Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία” το μήνυμα Μητσοτάκη-Μακρόν – Αυτό είναι το deal για τις 3 φρεγάτες και τις 3 κορβέτες | PellaNews

Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία” το μήνυμα Μητσοτάκη-Μακρόν – Αυτό είναι το deal για τις 3 φρεγάτες και τις 3 κορβέτες

Σάρκα και οστά φαίνεται πως παίρνει το σύνθημα “Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία” μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Εμανουέλ Μακρόν που ανακοινώνουν το πρωί της Τρίτης 28/9 στις 10 ώρα Ελλάδα την αμυντική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η συνεργασία θα είναι ύψους άνω των 5 δις. ευρώ και θα περιλαμβάνει την αγορά τριών γαλλικών φρεγατών Belh@rra και ακόμη τριών κορβετών.

Αυτή είναι η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας
Την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία που αναμένεται να αλλάξει τις ισορροπίες στο Αιγαίο, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ.

“Θα σας ζητούσα λίγο υπομονή. Θα έχω την ευκαιρία σήμερα το βράδυ να συναντηθώ και να συζητήσω εκτενώς με τον πρόεδρο Μακρόν και αύριο το πρωί θα υπάρχουν ανακοινώσεις που θα γίνουν στο Μέγαρο Ηλυσίων. Κατευθυνόμαστε προς μια ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος Γαλλίας“, ανέφερε χαρκτηριστικά.

Η συμφωνία που αναμένεται να υπογράψουν αύριο Τρίτη Ελλάδα και Γαλλία θα ενισχύσει τον ελληνικό στόλο με υπερσύγχρονα γαλλικά πολεμικά πλοία και έτσι σε συνδυασμό με τα μαχητικά Rafale και τα αναβαθμισμένα F-16, θα αποτελούν ένα ενιαίο οπλικό σύστημα σε θάλασσα και αέρα, που θα δημιουργήσει νέες ισορροπίες στο Αιγαίο.

Όπλα που δεν έχει η Τουρκία
Η συγκεκριμένη συμφωνία είναι σημαντική καθώς πλέον η χώρα μας διαθέτει όπλα που δεν έχει η Τουρκία και λόγω των ρητρών που υπογράφονται με η Γαλλία δεν πρόκειται ν’ αποκτήσει, ωστόσο η πιο βασική πτυχή της συμφωνίας είναι το Δόγμα Αμυντικής Συνδρομής, βάσει του οποίου εάν μια από τις δύο χώρες απειληθεί η προκληθεί, τότε η άλλη χώρα θα τη συνδράμει στρατιωτικά.

Σε περίπτωση δηλαδή θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, η Γαλλία θα μπορεί να στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις, αεροπλάνα, πλοία, στρατό ξηράς για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Το Δόγμα Αμυντικής Συνδρομής έχει πολιτικές και διπλωματικές προεκτάσεις και στήνει ένα τείχος αποτροπής απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Πάντως ο πρωθυπουργός τόνισε πως δεν έχει πρόθεση να μπει σε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία, αλλά ότι η Ελλάδα θα ενισχύει την αποτρεπτική της ικανότητα.

“Θα παραδώσω ένοπλες δυνάμεις πολύ πιο ισχυρές από αυτές που παρέλαβα εγώ“, ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη χωρίς τα κράτη – μέλη. “Πρέπει να είμαστε σε θέση την ισχύ μας να την αξιοποιούμε προς όφελος της Ευρώπης“, δήλωσε.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας στο πεδίο των εξοπλισμών
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, με τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας και το “πακέτο” των 5 δισ. ευρώ, η χώρα μας θα παραλάβει τρεις φρεγάτες FDI Belharra ενώ υπάρχει δικαίωμα επιλογής μίας ακόμη φρεγάτας -αν η Αθήνα το επιθυμεί, και τρεις κορβέτες Gowind συν μία εάν η Αθήνα το επιθυμεί.

Επίσης η Ελλάδα αναβαθμίζει τις τέσσερις MEKO και εξασφαλίζει τις όποιες αναβαθμίσεις προκύψουν στο μέλλον.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι το 2025 θα είναι έτοιμες οι δύο πρώτες ελληνικές φρεγάτες FDI Belharra αλλά και η πρώτη κορβέτα Gowind. Ένα χρόνο μετά, το 2026, αναμένεται να παραδοθούν η επόμενη φρεγάτα και οι άλλες δύο κορβέτες. Κάθε χρόνο από το 2023 θα παραδίδεται και μια έτοιμη MEKO.

Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, οι κορβέτες Gowind είναι μεν μικρότερες σε μέγεθος, αλλά έχουν δύο φορές την πολεμική ισχύ των φρεγατών MEKO που έχει αυτή τη στιγμή στο οπλοστάσιό της η Ελλάδα.

Υπερσύγχρονος εξοπλισμός
Οι φρεγάτες FDI Belharra είναι εξοπλισμένες με ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει σε επίπεδο συστημάτων γεγονός που θα αλλάξει τις ισορροπίες στο Αιγαίο.

Ειδικότερα, διαθέτουν ραντάρ Sea Fire με εμβέλεια 200 χλμ γύρω από το πλοίο. Επίσης αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER 30, πανίσχυρους πυραύλους επιφανείας EXOCET και κορυφαία ανθυποβριακά σόναρ CAPTAS 4 και KINGKLIP. Τα εν λόγω σόναρ μπορούν να εντοπίσουν υποβρύχια πολύ σύγχρονης τεχνολογίας σαν αυτά που διαθέτει η Ελλάδα και που επιδιώκει να αποκτήσει η Τουρκία σε λίγους μήνες.