ΑΠΘ-Νανοτεχνολογία: Συμμετοχή σε σπουδαία ευρωπαϊκά προγράμματα -Rapid test για τη διάγνωση ασθενειών | PellaNews

ΑΠΘ-Νανοτεχνολογία: Συμμετοχή σε σπουδαία ευρωπαϊκά προγράμματα -Rapid test για τη διάγνωση ασθενειών

Σημαντικά γεγονότα, τα οποία αναδεικνύουν τη Θεσσαλονίκη σε ευρωπαϊκό πόλο Νανοτεχνολογίας, Ψηφιακής Καινοτομίας & Νέων Προϊόντων ανακοινώθηκαν στη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στο Ξενοδοχείο Porto Palace με αφορμή την έναρξη του επικείμενου Διεθνές Πολυσυνέδριου Νανοτεχνολογίας, NANOTEXNOLOGY 2021 που διεξάγεται για 18η συνεχή χρονιά στην Θεσσαλονίκη, από τις 3-10 Ιουλίου, ζωντανά και διαδικτυακά.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

Στο πρώτο μέρος, συζητήθηκαν και ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, οι εφαρμογές, τα νέα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και οι συνέργειες που προκύπτουν από τα 6 μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα CORNET, SmartLine, RealNano, MUSICODE, nanoMECommons και FF2S που έχουν συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 40 εκατ. Ευρώ. Ενώ, στο δεύτερο μέρος αναφέρθηκαν στο πιο σημαντικό πολυσυνέδριο στον τομέα της Νανοτεχνολογίας και των Νανοεπιστημών στη ΝΑ Ευρώπη που ξεκινά το Σάββατο 3 Ιουλίου.

«Το Εργαστηριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ είναι ένα ευρωπαϊκό, ακαδημαϊκό, ερευνητικό και επιστημονικό οικοσύστημα το οποίο γύρω του έχει δημιουργήσει ένα βιομηχανικό οικοσύστημα. Στο 18ο Πολυσυνέδριο Νανοτεχνολογίας θα παρουσιαστούν 35 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 150 εκατ ευρώ. Η εξέλιξη του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας σε Κέντρο και η σύνδεσή του με τις δράσεις του ThessINTEC, με τη δημιουργία του Κέντρου Νανοτεχνολογίας “ΕΚΝΟΗ” θα δώσει πνοή ανάπτυξης στην Θεσσαλονίκη και σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, δημιουργώντας εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας», δήλωσε ο Στέργιος Λογοθετίδης, καθηγητής Νανοτεχνολογίας του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ.

Τα 6 μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα, συγκεντρώνουν 150 φορείς αριστείας και καινοτομίας από όλη την Ευρώπη,  ενώ σπουδαία είναι η συμβολή του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας (LTFN) του ΑΠΘ. Στην Ελλάδα και σε ελληνικές επιχειρήσεις αναλογούν περίπου 15 εκατ. ευρώ και πάνω από 45% των τεχνολογικών επιτευγμάτων. Παράλληλα παρουσιάστηκαν και τα θέματα και οι συμμετοχές από 60 χώρες με περισσότερες από 500 παρουσιάσεις διακεκριμένων επιστημόνων, μηχανικών και επιχειρηματιών στο NANOTEXNOLOGY 2021, ενώ συζητήθηκαν οι θετικές επιπτώσεις και συνέπειες όλων αυτών για την Ελληνική Αριστεία, Καινοτομία και Παραγωγή νέων Προϊόντων.

Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε χρηματοδότηση ύψους 500.000 ευρώ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, για συνέργειες μεταξύ του εργαστηρίου LTFN από το ΑΠΘ με startups & SME’s , στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου FF2S.

Το πρόγραμμα FlexFunction2Sustain όπως περιέγραψε ο Αργύρης Λασκαράκης, Υπεύθυνος group Οργανικών Ηλεκτρονικών Εργαστ. Νανοτεχνολογίας ΑΠΘ, ξεκίνησε τον Μάρτιο και είναι ένα τετραετές έργο. Στόχο έχει να δημιουργήσει ένα καινοτόμο πλαίσιο δοκιμών ανοιχτής καινοτομίας με θέμα τη δημιουργία βιώσιμων νανοδεδομένων επιφανειών για χαρτιά, πλαστικά και μεμβράνες. Η δημιουργία δηλαδή έξυπνων προϊόντων. Περιλαμβάνει 19 φορείς από την Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το στηρίζει με 16 εκατομμύρια. Από τη Θεσσαλονίκη συμμετέχουν 4 φορείς στο πρόγραμμα και δημιουργούν ένα τοπικό οικοσύστημα για το έργο αυτό.

