Καθηγητής ΕΚΠΑ: «Οι χαλαρώσεις αυτής της εβδομάδας εμπεριέχουν ένα αρκετά μεγάλο ρίσκο» | PellaNews

Καθηγητής ΕΚΠΑ: «Οι χαλαρώσεις αυτής της εβδομάδας εμπεριέχουν ένα αρκετά μεγάλο ρίσκο»

Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, τα self test και τη γενικότερη πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, μίληστε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας. 

Τι είπε για τα self test: «Δεν έχουμε ακόμα εικόνα σε τι βαθμό θα γίνονται τα self test και σε τι βαθμό θα ενημερώνεται ο ΕΟΔΥ για τα θετικά κρούσματα, πόσα από αυτά θα επιβεβαιώνονται με μοριακές εξετάσεις. Δεν είναι το ίδιο αξιόπιστα με τις μοριακές εξετάσεις, έχουν λιγότερη αξιοπιστία από τα rapid test.

Έστω αν διαγνώσουμε λίγα ή περισσότερα κρούσματα αυτό θα βοηθήσει στην απομόνωσή τους, στον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας.

Εκτιμώ ότι αυτές τις ημέρες είμαστε στη φάση της σταθεροποίησης, νομίζω ότι είμαστε ήδη στην κορύφωση. Το ότι ακόμα έχουμε μία αυξητική τάση στους διασωληνωμένους και τους θανάτους είναι διότι αυτά τα δύο σκληρά επιδημιολογικά δεδομένα αντανακλούν την κατάσταση την ιδανική και την έκταση της επιδημίας προ 15-20 ημερών. Είμαστε στην κορύφωση και τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουμε να βλέπουμε την κάμψη, εκτός απροόπτου. Αυτό που με ανησυχεί είναι το πως θα λειτουργήσει ο κόσμος σε αυτήν τη χαλάρωση που θα έχουμε από τη Δευτέρα, το πόσο θα κρατήσουν τα μέτρα και θα είμαστε πολύ προσεκτικοί στις μετακινήσεις μας για να μη δημιουργήσουμε νέες εστίες ανάφλεξης».

Για το άνοιγμα αυτής της εβδομάδας και το Πάσχα: «Αν δεν δούμε πώς θα εξελιχθεί η επιδημία τις επόμενες 15 ημέρες, είναι δύσκολο να κάνει κανείς την πρόβλεψη. Οι χαλαρώσεις αυτής της εβδομάδας εμπεριέχουν ένα αρκετά μεγάλο ρίσκο. Αυτό το ρίσκο μπορεί να μας εκπλήξει δυσάρεστα. Αν δεν μας εκπλήξει δυσάρεστα και αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις ότι θα αρχίσουμε να μπαίνουμε σε φάση κάμψης του επιδημικού κύματος το επόμενο διάστημα, τότε ασφαλώς θα μπορέσουμε να έχουμε τη δυνατότητα να μετακινηθούμε από νομό σε νομό το Πάσχα. Αλλά είναι λίγο νωρίς να το προβλέψουμε».

Για το καλοκαίρι: «Μέσα στον Ιούλιο θα έχει σβήσει αυτό το επιδημικό κύμα, ακόμα και αν δεν έχουμε φτάσει στη συλλογική ανοσία που πιστεύω ότι είμαστε σε θέση να φτάσουμε στο τέλος του καλοκαιριού. Τον Ιούλιο θα σβήσει το κύμα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε φτιάξει το τείχος που δεν θα αφήνει περιθώρια να διαδοθεί ο ιός».

Πηγή: protothema.gr