Αθήνα Τσιτιριδου: Η πολιτική και η σχέση μου με τον Δήμαρχο | PellaNews

Αθήνα Τσιτιριδου: Η πολιτική και η σχέση μου με τον Δήμαρχο

Η Αθήνα Τσιτιριδου μιλάει στο pellanews.gr και στον Στέφανο Μίντζα για την πολιτική αλλά και την ΟΝΝΕΔ. Η νέα πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Έδεσσας παρουσιάζεται σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη

Για την ενασχόληση της με την πολιτική 

Πολιτική για εμένα είναι το σύνολο των πρακτικών που υιοθετούνται, των διαδικασιών που διενεργούνται και των μέτρων που λαμβάνονται, ώστε να αναπτύσσεται η πολιτεία. Επίσης, η διαδικασία επιλογής των πρακτικών, των διαδικασιών και των μέτρων αποτελεί για εμένα το σημαντικότερο και δυσκολότερο κομμάτι της πολιτικής. Αυτό συμβαίνει, διότι είμαι πεπεισμένη, ότι αυτή η επιλογή πρέπει να γίνεται με γνώμωνα την ορθολογική κατανομή των πόρων της πολιτείας, ώστε να επέρχεται αποτελεσματικότητα στην ίδια. Όπως όλοι γνωρίζουμε οι πόροι είναι πεπερασμένοι, άρα και η κατανομή και η διαχείριση τους χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, την ίδια στιγμή που η αποτελεσματικότητα είναι επιθυμητή από όλους. Αυτό το δύσκολο κομμάτι και η αγάπη και το ενδιαφέρον για τον άνθρωπο-πολίτη αποτελούν όσα με ωθούν να ασχολούμαι με την πολιτική. Προσπαθώ, λοιπόν, να βάζω και εγώ το ταπεινό μου λιθαράκι σε πολιτικές διαδικασίες σκεπτόμενη πάντα την ευημερία των πολιτών.

Για τις δυσκολίες που έχει μια γυναίκα στην πολιτική 

Σίγουρα δεν είναι εύκολο! Ιδιαίτερα ο συνδυασμός με τη μητρότητα και όταν μάλιστα τα παιδιά είναι ηλικιακά μικρά και έχουν απόλυτη ανάγκη τη μητέρα τους. Επίσης, και ο συνδυασμός με την εργασία αποτελεί δύσκολο μέρος, διότι καταλαμβάνει το 1/3 του 24ώρου. Όπως γίνεται αντιληπτό οι ώρες δε βγαίνουν για να μπορώ να ασχοληθώ με όλα τα κομμάτια, οπότε μάλλον δεν κοιμάμαι όσο θα έπρεπε τουλάχιστον. Νομίζω,όμως, ότι δεν ταλαιπωρούμαι όσο φαντάζεται κάποιος, χάρη στο ότι έχω πάντα στο μυαλό μου το κόστος ευκαιρίας αυτού που προσφέρω. Δεν εννοώ ότι τα αποτελέσματα μου είναι ιδανικά, αλλά πιστεύω ότι η προσπάθεια η δική μου όπως και κάθε νέου ανθρώπου είναι σημαντικότατη. Θυσιάζω, λοιπόν, χρόνο από τον ύπνο και τα προνήπια μου και λαμβάνω επιπλέον βιταμίνες, προκειμένου να συμβάλλουν στην ευημερία των πολιτών.

 

Για την συμμετοχή στην ΟΝΝΕΔ 

Πιστεύω απόλυτα στην γυναικεία συμμετοχή στην πολιτική. Όλα ξεκινούν για εμένα από τα ευρήματα επιστημονικών ερευνών, τα οποία επαληθεύουν ότι οι γυναίκες διαθέτουμε υψηλότερη ενσυναίσθηση συγκριτικά με τους άνδρες. Αυτό στο νου μου μεταφράζεται ως ότι οι γυναίκες ταυτιζόμαστε περισσότερο με την ψυχική κατάσταση των πολιτών και ως ότι κατανοούμε περισσότερο τη συμπεριφορά και τα κίνητρα άλλων ατόμων που ασχολούνται με την πολιτική. Έτσι, μπορούμε να δράσουμε εγκαιρότερα και εγκυρότερα σε περιπτώσεις όπου οι πολίτες μας χρειάζονται, αλλά και είτε να εκμεταλλευτούμε την συνεργασία ορθολογιστών πολιτικών, είτε να απομακρύνουμε πολιτικούς που δρουν με βάση τα προσωπικά του συμφέροντα.

Για την συμμετοχή της στην Αυτοδιοίκηση και τη σχέση της με τον Δήμαρχο:

Η σχέση μου με τον Δήμαρχο είναι Εξαιρετική! Εντάξει, ο κος Γιάννου είναι ένα άτομο που γνωρίζω από μικρό παιδί. Έτσι, θεωρώ πως είμαι σε θέση να τον κρίνω ως ευαισθητοποιημένο προς τον πολίτη, αφού και πριν την ενασχόλησή του με την πολιτική βοηθούσε κόσμο, ο οποίος ήταν σε ανάγκη. Έπειτα, ο χρόνος κατά τον οποίο βρίσκεται στη θέση του δημάρχου αποδεικνύει ότι σίγουρα διαθέτει, ακόμη κι αν δεν τις διέθετε πριν, τις περισσότερες πρακτικές γνώσεις εντός του δημοτικού συμβουλίου. Προσωπικά του λέω: «Δήμαρχε προχώρα», γιατί τουλάχιστον με βάση τη δική μου εμπειρία και τα όσα σας περιέγραψα, δηλαδή, αγάπη για τον πολίτη και ικανότητα να κάνει πράξη τις θεωρίες αξίζει πολλά ο δήμαρχος μας.

Αποφάσισα να συμμετέχω στο συνδυασμό του κυρίου Ρυσάφη, αν και πάντοτε ήμουν «παιδί» του Δ.Γιάννου για το λόγο του ότι υπήρχαν πολλά νέα άτομα σε αυτόν. Θεώρησα ότι θα μπορούσα να συνεννοηθώ καλύτερα μαζί τους, ώστε να προσφέρουμε στο Δήμο Έδεσσας. Αυτό που με έκανε να απομακρυνθώ έπειτα ήταν στάση και συμπεριφορά του ίδιου του κυρίου Ρυσάφη, ο οποίος κατά τη γνώμη μου είναι σε πλήρη αδράνεια και παρασύρει σε αυτή και τα νέα άτομα του συνδυασμού.