Η νεολαία πρέπει να γίνει το Πρώτο Θέμα | PellaNews

Η νεολαία πρέπει να γίνει το Πρώτο Θέμα

ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΜΑΣ

Επιμέλεια Σωμαράκης Γεώργιος

Είναι η Κατερίνα, η Αιμιλία, η Αναστασία, η Δήμητρα και η Ευθυμία. Μ’ αυτή τη σειρά τις είχα απέναντι μου σε μια συνέντευξη μακράν διαφορετική από τις υπόλοιπες. Αυθόρμητη, με χαμόγελα, νεανική φρεσκάδα και αυτό το αίσθημα της ανεμελιάς μαζί με δόσεις ικανοποίησης που μόνο όταν συμμετέχει κάποιος σ’ αυτή την επίπονη δοκιμασία μπορεί να νιώσει. Και όλες τους μου έδωσαν αυτήν την εντύπωση, ότι… προσπαθήσαμε, δώσαμε τη μάχη μας, θυσιάσαμε πράγματα, για την επόμενη μέρα, αυτή που έρχεται για όλους τους νέους με το πέρας του σχολείου. Θεώρησα ενδιαφέρον, αλλά και χρέος μου να συνομιλήσω με μαθητές που μόλις τελείωσαν το «βάσανο» των πανελληνίων πολύ πριν βγουν τα αποτελέσματα. Τώρα που τα θυμούνται όλα, διότι αργότερα, όπως καθετί στη ζωή μπαίνει στο προσωπικό χρονοντούλαπο της ιστορίας. Και βέβαια στα μάτια των κοριτσιών βλέπω τα μάτια και τις απόψεις όλων των τελειόφοιτων μαθητών και μαθητριών για τους οποίους εύχομαι ολόψυχα να τους τύχει ότι καλύτερο στη ζωή τους. 

Ήταν δύσκολος ο κορωνοϊός

Αρχικά μιλήσαμε, για τι άλλο, για τον κορωνοϊό και το κατά πόσο επηρέασε το καθημερινό τους διάβασμα αλλά και την πορεία τους προς τις εξετάσεις. Γιατί, όπως σημείωσαν, υπήρχαν μαθητές στους οποίους η πανδημία επέδρασε αρνητικά και τελικώς παράτησαν την προσπάθεια. Οι συγκεκριμένες ξεπέρασαν αυτό το στάδιο και μετά τα αρχικά «σοκ», θα έλεγα, που έζησαν άλλωστε όλοι οι πολίτες, συνέχισαν το διάβασμα και τα απομακρυσμένα μαθήματα τους κρατώντας και τα θετικά που προέκυψαν. Όπως, για παράδειγμα, η μείωση της ύλης σε ορισμένα μαθήματα αλλά και η σύσφιξη των οικογενειακών σχέσεων και των συγγενικών. Στα αρνητικά βεβαίως δεν θα μπορούσαν να μην συμπεριλάβουν την ακύρωση της πενταήμερης εκδρομής για την οποία ονειρευόντουσαν από το Γυμνάσιο ακόμη. Ίσως όμως οι καλοκαιρινές εκδρομές, που ήδη έχουν προγραμματιστεί, αναπληρώσουν το κενό. «Δεν θα έχουμε να λέμε για τις εμπειρίες μας στην πενταήμερη άλλα για μια πιο σημαντική εμπειρία, αυτή με τον κορωνοϊό» πρόσθεσε εύστοχα η Αιμιλία. 

Δεν είναι κάτι τόσο τραγικό 

Δεν θα μπορούσα να μην ζητήσω την άποψη τους για τις πανελλήνιες. «Δεν είναι κάτι τόσο τραγικό» είπε ευθύς εξαρχής η Αναστασία για να συμφωνήσουν και οι υπόλοιπες. Σίγουρα, στο ξεκίνημα της προετοιμασίας τα συναισθήματα ήταν περίεργα ενώ με τον καιρό ομαλοποιήθηκαν για να φουντώσει το άγχος τις τελευταίες ημέρες και κυρίως λίγο πριν το πρώτο μάθημα. «Η καρδούλα μου έτρεμε» φώναξε η Κατερίνα για να θυμηθεί η Δήμητρα ότι είχε κατακοκκινίσει και «θα έμενα στον τόπο». Και μπορεί η Αιμιλία να είχε εμπειρίες από άλλες εξετάσεις σημειώνοντας, όμως, ότι η ψυχολογία στις πανελλήνιες είναι εντελώς διαφορετική, η Ευθυμία σημείωσε ότι καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς έδωσε αγώνα να διαχειριστεί το άγχος της που την κυριεύει εύκολα στη ζωή της. «Σαφώς και δεν καθορίζουν οι πανελλήνιες τη ζωή μας αλλά ήταν μια σκληρή και δύσκολη δοκιμασία» συμφώνησαν όλες! 

