Κορονοϊός: «Μένουμε Ασφαλείς» Ο χειρουργός Πέτρος Μπαγγέας | PellaNews

Κορονοϊός: «Μένουμε Ασφαλείς» Ο χειρουργός Πέτρος Μπαγγέας

Πλησίαζε μεσημέρι και εγώ έπαιζα αμέριμνος στον κήπο με τα παιχνίδια μου. Ήμουν δεν ήμουν πέντε ετών. Στον φράχτη δίπλα από το ποτάμι μοσχοβολούσε το γιασεμί ενώ δειλά – δειλά είχε αρχίσει να ψιχαλίζει. Ο κήπος μας ήταν γεμάτος λουλούδια και εγώ χάζευα τις πεταλούδες δίπλα στην πασχαλιά όταν άνοιξε βίαια το μπλε ξύλινο παντζούρι του σπιτιού μας.
Πέτρο!!!! Έλα γρήγορα μέσα, είπε η μητέρα μου.
Κάπως έτσι ίσως θα μπορούσε να ξεκινά ένα μυθιστόρημα αλλά η πραγματικότητα ήταν διαφορετική. 26 Απριλίου 1986! Η έκρηξη στον πυρηνικό αντιδραστήρα στο Τσέρνομπιλ είχε απλώσει παντού ένα νέφος «αόρατου εχθρού» και τα ραδιόφωνα καλούσαν τον κόσμο να κλειστεί στα σπίτια του.
Ένας αόρατος, εχθρός, χιλιάδες γιατί, άλλες τόσες θεωρίες συνομωσίας. Η συνέχεια γνωστή!! Γονείς έθαψαν τα παιδιά τους, γυναίκες εργαζομένων και πυροσβεστών έβλεπαν τους άνδρες τους να λιώνουν ζωντανοί πριν καν πεθάνουν.
Μέχρι και σήμερα βιώνουμε τις συνέπειες.
Κάπως έτσι ξεκίνησε αυτή η συνέντευξη. Οι «νέοι» κανόνες δεν επιτρέπουν συναντήσεις. Έτσι δέχθηκα διαδικτυακά τις ερωτήσεις από τον Κο Λεωνίδα Τούσια, πήρα τον καφέ μου, το λάπτοπ μου και κάθισα να απαντήσω στο μπαλκόνι. Τα γιασεμί δεν μπορούσε να λείπει. Η δε μυρωδιά του… ξύπνησε όλες αυτές τις μνήμες.
Πέτρος Μπαγγέας
Γενικός Χειρουργός
Ο χειρουργός Πέτρος Μπαγγέας απαντά σε 11 ερωτήσεις αποκλειστικά στον »εδεσσαϊκό ΚΟΣΜΟ» 
Ερώτηση 1) Ποια είναι η γενική σας άποψη για τον νέο Κορωνοϊό.
Τα πάντα ρεί και ουδέν μένει (Ηράκλειτος).
Η κατάσταση είναι ακόμα ρευστή και τα μεγέθη μικρά για να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα. Η γενική άποψη είναι ότι ο Ιός αυτός, ήρθε για να μείνει. Σίγουρα αυτή η άποψη τρομάζει ειδικά με τα όσα μέχρι σήμερα έχουμε περάσει, ωστόσο φαίνεται ότι στο απώτερο μέλλον ειδικά μετά την εξεύρεση θεραπείας και εμβολίου θα αποτελεί μια ακόμα εποχιακή λοίμωξη.  Οι περισσότεροι κάνουν το λάθος να κάνουν συγκρίσεις με άλλους ιούς όπως τις γρίπης. Εδώ είναι θέμα στατιστικής και μάλιστα βιοστατιστικής. Δυστυχώς για τον μέσο άνθρωπο η πολυπλοκότερη στατιστική που έχει στο μυαλό του είναι η μέθοδος των τριών.
Δεν είναι έτσι!!!
Δεν μπορείς να συγκρίνεις ποτέ το 1 με το 1000 (γιατί αυτή είναι η διαφορά της τάξης μεγέθους) με απλή μέθοδο των τριών.
Ιατρικά μιλώντας φαίνεται ότι ειδικά μετά την εφαρμογή αποτελεσματικής θεραπείας ο κορονωϊός θα έχει ίδια θνητότητα με αυτόν της γρίπης.
 

Ερώτηση 2) Ποια η κατάσταση στα Ελληνικά νοσοκομεία και δομές υγείας
Ποτέ δεν είναι αργά να γίνεις αυτό που θα μπορούσες να είχες γίνει (George Elliot).