Τα ευρωπαϊκά προγράμματα CORNET & SmartLine που ολοκληρώθηκαν επιτυχώς στα τέλη του 2020 με τον συντονισμό του Εργαστήριου Νανοτεχνολογίας LTFN και τα οποία συμβάλουν αποφασιστικά στην μετεξέλιξη της βιομηχανίας μέσω της ψηφιακής εποχής και τη δημιουργία του Εργοστασίου του Μέλλοντος (Factory of the Future) για την Ψηφιακή Παραγωγή. Το CORNET αναπτύσσει για πρώτη φορά, σειρά εργαλείων ελέγχου για τις εφαρμογές της ρομποτικής, της αυτοκινητοβιομηχανίας, της ενέργειας που χρησιμοποιείται στα «έξυπνα» κτίρια κ.ά. Στο πλαίσιο του προγράμματος δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά πρωτόκολλα για την ψηφιακή βιομηχανία και τη μαζική παραγωγή νέων συσκευών και εφαρμογών που βελτιώνουν την ποιότητα της καθημερινής μας ζωής. Το SmartLine ανέπτυξε έξυπνες πιλοτικές γραμμές παραγωγής που συνδυάζουν καινοτόμα εργαλεία in-line μετρολογίας με συστήματα παρακολούθησης, και ελέγχου των διαδικασιών παραγωγής Οργανικών Φωτοβολταϊκων και Οργανικών OLEDs για εφαρμογές στην Αυτοκινητοβιομηχανία.

Τα ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα MUSICODE με συμμετοχή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και nanoMECommons με συμμετοχή του ΑΠΘ και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου δημιουργούν δίκτυα Ανοικτής Καινοτομίας μεταξύ ακαδημαϊκών, ερευνητικών και βιομηχανικών φορέων στην Νανοτεχνολογία, Οργανικά Ηλεκτρονικά και ΝανοΙατρική. Αυτά συνδυάζουν δίκτυα Ανοικτής Καινοτομίας στην υπολογιστική μοντελοποίηση (MUSICODE), νανο-χαρακτηρισμό (nanoMECommons) και Open Innovation Test Beds (FF2S), στα οποία οι Ελληνικοί φορείς LTFN, OET, HOPE-A και BL-NanoBioMed έχουν κεντρικό ρόλο.

Το ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο RealNano που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Horizon 2020, και έχει αναλάβει καίριο ρόλο στο πεδίο δράσης του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας, με στόχο την βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας συσκευών και υλικών που αφορούν εφαρμογές στον τομέα των Οργανικών Ηλεκτρονικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα RealNano που αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της βιομηχανίας στην Ευρώπη, από την αρχή της πανδημίας επανεστίασε σημαντικό μέρος ερευνητικών του δράσεων στην ανάπτυξη καινοτόμων βιοαισθητήρων για την ανίχνευση του COVID-19, συνεισφέροντας ουσιαστικά στην αντιμετώπισή της. Με αυτόν τον τρόπο κέρδισε τα εύσημα από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο θέμα επισημαίνοντας ότι «το πρόγραμμα RealNano εντάσσεται στις πρώτες δράσεις της ΕΕ στην έρευνα και την καινοτομία για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού».

Το rapid test που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος, πληροφορεί για την ποσότητα του ιικού φορτίου στον οργανισμό μας και για τον χρόνο πιθανής μόλυνσης από τον Sars-Cov-2. Θα είναι ένα πολύτιμο διαγνωστικό εργαλείο στο πεδίο της αντιμετώπισης της πανδημίας. Απώτερος σκοπός είναι να αναπτύξουν βιοσένσορες για τον έλεγχο και την ταχεία ανίχνευση της καρδιακής τροπονίνης -εξέταση που γίνεται για τη διάγνωση ή τον αποκλεισμό του οξέος εμφράγματος- αλλά και rapid tests για την ανίχνευση άλλων ασθενειών.

