Ελληνοτουρκική κρίση: Εντός υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis, εκτός ορίων ο Ερντογάν | PellaNews

Ελληνοτουρκική κρίση: Εντός υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis, εκτός ορίων ο Ερντογάν

Επίδειξη πυγμής επιχειρείται από την Άκγυρα, φέρνοντας, ξανά, «απέναντι» τον ελληνικό και τον τουρκικό στόλο. Καταδίκη και νέες παρεμβάσεις από τον διεθνή παράγοντα και ιδίως την Γερμανία. Έως τις 23 Αυγούστου σε ισχύ η τουρκική NAVTEX
«Παιχνίδια με την φωτιά». Αυτή την τακτική επέλεξε για μία ακόμη φορά ο Ερντογάν προκειμένου να «απαντήσει» στην συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.

ADVERTISING

Έτσι το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis φέρεται να κινείται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ώστε με πρόσχημα τις σεισμικές έρευνες να δημιουργήσει «τετελεσμένα» στο πλέον ανατολικό σημείο της. Η δραστηριότητα του Oruc Reis εποπτεύεται από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, που φέρεται να έχει απευθύνει προειδοποιήσεις στο τουρκικό πλοίο. Έτσι λίγες εβδομάδες μετά την πρόσφατη κρίση της 21ης Ιουλίου καταγράφεται νέα παράταξη πολεμικών πλοίων και από τις δύο πλευρές, δημιουργώντας καθεστώς ακόμη μεγαλύτερης έντασης.

Οι τουρκικές πρακτικές έχουν από χθες προκαλέσει την δυσφορία και την αντίδραση Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ. Αποτελεί όμως ερώτημα το πόσο ο Ρετζέπ Ερντογάν σκοπεύει να «τεντώσει το σχοινί», αφού η τουρκική NAVTEX για τις έρευνες του Oruc Reis έχει ημερομηνία λήξης την 23η Αυγούστου.
Είναι φανερό ότι οι κινήσεις αυτές αποτελούν την τουρκική αντίδραση στην συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου. Όχι μόνον γιατί η τουρκική NAVTEX φαίνεται να αφορά οριακά στα σημεία που έχουν οριστεί στο κείμενο των δύο χωρών. Επίσης επειδή ο Ερντογάν συνέδεσε την κίνησή του με έκκληση για διάλογο των χωρών της Μεσογείου με στόχο να βρεθεί «φόρμουλα που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων», Τόνισε παράλληλα σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να ανεχθεί να «εγκλωβιστεί στις ακτές της». Μάλιστα ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμίτ Ακσόι αποκάλεσε την Μεσόγειο, θάλασσα που «τελεί υπό τουρκική κυριαρχία για αιώνες».

Περισσότερα στο News247