Ο κόσμος προ πολλού έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στις δημόσιες δομές υγείας και όχι άδικα. Η αλήθεια είναι ότι υπήρξαν γρήγορες αντιδράσεις, ίσως και κάποιες φορές υπερβολικές. Κατά καιρούς γινόντουσαν διάφορα σενάρια εξομοιώσεις ενώ υπήρχε και σχέδιο δράσεις από την εποχή του SARS ακόμα. Το πρόβλημα είναι ότι παρόλα αυτά ο κόσμος ανακήρυξέ ήρωες ιατρούς και νοσηλευτές από τον καναπέ αλλά συνέχισε να μην εμπιστεύεται τις δημόσιες δομές υγείας. Αυτό γίνεται καθημερινά αντιληπτό και όπως συχνά λέω η έλλειψη αυτής της εμπιστοσύνης έχει σαν αποτέλεσμα ακόμα και απώλεια ανθρώπινων ζωών. Ασθενείς δεν προσέρχονται, στον ιατρό, άλλοι δεν έρχονται να λάβουν την προγραμματισμένη θεραπεία τους. Αναβολές χειρουργείων, αναβολές προγραμματισμένων εξετάσεων προληπτικών και μη. Αντιλαμβάνεστε το μέγεθος; Αυτοί οι συνάνθρωποι μας κατά την άποψη μου είναι έμμεσα θύματα. Αυτήν την στιγμή μετράμε 140 θύματα του ιού στην χώρα μας, αλλά πόσα είναι άραγε τα συνολικά θύματα μαζί με τα έμμεσα;
Ερώτηση 3) Είναι αληθινός ο ιός;
Η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και την δεύτερη φορά σαν φάρσα (Καρλ Μαρξ).
Βουβωνική πανώλη, Ισπανική γρίπη, SARS. Με τον πόλεμο με την κλασική του έννοια να μην είναι πλέον «της μόδας» καθώς η διπλωματία σε διεθνές επίπεδο έχει άλλη μορφή, μια σειρά από ταινίες προβλέπουν το τέλος του κόσμου από βιολογικό πόλεμο-παγκόσμια επιδημία, μια μεγάλη φυσική καταστροφή, πτώση μετεωρίτη…αυτά νομίζω…Α!!!!ξέχασα την εξωγήινη εισβολή. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει χειρότερη απειλή από την αόρατη. Θα δείτε μια μερίδα ανθρώπων ακόμα και επιστημόνων να αντιδρούν αμυντικά σε απειλές με συμπεριφορές του τύπου, δεν ισχύει, είναι ψέμα. Σαν άμεση επόμενη αντίδραση είναι να δικαιολογήσουν την συμπεριφορά τους αυτή με νότες τμηματικής αλήθειας για να την πιστέψουν και οι ίδιοι και κυρίως με το να χρησιμοποιούν λόγια καταξιωμένων ανθρώπων η κάνοντας επίκληση στην θρησκεία. Μακάρι να είχαν δίκιο, ειλικρινά. Δυστυχώς είδα με τα μάτια μου τον Κο COVID-19 να σκοτώνει…
Ερώτηση 4) Πόσο μας προστατεύουν μάσκες και λοιπά προστατευτικά μέσα.
Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό (Αβραάμ Λινκολν).
Η χρήση της μάσκας δεν είναι αστεία και να το καταλάβει κάποιος πρέπει να έχει υπάρξει ασθενής  ανίκανος να βαδίσει ή να έχει περάσει με επιπλοκή, μία αναπνευστική λοίμωξη.
