«Εικόνες ντροπής αντικρίζουν οι κάτοικοι του Δήμου Πέλλας» | PellaNews

«Εικόνες ντροπής αντικρίζουν οι κάτοικοι του Δήμου Πέλλας»

Εικόνες ντροπής αντικρύζουν οι κάτοικοι στον Δήμο Πέλλας, όπου κάποιοι καταστρέφουν, τόσο παιδικές χαρές, όσο και κάδους. Αυτό ανέφερε σε ερώτηση του στη Βουλή ο Πρόεδρος της "Ελληνικής Λύσης", με καταγωγή από την Πέλλα άλλωστε, Κυριάκος Βελόπουλος, κάτι που αποτελεί κοινή ομολογία. 

Όπως είπε αναλυτικά "με αυτά που βλέπουν οι κάτοικοι νιώθουν θλίψη αλλά και οργή κατά των δραστών. Οι καταστροφές, δυστυχώς συνεχίζονται, ενώ στόχος αυτή τη φορά ήταν η καινούργια παιδική χαρά στο χωριό Παλαίφυτο. Κάποιοι, φαίνεται, δεν έχουν άλλο τρόπο να αφήσουν το αποτύπωμά τους στην τοπική κοινωνία, παρά μόνον δημιουργώντας καταστροφές σε δημόσιο χώρο. Σπασμένες παιδικές χαρές, καμένοι κάδοι, ξηλωμένες περιφράξεις, βρισιές και μουντζούρες σε παγκάκια και σχολικούς τοίχους, καταστροφή στα παρτέρια, στα αναλόγια, ακόμη και ξηλωμένες περιφράξεις σε αθλητικούς κοινόχρηστους χώρους είναι διάχυτα φαινόμενα στην περιοχή. Για τους παραπάνω, λοιπόν, σοβαρούς λόγους οι ως άνω κάτοικοι απαιτούν περισσότερη αστυνόμευση, προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια περιουσία του τόπου τους".

Έτσι, ρώτησε τον αρμόδιο Υφυπουργό για το ζήτημα: "Προτίθεσθε να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα αστυνόμευσης άμεσα, ώστε να προστατευτεί περισσότερο και αποτελεσματικότερα η ανωτέρω περιοχή, προκειμένου οι κάτοικοί της και τα παιδιά τους να απολαμβάνουν τους δημόσιους χώρους αναψυχής που τους αξίζουν αλλά και για τους οποίους έχουν πληρώσει με τα ίδια τους τα χρήματα;". 

Από πλευράς Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριο Οικονόμου, δόθηκε η εξής απάντηση:

Σε απάντηση του ανωτέρω μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου, σας γνωρίζουμε ότι, για την υλοποίηση της εφαρμοζόμενης Αντεγκληματικής Πολιτικής, οι περιφερειακές αστυνομικές Υπηρεσίες έχουν διαμορφώσει Ειδικά Επιχειρησιακά Σχέδια με σκοπό την πλέον αποτελεσματική αστυνόμευση σε όλες τις περιοχές εδαφικής τους αρμοδιότητας και ιδίως στα σημεία εκείνα όπου παρουσιάζεται εντονότερη παραβατικότητα. Όπου δε απαιτείται, αναβαθμίζεται το επίπεδο των λαμβανόμενων μέτρων, σε συνάρτηση με τις χρονικές και τοπικές απαιτήσεις και ανάγκες, οι οποίες διαρκώς αξιολογούνται και επανεκτιμώνται.

Κατόπιν τούτου, τονίζεται ότι, από το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας έχουν δοθεί, στις αρμόδιες περιφερειακές του Υπηρεσίες, κατευθυντήριες εντολές και οδηγίες αφενός μεν για την αυξημένη, εμφανή αστυνόμευση μέσω της πραγματοποίησης εποχούμενων περιπολιών - μικτών εξορμήσεων, αφετέρου δε για τη διενέργεια επισταμένων και ουσιαστικών ελέγχων, με στόχο την ολιστική αντιμετώπιση, κατά τον πλέον ουσιαστικό και αποτελεσματικό τρόπο, των όποιων τοπικών ζητημάτων αστυνομικής φύσης.

Περαιτέρω, από το Υπουργείο και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, έχει εκπονηθεί και υλοποιείται Ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης με την κωδική ονομασία «ΗΦΑΙΣΤΟΣ», για την ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των αδικημάτων της κλοπής και της παράνομης διακίνησης και διαχείρισης μεταλλικών αντικειμένων. Βάσει αυτού αναπτύσσονται σημαντικές δράσεις με τη συμμετοχή εξειδικευμένων στελεχών των Υπηρεσιών συναρμοδίων Υπουργείων (Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, Πυροσβεστικό Σώμα και Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή), η οποία αφορά τον ορισμό Σημείων Επαφής, μεταξύ των εν λόγω φορέων, για τη διευκόλυνση της υφιστάμενης διυπηρεσιακής επικοινωνίας.

Ειδικότερα, ως προς το διαλαμβανόμενο στην ερώτηση ζήτημα, σημειώνεται ότι, από την αρμόδια αστυνομική Υπηρεσία (Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας) εκδηλώνονται όλες οι ενδεδειγμένες υπηρεσιακές ενέργειες, με παράλληλη ενημέρωση του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., για τις δικές του περαιτέρω, κατά λόγο αρμοδιότητας, ενέργειες (τοποθέτηση αντικλεπτικών συστημάτων άμεσης ειδοποίησης του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. και του Ψηφιακά υπογεγραμμένο από EVANGELOS LACHANAS Ημερομηνία: 2020.07.30

Κέντρου Επιχειρήσεων της Δ.Α. Βοιωτίας, εκπόνηση τεχνικής μελέτης τρωτότητας του χώρου τοποθέτησης των μετασχηματιστών, λήψη τεχνικών μέτρων προστασίας και φωτισμού αυτών και κατάλληλη σήμανσή τους), ενώ, προκειμένου να προσδιοριστούν οι δράσεις για την αντιμετώπιση του εν λόγω ζητήματος, την 28-05 τ.ε. πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Στερεάς Ελλάδος, στην οποία έλαβαν μέρος οι Διευθυντές των Διευθύνσεων Αστυνομίας (Δ.Α.) Βοιωτίας, Ευβοίας και Φθιώτιδας, οι Διοικητές των Υπηρεσιών Ασφαλείας, καθώς και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Περιφέρειας Κεντρικής Ελλάδος του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε..

Επιπλέον, καθίσταται γνωστό, ότι κατά το τρέχον έτος (έως 16-07) έχουν καταγγελθεί στην περιοχή του Δημοτικού Διαμερίσματος Πισσώνα Ευβοίας έξι (6) περιπτώσεις κλοπών μετασχηματιστών, ενώ ενδεικτικό της δραστηριοποίησης των αρμόδιων Υπηρεσιών στην περιοχή εδαφικής αρμοδιότητας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας τυγχάνει το από 21-03 τ.ε. Δελτίο Τύπου του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Στερεάς Ελλάδας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί η συνεχής δραστηριοποίηση των ως άνω Υπηρεσιών σε χώρους συλλογής, εμπορίας και ανακύκλωσης μετάλλων, λαμβάνοντας όλα τα επιβαλλόμενα/ ενδεικνυόμενα μέτρα αρμοδιότητάς τους, με σκοπό -πλέον των άλλων- τόσο την πρόληψη και αποτροπή των, όποιας μορφής, τυχόν έκνομων ενεργειών, όσο και την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.