ΣΥΡΙΖΑ: Τι θα πει ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη | PellaNews

ΣΥΡΙΖΑ: Τι θα πει ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την ευκαιρία να ξεδιπλώσει τις προτάσεις του κόμματός του επί των προκείμενων, ενώ δεν θα αποφύγει τον πειρασμό να αναφερθεί και σε θέματα της επικαιρότητας, όπως οι λίγες ΜΕΘ στα νοσοκομεία, οι μάσκες- «αλεξίπτωτα» στα σχολεία ή και η Συμφωνία των Πρεσπών, με αφορμή και την πρόσφατη επίσκεψη του Ζόραν Ζάεφ στην Αθήνα.

Μπορεί η κυβέρνηση να παίζει καθυστερήσεις με την ψήφιση των τριών συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία που ανάβουν φιτιλιές στο εσωτερικό της ΝΔ- ιδίως μετά τη δήλωση του κ. Ζάεφ πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει μάχες για τη βόρεια γείτονα- στο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο είναι έτοιμοι να καταθέσουν αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας όποτε κι αν έρθουν στην Ολομέλεια οι συμβάσεις που είχε υπογράψει ο κ. Τσίπρας στα Σκόπια τον Απρίλιο του 2019.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση στοχεύουν στο να αναδείξουν την υποκρισία του Αντώνη Σαμαρά και της ακροδεξιάς πτέρυγας της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, συμπεριλαμβανομένου του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος μάλιστα συνυπογράφει μία από τις συμβάσεις.

Δεν αποκλείουν, πάντως, ο κ. Σαμαράς να καταψηφίσει, δημιουργώντας νέα προβλήματα στον πρωθυπουργό, ιδίως αν ακολουθήσουν κι άλλοι βουλευτές της συμπολίτευσης μια τέτοια επιλογή.

Στην Κουμουνδούρου, μάλιστα, προκαλούν από τώρα να συμμετάσχει στη σχετική συζήτηση κι ο κ. Μητσοτάκης, όπως άλλωστε θα πράξει ο κ. Τσίπρας.

Βλέπουν ραγδαίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, και στο ΣΥΡΙΖΑ διαβλέπουν ραγδαίες εξελίξεις, με συμφωνία Μητσοτάκη- Ερντογάν για έναρξη διερευνητικών επαφών πριν ακόμα τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την προσεχή εβδομάδα.

Αναρωτιούνται, πάντως, αν αυτή η συμφωνία περιέχει κι οπισθοχώρηση του πρωθυπουργού από την πάγια ελληνική θέση πως με την Τουρκία δεν συζητάμε τίποτα άλλο πέρα από τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας κι ΑΟΖ.

politic.gr