Δεν θα θέλαμε τις πανελλήνιες όπως τώρα

Μιλήσαμε λιγάκι και για την παιδεία. «Ένα τέτοιο θέμα δεν μπορούσε να πέσει στην έκθεση;» σημείωσε χαμογελώντας η Κατερίνα προκαλώντας το γέλιο στις φίλες της μιας και τα κορίτσια έχουν άποψη για την παιδεία. Και αυτό που εξέφρασαν είναι ότι πρέπει να υπάρχει κάτι «σταθερό» για τους μαθητές στέλνοντας ουσιαστικά το μήνυμα προς τους αρμοδίους να πάρουν επιτέλους οριστικές αποφάσεις για ένα μόνιμο σύστημα παιδείας, χωρίς αλλαγές της τελευταία στιγμής. «Είναι άδικο μια άτυχη στιγμή, μια λεπτομέρεια να σου στερεί την αγαπημένη σου σχολή» υπογράμμισε η Ευθυμία για να θέσει τη σημασία της συνολικής πορείας και ικανότητας ενός μαθητή για την είσοδο του στο πανεπιστήμιο. Επίσης, αντίθετη άποψη για το σύστημα που ισχύει έχει και η Αιμιλία που πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερο να υπήρχαν κάτι σαν εισαγωγικές εξετάσεις σε κάθε πανεπιστήμιο και ο μαθητής να έκανε τις επιλογές του. Συζητήσαμε επίσης και για τα μαθήματα με την Αναστασία να πιστεύει ότι η κοινωνιολογία είναι ένα μάθημα που θα πρέπει να διδάσκονται όλα τα παιδιά. 

Ναι στην εμπειρία του Εξωτερικού

Με θετική ματιά βλέπουν τα κορίτσια την εμπειρία του εξωτερικού με την Δήμητρα να μας θυμίζει και την διαδικασία των προγραμμάτων Erasmus που πραγματικά προσφέρουν γνώσεις και αξέχαστες στιγμές. Οι περισσότερες, όμως, δεν σκέφτονται τη μόνιμη εγκατάσταση, άντε μέχρι και κάποιο μεταπτυχιακό. Θέλουν όλες να εξαντλήσουν τις πιθανότητες τους στην χώρα μας με την Εμιλία πάντως να είναι αποφασισμένη και κατασταλαγμένη ότι το μέλλον της προδιαγράφεται εκτός Ελλάδος. 

Μακριά από την Σκύδρα

Αν γίνει μια δημοσκόπηση στους νέους αυτής της ηλικίας, στην ερώτηση αν σκέφτονται να γυρίσουν πίσω στη Σκύδρα, η απάντηση ίσως να είναι 100%... όχι. Όπου φύγει, φύγει λοιπόν και για τις νεαρές κοπέλες, με την Σκύδρα γι’ αυτές να αποτελεί ένα μέρος για οικογένεια και να μεγαλώσεις τα παιδιά σου. Πως μπορεί άλλωστε μια 18χρονη να σκεφτεί ότι τα όνειρα της και η διάθεση της για ζωή θα εκπληρωθούν σ’ αυτό το «στάσιμο» μέρος; Κι ας μην επεκταθώ και στις υπόλοιπες απόψεις τους για την Σκύδρα γιατί θα δυσαρεστηθούν κατά πολύ οι τοπικοί «άρχοντες»!

Μύθος η σωστή διατροφή

«Οδεύαμε προς την παχυσαρκία» σχολίασαν με χιούμορ στην ερώτηση αν κατά την διάρκεια της χρονιάς υπήρχε η κατάλληλη διατροφή που βοηθούσε στο διάβασμα. «Πιο πολύ μας λυπόντουσαν οι γονείς και συνεχώς μας τάιζαν» είπαν αστειευόμενες ενώ η Αναστασία θυμήθηκε τον πατέρα της που έφερε στο σπίτι μουρουνέλαιο προσπαθώντας να την πείσει ότι θα τις δώσει δυνάμεις. Μύθος λοιπόν η διατροφή με την Δήμητρα σωστά να λέει ότι «όλη μέρα σπίτι και με την καραντίνα από πάνω δεν είναι δύσκολο να ξεφύγεις στο φαί». 

