Φράγμα Αλμωπαίου/Καλής: πρώτα υδροηλεκτρικό και μετά όλα τ’ άλλα! | PellaNews

Φράγμα Αλμωπαίου/Καλής: πρώτα υδροηλεκτρικό και μετά όλα τ’ άλλα!

Ένα το κρατούμενο

Πριν από λίγες ημέρες σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σκύδρας ήρθε προς έγκριση η νέα τιμολογιακή πολιτική της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Σκύδρας. Μιας σημαντικής επιχείρησης για τον Δήμο (έχει να κάνει με το νεράκι που πίνει ο πολίτης) που είναι ξεκάθαρο ότι επιβιώνει… με τις πλάτες της ΔΕΗ μιας και το χρέος της προς αυτήν μετριέται σε εκατομμύρια ευρώ, ενώ και οι ρυθμίσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν είχαν προσωρινά αποτελέσματα. Η συζήτηση όπως αναμενόταν και όπως έδειξαν και τα δημοσιεύματα εξελίχτηκε γύρω από το χρέος και τη ΔΕΗ, δηλαδή την ενέργεια, την οποία το προεδρείο της ΔΕΥΑ πιστεύει ότι θα «βρει» επενδύοντας στα φωτοβολταϊκά. Επένδυση σαφώς που όλοι εύχονται αλλά κανείς δεν είναι σίγουρος αν θα πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής. 

Δύο τα κρατούμενα 

Πέραν της υγειονομικής κρίσης που διανύει ο πλανήτης κι έχει επιφέρει μύρια προβλήματα σε κάθε πτυχή της ζωή μας, πλέον, εδώ και λίγο καιρό η ανθρωπότητα ζει κι άλλη μια κρίση…την ενεργειακή. Μπορεί να μην έχει να κάνει απευθείας με την υγεία μας, οπότε στις συζητήσεις μας έρχεται δεύτερη σε προτεραιότητα, όμως είναι ξεκάθαρο ότι η ακρίβεια που επιφέρει στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις προμηνύει (ήδη το ζούμε δηλαδή) μεγάλες ανακατατάξεις στην καθημερινότητα μας. 

Τρία τα κρατούμενα

Φράγμα Αλμωπαίου και τα πολλαπλά οφέλη του. Από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα που θα δει ποτέ η Πέλλα έχει δρομολογηθεί και θα ολοκληρωθεί μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Συμπέρασμα 

 Δυσθεώρητα χρέη λόγω ενέργειας-ενεργειακή κρίση-Φράγμα Αλμωπαίου

Τη στιγμή που στα όρια του Δήμου Σκύδρας έχει αποφασιστεί, μετά από πάρα πολλά χρόνια κι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, η κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα φράγματα στην Ελλάδα, αποτελεί, τουλάχιστον μυστήριο, γιατί κανένας τοπικός άρχοντας από την Αυτοδιοίκηση ή την Περιφέρεια ή τους Βουλευτές δεν γνωμοδοτούν, δεν προτείνουν ώστε το Φράγμα Αλμωπαίου να γίνει πρώτα απ’ όλα… πηγή ενέργειας για τούτον τον τόπο. Δεν είναι απορίας άξιο να επενδυθούν τόσα εκατομμύρια και να μην δίνεις λύση στο σημαντικότερο πρόβλημα, το ενεργειακό; 

Βεβαίως να γίνει το Φράγμα για αρδευτικούς σκοπούς κι εννοείται για αντιπλημμυρικούς (τα υπόλοιπα οφέλη… τουρισμός κτλ θα έρθουν από μόνα τους) όμως προς τι τόση αγκύλωση και δεν γίνονται οι απαραίτητες μελετητικές (κι ότι άλλο χρειάζεται) αλλαγές ώστε να αποκτήσει η Πέλλα πρώτα απ’ όλα ένα υδροηλεκτρικό φράγμα; Ένα φράγμα δηλαδή πολλαπλού σκοπού; 

Καμία αναφορά

Κατά καιρούς οι τοπικοί βουλευτές ανακοινώνουν την πρόοδο που είχε η «υπόθεση» Φράγματος Αλμωπαίου (τη χαρακτηρίζουμε υπόθεση έτσι όπως εξελίχτηκε με τα λάθη και τις κωλυσιεργίες 15 ετών) ενώ πριν από λίγο καιρό πανηγυρίσαμε όλοι στην Πέλλα την ένταξη του στο Ταμείο Ανάκαμψης. Βλέπουμε, όμως, στην ανάρτηση του κ. Καρασμάνη για παράδειγμα, να επισημαίνει: «…ένα έργο με τεράστια οικονομική και αναπτυξιακή σημασία, θα δημιουργήσει έναν μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας, θα αρδεύσει πολλές δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δίνοντας σημαντική ώθηση στην αγροτική μας οικονομία, με τη λίμνη που θα δημιουργηθεί και με την προστασία του περιβάλλοντος και την αξιοποίηση του φυσικού κάλλους θα δώσει νέα δυναμική ανάπτυξης στον εσωτερικό και εξωτερικό τουρισμό των γύρω περιοχών...». 

