Απλήρωτοι οι Σχολικοί Τροχονόμοι – Θεοδωρικάκος: Είναι ευθύνη των Δήμων | PellaNews

Απλήρωτοι οι Σχολικοί Τροχονόμοι – Θεοδωρικάκος: Είναι ευθύνη των Δήμων

«Είναι ευθύνη των Δήμων να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους»

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πέλλαnews υπάρχουν Δήμοι που φαίνεται ότι δεν δείχνουν διάθεση να προβούν σε πληρωμή των σχολικών τροχονόμων.

Πρόκειται για το ποσό των 176 ευρώ τον μήνα που λαμβάνουν για την εργασία που προσφέρουν με την μορφή του εθελοντισμού.

Πολλοί Δήμοι έχουν καταβάλλει στους Σχολικούς Τροχονόμους τα χρήματα, ωστόσο κάποιοι άλλοι όχι, μεταξύ αυτών και Δήμοι στον Νομό Πέλλας.  

Όπως έγινε γνωστό στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», «από το υπουργείο εσωτερικών έχουν μεταφερθεί τα χρήματα στους δήμους».

Ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα είπε πως το υπουργείο εσωτερικών το έχει ξεκαθαρίσει. «Είναι πλέον ευθύνη των Δήμων να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, ο καθένας ανάλογα με το πόσο και ποιοι άνθρωποι έχουν εργαστεί σε αυτόν τον τομέα» τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος. Όπως είπε ο Υπουργός, «πρόκειται για μια εθελοντική δουλειά, δεν είναι σχέση εργασίας κανονική και είναι ευθύνη των δήμων να συνεννοηθούν με τους ανθρώπους αυτούς για το έργο που έχουν προσφέρει και τη δυνατότητά τους να τους πληρώσουν».

Η Πέλλαnews ήρθε σε επαφή με εκπρόσωπο του Σωματείου των Σχολικών Τροχονόμων στην Αθήνα οι οποίοι κι έχουν εκδώσει την παρακάτω ανακοίνωση: 

Συγκεκριμένα έχει ως εξής: 

Αξιότιμε κύριε δήμαρχε καλησπέρα σας 

Πιστεύω να είστε ενημερωμένος από τον πρόεδρο της σχολικής επιτροπής για το τι συμβαίνει με τους σχολικούς τροχονόμους τους τελευταίους τρεις μήνες. 
Από τις αρχές Απριλίου προσπαθούμε να πείσουμε τους πρόεδρους των σχολικών επιτροπών ανά την Ελλάδα να προβούν στις πληρωμές μας μιας και κάποιοι το έκαναν από την πρώτη στιγμή που έκλεισαν τα σχολεία. 
Ευτυχώς σιγά σιγά με την επιμονή όλων μας κάτι έχουμε καταφέρει και έχουν πληρωθεί αρκετοί από εμάς. Το θέμα δεν είναι να έρθουμε σε αντιπαράθεση μαζί σας ούτε το θέλουμε άλλωστε. Το θέμα είναι με επιχειρήματα να σας πείσουμε ώστε να πληρωθούμε όλοι μας. Κάνεις δεν ευθύνεται που έκλεισαν τα σχολεία και όμως παρόλο που ήταν κλειστά όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτά πληρώθηκαν εκτός από τους σχολικούς τροχονόμους. και γιατί? γιατί μια παλιά νομοθεσία από το 1999 λέει πως όταν τα σχολεία δεν λειτουργούν δεν πληρωνόμαστε. 
Θα συμφωνούσαμε μαζί σας αν κάποιοι συνάδελφοι σας δεν είχαν προβεί σε πληρωμές. Κάποιοι πλήρωσαν με ΠΝΠ που εκδόθηκε στις 13-4-2020 και κάποιοι πλήρωσαν με την απόφαση για την κατανομή των λειτουργικών εξόδων των σχολείων και μάλιστα πλήρωσαν όλους τους μήνες που τα σχολεία ήταν κλειστά. Ένα επίσημο έγγραφο του κράτους και μάλιστα με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων εσωτερικών οικονομίας και παιδείας.
Όλα τα χρόνια συμφώνα με αυτή την απόφαση πληρώνουν οι σχολικές επιτροπές τα έξοδα των σχολείων και τους σχολικούς τροχονόμους. Κι όμως τώρα αυτή την απόφαση δε την λαμβάνουν υπόψη τους και φοβούνται κάποιοι μην θεωρηθούν παράνομοι. Οι δικαιολογίες πολλές. Το τι έχουμε ακούσει αυτούς τους μήνες δεν λέγεται. Κι όμως ακόμα και οι πιο δύσπιστοι έχουν πληρώσει. Λίγοι έχουν μείνει, τα σωματεία των σχολικών τροχονόμων, τα εργατικά κέντρα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, το σωματείο των ιδιωτικών υπαλλήλων Ελλάδος, οι ενώσεις και οι σύλλογοι γονέων οι δάσκαλοι και οι διευθυντές των σχολείων είναι στο πλευρό μας. 
Οι περισσότεροι συνάδελφοι σας έχουν πληρώσει όλους τους μήνες. Και πιστέψτε με κάνεις τους δεν θεώρει τον εαυτό του παράνομο. Το αντίθετο μάλιστα. Κάποιοι λένε ότι είναι καθήκον τους να το κάνουν αυτό γιατί θεωρούν πως αδικούμαστε και γιατί είναι ένας τρόπος να δείξουν την ευγνωμοσύνη τους σε μας που τόσα χρόνια (22 χρόνια κάποιες) διακινδυνεύουμε τη ζωή μας για να προστατέψουμε τα παιδιά που διασχίζουν τους δρόμους. Είναι και θέμα κοινωνικό. Και όπως είχε πει κι ο υπουργός εσωτερικών πριν λίγες ημέρες .... κανένας συμπολίτης μας δεν πρέπει να μείνει πίσω. Κανένας πολίτης δεν πρέπει να μείνει αβοήθητος. Είμαστε όλοι άνθρωποι και στα δύσκολα πρέπει να δείχνουμε την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά μας. Δείξτε λοιπόν την ανθρωπιά σας αξιότιμε κύριε δήμαρχε στους σχολικούς τροχονόμους και προβείτε άμεσα στις πληρωμές αφού τα χρήματα έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς σας από τις 28-4-2020 με επίσημη απόφαση του κράτους».