφή προσωπικού πολιτικού κεφαλαίου, σε περίπτωση που οι εξελίξεις τρέξουν, πριν ή μετά το Συνέδριο.

 

περισσότερα στο protothema