Γιουβαρλάκια με κριθαράκι | PellaNews

Γιουβαρλάκια με κριθαράκι

Φωτογραφία - Food styling: Εύα Μονοχάρη - Funky Cook

Τα κλασικά και αγαπημένα γιουβαρλάκια σε παραλλαγή με κριθαράκι. Ένα δυναμωτικό, νόστιμο, εύκολο, γρήγορο -παρά τις φήμες- πιάτο για όλη την οικογένεια 

 

Υλικά

Για τα γιουβαρλάκια

Για τη σούπα

Για το αβγολέμονο

400γρ. μοσχαρίσιο κιμά

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 καρότο τριμμένο

30γρ. κριθαράκι μέτριο

2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας

1 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 αβγό

αλάτι

μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

30ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 καρότο σε ροδέλες

1 πράσο σε ροδέλες

1 κλωναράκι σέλερι χοντροκομμένο

1300ml καυτό ζωμό κρέατος ή λαχανικών, φρέσκο ή από κύβο

80γρ. κριθαράκι μέτριο

αλάτι

μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

1 αβγό

χυμό από 1 λεμόνι

 

Διαδικασία

Για τα γιουβαρλάκια: Σε ένα μπολ βάζετε όλα τα υλικά για τα γιουβαρλάκια μαζί με αλάτι και πιπέρι, ζυμώνετε για μερικά λεπτά και πλάθετε σε μέτρια κεφτεδάκια.

Για τη σούπα: Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το καρότο, το πράσο και το σέλερι για 1 λεπτό. Ρίχνετε τον καυτό ζωμό, το κριθαράκι και ανακατεύετε.

Προσθέτετε τα γιουβαρλάκια, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά για 25 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τα γιουβαρλάκια.

Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά, αφήνετε για 5 λεπτά να κρυώσει ελαφρά η σούπα και ετοιμάζετε το αβγολέμονο.

Για το αβγολέμονο: Σε ένα μπολ χτυπάτε το ασπράδι μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει ελαφρά. Προσθέτετε τον κρόκο και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Ενσωματώνετε και τον χυμό λεμονιού. Προσθέτετε 1 κουτάλα ζωμό από την κατσαρόλα χτυπώντας δυνατά. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία προσθέτοντας άλλες 3-4 κουτάλες ζωμού με τον ίδιο τρόπο.

Περιχύνετε το φαγητό με το αβγολέμονο, ανακινείτε την κατσαρόλα να πάει παντού και σερβίρετε τα γιουβαρλάκια ζεστά με επιπλέον χυμό λεμονιού αν θέλετε.

 

Tips

Ο κιμάς από κοτόπουλο ή γαλοπούλα είναι μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική και πολύ πιο ελαφριά.

 

Ο χυμός ενός λεμονιού μπορεί να αντικαταστήσει το αβγολέμονο για όσους δεν το προτιμούν.

 

 

olivemagazine.gr