Έχεις υπάρξει αληθινά άρρωστος; Να κάθεται ο «τυπάς» δίπλα σου με το νέφος της βαριάς ανάσας του και εκείνη η παρέα νεαρών τις νύχτες, που θα γελάει μπροστά στον καρκινοπαθή που βγήκε βράδυ -για τον ελάχιστο κίνδυνο- για φάρμακα και κάνει ζιγκ Ζακ στο δρόμο για να τηρήσει μισό μέτρο απόσταση; Μπες στη θέση τους. Μπορείς; Δεν μπορείς να μπεις, όσο καλός και εάν είσαι, αν εσύ δεν έχεις υποφέρει. Σε μία χώρα όπου δεν υπάρχει έλεος και σεβασμός για κανέναν από μια πολύ ισχυρή μειοψηφία και υπάρχει συμπάθεια, αλλά όχι ενεργή αποδοκιμασία της αθλιότητας από τους υπόλοιπους. Σε μία χώρα, όπου αν το κράτος δεν βγάλει την αστυνομία, υπάρχουν όσοι χρειάζεται, για να βγάλουν την ψυχή πολλών αθώων. Για αυτούς, όλοι έπρεπε να προσέχουμε, αφού ως κοινωνία δεν έχουμε χρόνο να βρούμε το θάρρος να υπερασπιστούμε τους ανήμπορους. Και δεν γίνεται μέσω υπολογιστή, θέλει δίκτυα αλληλεγγύης. Και από πάνω κοροϊδία…Αλλά ή αλήθεια είναι μία
Υφασμάτινή μάσκα: Καμία προστασία (όσες πλέξεις και αν έχει)
Χειρουργική Μάσκα: Καμία προστασία
FFP2 και FFP3: Υψηλή προστασία
Υπάρχουν και κάτι ασπίδες ηλεκτροκόλλησης που πωλείται επίσης για μάσκα αλλά επιτρέψτε μου να μην σχολιάσω. Ο καιρός είναι ιδανικός για καιροσκόπους, Έτσι σας παραπέμπω στα λόγια του Λινκολν παραπάνω…J
Τέλος για σένα που βρίζεις και μιλάς για θεωρίες συνομωσίας αν θέλεις να μιλάμε για στατιστική είναι πιο πιθανό να σκοτώσεις τον καρκινοπαθή γείτονα σου που τον κόλλησες γρίπη για αυτό φόρεσε την μάσκα σου. Θυμάσαι την γιαγιά η τον παππού που κόλλησες και την έστειλες στο νοσοκομείο με πνευμονία; Ξέρεις πόσο κοστίζει η μάσκα που ρωτάς; Ίσως μερικά από τα τσιγάρα σου που σε στέλνουν καθημερινά στην κόλαση σου αλλά ίσως και μερικές ζωές… Απέκτησε επιτέλους κοινωνική ευαισθησία!!! Και όσο για τα διαδικτυακά σου δάκρυα, κράτα τα για τον εαυτό σου. Και αν δεν έχουμε αλληλεγγύη, θα γίνει μόνο με το νόμο και με την πλήρη εφαρμογή του.

Ερώτηση 5) Πρέπει να φοβόμαστε;
Η γνώση είναι δύναμη (Φραγκίσκος Βακών).
Στις μέρες μας η πληροφορία είναι αδιανόητα μεγάλη τίθεται επομένως το ζήτημα της αξιολόγησης της πληροφορίας αυτής. Πρέπει να φοβόμαστε μόνο την άγνοια και τον πανικό. Κάποιοι από εμάς είναι δυνατό να ήμαστε φορείς και να μην το μάθουμε ποτέ, άλλοι το περάσαμε και νομίζαμε ότι είναι γρίπη. Η τηλεόραση κάνει κακό!!! Σίγουρα Ο θάνατος ενός ανθρώπου είναι τραγωδία. Η εξόντωση εκατομμυρίων είναι στατιστική (Kurt Tucholsky). Συζητήστε το πρόβλημα με ανθρώπους που εμπιστεύεστε και με την οικογένεια σας. Θα νιώσετε καλύτερα. Διαβάστε αλλά αποφύγετε την αναπαραγωγή συνεχώς αρνητικών ειδήσεων , δεν βοηθά!!!
 

Ερώτηση 6) Πότε θα έχουμε εμβόλιο και θεραπεία
Σ’ αυτήν τη ζωή τίποτε δεν είναι σίγουρο, εκτός από τον θάνατο και τους φόρους (Βενιαμίν Φραγκλίνος).
Πολλές κλινικές δοκιμές είναι αυτήν την στιγμή σε εφαρμογή. Στην Κίνα δούλεψε αρκετά καλά ο συνδυασμός αζιθρομυκίνης+Plaquenil αλλά τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά. Κάθε κλινική μελέτη αναιρείται από κάποια άλλη. Αποτελεσματική θεραπεία δεν υπάρχει αλλά αυτό που τελικά φαίνεται είναι ότι ο ιός εντέλει προκαλεί την κινητοποίηση ενός μηχανισμού αυτοκαταστροφικής αυτοανοσίας από τον ίδιο μας τον οργανισμό. Ίσως λοιπόν πρωτόκολλα θεραπείας πρέπει να κινηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση. Εμβόλιο δεν βλέπω να έχουμε πριν το 2022 αλλά και πάλι όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται γρήγορα. Έτσι δεν μπορούμε να ξέρουμε αν θα είναι αποτελεσματικό ένα εμβόλιο.