Καμία αναφορά στην ευκαιρία που μας δίνεται ώστε να παράξουμε ενέργεια και μάλιστα «πράσινη». 

Καμία αναφορά και από την Περιφέρεια. Όλοι περήφανοι για την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό εργαλείο χωρίς να βλέπουν την επόμενη ημέρα και τις πραγματικές ανάγκες που έχει ο τόπος. Σαφώς και δεν λέμε ότι δεν είναι πρωτεύον ανάγκη η άρδευση αλλά γιατί δεν ανοίγονται οι ορίζοντες και δεν αξιολογούνται ορθότερα και με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί οι σημερινές ανάγκες;

Καμία αναφορά και από τον Δήμο Σκύδρας που δεν ξέρουμε καν αν έχει αντιληφθεί τι πρόκειται να κατασκευαστεί στα όρια του. Δεν έχουμε δει ούτε ένα δελτίο τύπου τα τελευταία χρόνια, έστω για το πόσο θετικό και σημαντικό είναι ένα τόσο μεγάλο έργο. Δεν έχουμε δει ούτε μια συνεδρίαση που να θέτει στόχους και να παρουσιάζει προτάσεις. Έχει αντιληφθεί κανείς στον Δήμο Σκύδρας, στην Πέλλα ολόκληρη την ενεργειακή ανάσα που θα έδινε το συγκεκριμένο έργο; Και δεν το λέμε εμείς, αλλά η ίδια η ΔΕΗ, που πριν ακόμη ξεκινήσουν οι μελέτες είχε πραγματοποιήσει τις δικές της κι εκδήλωσε άμεσο ενδιαφέρον. Και μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για μια υπόθεση που πάει πίσω 15 χρόνια με τα σημερινά δεδομένα και την μεταστροφή στην πράσινη ενέργεια να είναι το μείζον  ζήτημα. 

Προσοχή

Οι αναφορές που γίνονται, κυρίως από τους τοπικούς βουλευτές (δεν ασχολείται και κανείς άλλος) ναι μεν αναφέρουν για την πολλαπλή χρησιμότητα του Φράγματος, όμως δεν εννοούν τον υδροηλεκτρικό χαρακτήρα του. Αν διαβάσει κανείς για τα χρηματοδοτούμενα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και τους άξονες του, διαπιστώνει ότι το φράγμα εντάσσεται στον άξονα της αειφόρου χρήσης πόρων. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι θα γίνουν μεγάλες επενδύσεις σε αρδευτικά δίκτυα και συστήματα (κατασκευή και εκσυγχρονισμός φραγμάτων, αρδευτικών δικτύων, δεξαμενών κ.α.) σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ), ώστε να υπάρξει αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων και κατά συνέπεια της αγροτικής παραγωγής με παράλληλη έξυπνη διαχείριση των υδατικών πόρων και την εξοικονόμηση των διαθέσιμων υδατικών αποθεμάτων. 

Συμφωνούμε όλοι ότι το Φράγμα Αλμωπαίου θα αποτελέσει εφαλτήριο για την ανάπτυξη της Πέλλας αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Ας συμφωνήσουμε όμως ότι το Φράγμα Αλμωπαίου θα πρέπει να επιτελέσει τον ρόλο του στον τομέα της ενέργειας. Κι επειδή υποψιαζόμαστε ότι ούτε αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο διαφωνίας, το επισημαίνουμε και για έναν ακόμη λόγο. Να μη ζήσουμε τη συνήθη τακτική της ελληνικής πραγματικότητας του ασφαλτοστρώνω ένα δρόμο και μετά από λίγους μήνες παίρνω την απόφαση για τα σκαψίματα για την τοποθέτηση αγωγών ύδρευσης και αποχέτευσης στον καινούργιο δρόμο. 

Και θέτουμε ευθέως την πρόταση…

 Έστω και την ύστατη στιγμή ζητήστε το Φράγμα Αλμωπαίου να γίνει υδροηλεκτρικό-αντιπλημμυρικό-αρδευτικό-υδρευτικό κτλ.

 Ζητήστε η Πέλλα να αποκτήσει ένα φράγμα πολλαπλών σκοπών

 Ζητήστε να επαναπροσδιοριστούν οι μελέτες για το Φράγμα Αλμωπαίου

 

Υπάρχουν οι τρόποι, έχουν δημοσιευτεί αλληλογραφίες, χτυπήστε τις κατάλληλες πόρτες!

 

*πρώτη δημοσίευση έντυπη Πέλλαnews