Ρεβιθάδα με πράσα και μελωμένη πανσέτα | PellaNews

Ρεβιθάδα με πράσα και μελωμένη πανσέτα

 Συνδυάζει διατροφικά έξυπνα το κρέας με τα όσπρια σε έναν πλούσιο γευστικό συνδυασμό που έχει ως αποτέλεσμα ένα χορταστικό πιάτο.

 

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ:

Ντίνα Νικολάου

 

 

Υλικά

Για την πανσέτα

Για τη ρεβιθάδα

1 κιλό χοιρινή πανσέτα σε ενιαίο κομμάτι, χωρίς δέρμα & κόκαλο

3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

½ φλιτζ. πετιμέζι

2 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη

ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι

χυμό από 2 λεμόνια

χοντρό αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

500 γρ. ρεβίθια

1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα σε σκόνη

1 φύλλο δάφνης

3-4 γαρίφαλα

3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

3 πράσα σε ροδέλες (μόνο το λευκό μέρος)

4 κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλες

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

250 γρ. λιαστές ντομάτες σε λάδι, σε λωρίδες

χυμό + ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο

½ κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη

1 κουτ. γλυκού γλυκάνισο, σε σκόνη

2 κουτ. σούπας γλυκό μπούκοβο (ή 1 κουτ. γλυκού. πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη)

πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

αλάτι

 

 

Διαδικασία

Για την πανσέτα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C. Αλείφουμε την πανσέτα με το ελαιόλαδο και την πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τη βάζουμε σε μια σχάρα την οποία ακουμπάμε πάνω σε μια λαμαρίνα του φούρνου και ψήνουμε για 20΄.

Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το πετιμέζι, τη μουστάρδα, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού. Αλείφουμε την πανσέτα με το μείγμα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15΄. Βγάζουμε την πανσέτα από τον φούρνο, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη.

Για τη ρεβιθάδα: Από το βράδυ βάζουμε τα ρεβίθια σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό, ρίχνουμε τη σόδα και ανακατεύουμε. Την επόμενη μέρα τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε πολύ καλά με κρύο νερό. Τα ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε τη δάφνη και τα γαρίφαλα και τα καλύπτουμε καλά με άφθονο κρύο νερό.

Αφήνουμε τα ρεβίθια να πάρουν μια βράση σε δυνατή φωτιά και στη συνέχεια ξαφρίζουμε για όσο χρειαστεί. Κατόπιν, μαγειρεύουμε για 1 ώρα.

Στραγγίζουμε τα ρεβίθια, κρατάμε στην άκρη το νερό που έβραζαν (πετάμε τη δάφνη και τα γαρίφαλα) και τα μεταφέρουμε σε μια γάστρα.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τα πράσα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο και σοτάρουμε για 10΄ μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε τα υλικά του τηγανιού στη γάστρα με τα ρεβίθια. Προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες, το ξύσμα και το χυμό του πορτοκαλιού, το κύμινο, τον γλυκάνισο, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C/αέρα. Κόβουμε την πανσέτα σε μέτρια κομμάτια και τα βάζουμε μέσα στη γάστρα.

Προσθέτουμε το νερό από το βράσιμο των ρεβιθιών και κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της. Ψήνουμε το φαγητό για περίπου 40΄ μέχρι να μελώσουν όλα τα υλικά.

 

olivemagazine.gr