Τουρκία και πολιτική

«Μας τα έχουν πρήξει με την Τουρκία» είπε αυθόρμητα η Αναστασία με την Έφη να θέλει επίμονα να καταγραφεί η άποψη της. Άραγε, τι να νιώσουν 18χρονα κορίτσια όταν καθημερινά στα δελτία ειδήσεων βλέπουν και ακούν για εντάσεις στα ελληνοτουρκικά την στιγμή, όπως σημειώνουν, (ακόμη και με προσωπικά βιώματα από επισκέψεις τους με τους γονείς τους στην γειτονική χώρα) οι άνθρωποι μεταξύ τους δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Έχοντας «φρέσκια» την ιστορία θυμούνται και γνωρίζουν για το παρελθόν των δύο χωρών αλλά αυτό που δεν γνωρίζουν είναι για τις διαθέσεις των πολιτικών, με την πολιτική γενικότερα να την έχουν σε… απόσταση. «Μέχρι μέλος στο πενταμελές της τάξης μου ήμουν» σχολίασε έξυπνα η Κατερίνα για να δεχτεί τα πειράγματα των φιλενάδων της. 

Πρώτο θέμα

Κλείνοντας πρέπει να πω ότι οι νέες και οι νέοι αυτού του τόπου πρέπει να γίνουν το «Πρώτο Θέμα» σ’ αυτή την χώρα. Και για τους νέους που έφυγαν να ανοίξουν οι πόρτες της επιστροφής. Τα 5 κορίτσια που συνομίλησα αντικατοπτρίζουν τη σημερινή ελληνική νεολαία. Με τα όπλα που τους παρέχονται παλεύουν να πιάσουν τα όνειρα τους, τους στόχους τους, τις φιλοδοξίες τους. Τι γίνεται όμως από κει και πέρα. Τι δρόμο στρώνουν οι «μεγάλοι» και ποια είναι η πολιτική αυτού του τόπου για τα νιάτα. Ας μην κλείσω, όμως, αυτή την συνέντευξη, που θα την θυμάμαι παντοτινά, απαισιόδοξα. Θέλω να κλείσω χαμογελώντας όπως χαμογελούσαν και οι νεαρές που μετά από μία σκληρή δοκιμασία δείχνουν έτοιμες για την επόμενη. Γιατί έτσι είναι η ζωή, κάθε «μάχη» σε κάνει δυνατότερο για την επόμενη. Αρκεί να «μάχεσαι». Ευχαριστώ ladies  για την υπέροχη κουβέντα που είχαμε και προς το παρόν… καλές διακοπές! 

Κατερίνα Παραστατίδου

Κατερίνα Παραστατίδου (κατεύθυνση Υγείας και Ζωής): «Ήταν αρκετά ψυχοφθόρο να είσαι κλεισμένος στο σπίτι…»

«Μισεί» τη Χημεία θέλει να γίνει Οδοντίατρος αλλά καλοβλέπει και τη Διατροφολογία / Διαιτολογία. Λατρεύει τη Βιολογία ενώ «ψηφίζει» επαρχία για τις σπουδές της!

Αιμιλία Παλάσκα

Αιμιλία Παλάσκα (κατεύθυνση θετική): «με επηρεάζει περισσότερο όταν αγχώνονται οι γύρω μου»

Αποφασισμένη για καριέρα στο εξωτερικό μοναδικός στόχος το Πολυτεχνείο, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών. Στον ελεύθερο χρόνο διαβάζει λογοτεχνία αλλά και καταπιάνεται με οτιδήποτε της προσελκύσει το ενδιαφέρον

 

Αναστασία Σωμαράκη

Αναστασία Σωμαράκη (κατεύθυνση Ανθρωπιστικών): «Δεν είναι κάτι τόσο τραγικό οι πανελλαδικές. Είναι σοβαρό αλλά είναι κάτι σαν ένα διαγώνισμα»

Παιδαγωγικά και Δημοσιογραφία οι επιλογές της ενώ την εντυπωσίασε το μάθημα της Κοινωνιολογίας. Χορός και φωτογραφία τα χόμπι της που δεν θα την πείραζε να γίνουν και επάγγελμα 

 

Δήμητρα Μπέλλιου

Δήμητρα Μπέλλιου (κατεύθυνση Οικονομικών Επιστημών): «Ήταν μια διαφορετική εμπειρία, λίγο πιο κουραστική. Δε μου άρεσε που δεν είχα την δυνατότητα να βγαίνω». 

Τρίκαλα και Στρατιωτικές σχολές ο στόχος με την Θεσσαλονίκη και τα Οικονομικά η δεύτερη επιλογή. Της αρέσει ο στίβος

 

Ευθυμία (Έφη) Παπαδοπούλου

Ευθυμία (Έφη) Παπαδοπούλου (κατεύθυνση Ανθρωπιστικών): «Δεν μπορούσαμε να βγούμε με τον κορωνοϊό αλλά να πούμε ότι ήταν η αιτία που μειώθηκε η ύλη στην δική μου κατεύθυνση»

Αγαπάει την Κοινωνιολογία και θέλει να την σπουδάσει κατά προτίμηση στο Ρέθυμνο ή στην Αθήνα. Στον ελεύθερο χρόνο της… youtuber!

 

Απο την έντυπη έκδοση της Πέλλαnews