Το 18ο Πολυσυνέδριο Νανοτεχνολογίας

Στη διάρκεια των εργασιών του Πολύ-συνεδρίου ΝANOTEXNOLOGY 2021 το οποίο έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή από το 2019 με 500 ομιλητές από όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο της επίδειξης καινοτόμων προϊόντων, θα διενεργηθούν διαγνωστικοί έλεγχοι για την ανίχνευση του Covid 19, με τη χρήση rapid test που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού ”Έργου Real Nano” από την εταιρεία Νανοϊατρικής BLNanobiomed σε συνεργασία με το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Real Nano.

Ακόμη, εκπρόσωποι του ερευνητικού κέντρου της FIAT, με το οποίο συνεργάζεται το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN και η εταιρία ORGANIC ELECTRONIC TECHNOLOGIES PC στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων, θα παρουσιάσουν στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια του NANOTEXNOLOGY 2021 (3-10 Iουλίου), για πρώτη φορά το ενεργειακό στέγαστρο αυτοκινήτων με οργανικά φωτοβολταϊκά που σε συνδυασμό με τον σταθμό φόρτισης παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια στο αυτοκίνητο, αλλά και σειρά καινοτομιών, όπως την αυτόνομη ενεργειακή στάση λεωφορείου για φόρτιση κινητών και tablet.

Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκε η Εκπρόσωπος του Πρωθυπουργικού Γραφείου στην Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι όλα αυτά γεγονότα που ανακοινώθηκαν αναδεικνύουν τη Θεσσαλονίκη σε σημαντικό πόλο Νανοτεχνολογίας, Ψηφιακής Καινοτομίας & Νέων Προϊόντων. «Το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού σε αυτά τα ζητήματα είναι εξαιρετικά μεγάλο. Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ και να ενημερωθώ για την πολυδιάστατη δράση του. Προωθούν πρωτοποριακές μεθόδους και καινοτόμες εφαρμογές. Ασχοληθήκαμε ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα με τη στήριξη και υποστήριξη φορέων, εταιρειών και οργανισμών που ακολουθούν το ευρωπαϊκό μοντέλο. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, ο στόχος του Πρωθυπουργού είναι να καταστήσει την πόλη κόμβος τεχνολογίας, νησίδα καινοτομίας και ψηφιακή πρωτεύουσα. Τα πρότζεκτ που υλοποιούνται φανερώνουν τη δυναμική της πόλης πάνω στην οποία μπορεί να χτίσει το ψηφιακό της μέλλον. Η Θεσσαλονίκη πληροί όλα τα κριτήρια για να πρωταγωνιστήσει στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.», τόνισε κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού της.

Αντίστοιχα, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Χρήστος Δήμας δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση σχετικές πρωτοβουλίες. Αρχικά, θα αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τη δημιουργία ενός ενιαίου, απλού και ξεκάθαρου θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των τεχνοβλαστών σε Ερευνητικά Κέντρα και Πανεπιστήμια. Η δεύτερη σημαντική πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι η δημιουργία βραβείων νεοφυούς επιχειρηματικότητας και θα απονεμηθούν στη Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο 2021.»

Το Διεθνές Συνέδριο Νανοτεχνολογίας διεξάγεται από τις 6-9 Ιουλίου, το Θερινό Σχολείο Νανοτεχνολογίας με τη συμμετοχή 105 φοιτητών από όλο τον κόσμο, από τις 3-10 Ιουλίου και το ISFOE 5-8 Ιουλίου (εξειδικευμένο συνέδριο για τα Οργανικά Ηλεκτρονικά) με 200 ομιλητές φέτος από 27 χώρες του κόσμου και με το 21% από αυτούς να προέρχεται από τον χώρο της Βιομηχανίας.

Ακόμη, θα πραγματοποιηθεί από τις 5-9 Ιουλίου η EXPO 21 στη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστούν καινοτόμα προϊόντα από όλο τον κόσμο.

Παράλληλες εκδηλώσεις του Πολυσυνεδρίου είναι το Διεθνές Συνέδριο για την τρισδιάστατη Εκτύπωση και την Βιοεκτύπωση, ενώ το Business Forum (6-8 Ιουλίου) οι συναντήσεις ερευνητών, με εκπροσώπους βιομηχανιών, εταιρειών Matchmaking Event 7 Ιουλίου , τονίζουν τον επιχειρηματικό χαρακτήρα του Πολυσυνεδρίου που είναι μοναδικό στο είδος του στη ΝΑ Ευρώπη.

 

 

thesstoday.gr