 

Ερώτηση 7) Θα αλλάξει η ζωή μας και ποιο το μέλλον μας;
Ότι δεν με σκοτώνει με κάνει πιο δυνατό (Νίτσε).
Θεωρώ δεδομένη ότι η επόμενη μέρα, καταρχάς δεν θα είναι μέρα αλλά περίοδος. Αυτό που έγινε είναι ένα παγκόσμιο ιστορικό γεγονός αντίστοιχο με την πτώση των δίδυμων πύργων. Όλη η σύγχρονη κοινωνία και εν τέλει η μέχρι σήμερα δομή του καπιταλισμού θα αλλάξει. Οι χώρες ήδη μετρούν δισεκατομμύρια χαμένα ευρώ ενώ το μπακάλικο στην γειτονιά και το γνωστό καφέ δεν θα ανοίξει ποτέ. Ωστόσο φαίνεται ότι με τον κυκεώνα αλλαγών σε διεθνές επίπεδο που θα συντελεστεί σε επίπεδο μάκροοικονομίας ο «τελικός λογαριασμός» οικονομικά μιλώντας δεν θα είναι απαραίτητα αρνητικός. Ψηφιακή διακυβέρνηση, ηλεκτρονικό εμπόριο, ηλεκτρονικές συναλλαγές, ψηφιακή απόκτηση γνώσης. Μέχρι πριν 2 μήνες τα συζητούσαμε και λέγαμε αυτά θα έχουν τα παιδιά μας και τώρα τα ζούμε. Αλλαγές που υπό άλλες συνθήκες θα γινόντουσαν σε 20 χρόνια. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής που μπήκε σε όλα τα σπίτια στις αρχές του 2000 θα αντικαταστήσει ακόμα και το κινητό μας τηλέφωνο. Νέες ευκαιρίες, νέες τεχνολογίες και στο φόντο μια νέα «βιομηχανική» επανάσταση.. Νανοτεχνολογία!!!
Μαζί με όλα αυτά, αυστηρά μέτρα προφύλαξης, αντιμικροβιακες επιφάνειες, αλλαγή συνθηκών διαβίωσης και «πάντρεμα» τεχνολογιών θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε κατακλυσμιαίες εξελίξεις στην ιατρική και εν τέλει περεταίρω αύξηση του βιοτικού επιπέδου.
Ερώτηση 8) Πως βλέπετε την κατάσταση στην χώρα μας;
Αλίμονο στην Χώρα που έχει ανάγκη από ήρωες (Μπρεχτ).
Μέχρι σήμερα μιλούσαμε για ήρωες τις ιστορίας μας, αλλά από ουσία τίποτα. Ξαφνικά αυτό άλλαξε και δεν σας κρύβω ότι είμαι περήφανος για αυτό. Η κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα και καίρια και η χώρα απέκτησε έναν σύγχρονο ήρωα τον Κο Τσίοδρα. Του αξίζουν συγχαρητήρια!! Βέβαια η χώρα μας ιστορικά, από την αρχαιότητα ακόμα, φημίζεται για τις διώξεις σοφών ανθρώπων (Πυθαγόρας, Ζήνων, Αναξαγόρας, Πρωταγόρας, Σωκράτης, Θαλής και πάει λέγοντας…)επομένως θα υπάρχει πάντα η άλλη άποψη. Από την άλλη όλοι λίγο πολύ με τόσες θυσίες γίναμε ήρωες της καθημερινότητας μας. Προβληματίζομαι ωστόσο, καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν έχει έρθει σε επαφή με τον ιό. Έχουμε αυτό που λέμε πολύ χαμηλά ποσοστά ανοσίας, ωστόσο είμαστε ασφαλείς και μάλιστα αποτελούμε και παγκόσμιο πρότυπο!!!
Ερώτηση 9) Ποια η στάση του μέσου πολίτη
Όλα τα πράγματα είναι δύσκολα πριν γίνουν εύκολα (Τhomas Fuller).
Δεν πίστευα ότι θα μπορούσαμε να πειθαρχήσουμε με βάση το ιστορικό μας. Ωστόσο με ελάχιστες εξαιρέσεις αντιδράσαμε σωστά, με σύνεση και πειθαρχία. Αυτό που θα πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι κάνουμε πράγματα για εμάς και όχι επειδή μας τα επιβάλλουν άλλοι. Ακραίες απόψεις πάντα θα υπάρχουν. Είδα «πολιτικούς» αλλά και απλούς πολίτες να κρεμάνε μάσκες σε δέντρα…τι να πω; Άξιοι της μοίρας τους. Γιαυτό ποτέ δεν θα περάσουν το 2% που τους αναλογεί. Δεν σας κρύβω ότι φοβάμαι την άρση των μέτρων…Ο κόσμος δεν μπορεί άλλο την καραντίνα δεν διαφωνώ αλλά από την άλλη υπάρχουν αυτήν την στιγμή άνθρωποι που περνάν όλη αυτή την δοκιμασία στο κρύο και την βροχή. Νηστικοί με μοναδική τους περιουσία το παγκάκι στο πάρκο της γειτονιάς. Προσωπικά θεωρώ «ιεροσυλία» να κάθομαι στο καναπέ μου, στην ζέστη, με την οικογένεια μου, αγκαλιά με το λάπτοπ..να «λιώνω» όλη μέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να γκρινιάζω. Πόσο μάλλον να είμαι και απόλυτα υγιής. Η μετάβαση στην «κανονικότητα» όπως διαβάζω να αποκαλείτε θα αργήσει να έρθει και πρέπει να γίνει με προσοχή. Ήδη στην Γερμανία είδαμε μια επιδείνωση της πανδημίας μετά την άρση των μέτρων. Λήξη καραντίνας λοιπόν δεν σημαίνει ότι βάζω μάσκες και αντισηπτικά στα ράφια. ΣΥΝΕΧΙΖΩ και ΠΡΟΣΕΧΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΩ!!
Φόβος όπως είπαμε δεν θα πρέπει να υπάρχει ωστόσο σίγουρα θα είναι αισθητή μια αμηχανία και μια οικονομική κυρίως αβεβαιότητα. Ακόμα και αν ένα δεύτερο κύμα πανδημίας επιστρέψει θεωρώ ότι τα μέτρα που θα παρθούν θα πρέπει να έχουν άλλο χαρακτήρα. Προστασία ΜΟΝΟ των ευάλωτων ομάδων. Μια καραντίνα δηλαδή «μικρής κλίμακας» σε ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας και κοινωνική ευαισθησία από εμάς απέναντι στους ασθενείς αυτούς θα ήταν αρκετή.
Ερώτηση 10) Τελικά υπάρχει κάτι θετικό σε όλο αυτό;
Δεν υπάρχει ευνοϊκός άνεμος για αυτόν που δεν ξέρει που πηγαίνει (Μισέλ ντε Μονταιν).
Μου αρέσει σε καθετί να ψάχνω για θετικά. Μείναμε σπίτι και περάσαμε πολύ χρόνο με τις οικογένειες μας. Ποτέ άλλοτε δεν θα είχαμε την ευκαιρία να το ζήσουμε αυτό. Από την άλλη βιώσαμε μικρές καθημερινές απώλειες. Χάσαμε φίλους, γονείς και οι συνήθειες μας άλλαξαν. Ως γνωστό μόνο αν χάσεις κάτι εκτιμάς την αξία του. Έτσι αναθεωρήσαμε πολλές αξίες μέσα μας. Ανακαλύψαμε κρυφές πτυχές του εαυτού μας, δοκιμάσαμε διάφορα χόμπυ, και διαβάσαμε. Διαβάσαμε πολύ!! Έτσι επέλεξα σε κάθε ερώτηση που μου κάνατε να απαντώ με ένα κλασικό απόφθεγμα. Αυτό είναι και το μήνυμά που θέλω να δώσω…Διαβάστε!!Μόνο έτσι όταν κάποιος σας δείχνει το φεγγάρι θα σταματήσετε να κοιτάτε το δάκτυλο…
Ερώτηση 11) Κέντρα εστίασης, καφέ – μπάρ
Η κοινωνία προετοιμάζει το έγκλημα. Ο εγκληματίας το διαπράττει (Vittorio Alifieri).
Πολλά θα αλλάξουν. Αν λάβουμε υπόψιν τις συστάσεις της κυβέρνησης και με απλά μαθηματικά το κάθε ένα από αυτά τα κέντρα θα πρέπει να χάσει το 35-40% των πελατών του. Δεν ξέρω πόσοι επαγγελματίες θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν και πόσοι θα παρανομήσουν. Πάντως διαχρονικά ουκ ολίγες φορές καταλήγαμε στην έξοδό μας να είμαστε ο ένας πάνω στον άλλον. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Πιστεύω ότι θα υπάρξει μια ισορροπία. Ίσως ακόμα και ο τρόπος διασκέδασης να αλλάξει μορφή. Είναι ώρα να γίνουμε Ευρώπη όχι μόνο στα λόγια.
Εν κατακλείδι, η σκοτεινότερη ώρα είναι πριν την αυγή (Thomas Fuller)