GYMSKYDRASAIRLINES και…όριό μας ο ουρανός!... | PellaNews

GYMSKYDRASAIRLINES και…όριό μας ο ουρανός!...

Πόσο σπουδαίο είναι  το σχολείο να στέκει ως πύλη ανοιχτή προς τον έξω κόσμο! Ακόμη πιο σημαντικό γίνεται, όταν ο έξω κόσμος φτάνει στα όρια της Ευρώπης και ακόμη παραπέρα. Και αυτό σας το διαβεβαιώνουμε, αφού το ζήσαμε πρόσφατα. Οι ιδέες μας, οι ανησυχίες μας, το όραμα του Σχολείου μας έφτασαν με τη βοήθεια των συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, στην αρχή, στην Τενερίφη της Ισπανίας και στη συνέχεια, στην Μπολόνια της Ιταλίας. Αντάμωσαν με τις εξελίξεις της Παιδαγωγικής και της Ψυχολογίας, ζυμώθηκαν με εμπειρίες και κουλτούρες εκπαιδευτικών από όλη την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα,στο πλαίσιο του  ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+/ΚΑ1 με τίτλο «Αντιμετωπίζοντας το άγχος και τις συγκρούσεις ενδυναμώνουμε την ενότητα στην Ευρώπη», πραγματοποιήθηκαν,

1. από 12 έως 18 Σεπτεμβρίου 2021 ο πρώτος κύκλος επιμόρφωσης 3 εκπαιδευτικών του Γυμνασίου Σκύδρας στην Τενερίφη της Ισπανίας. Στην επιμόρφωση αυτή συμμετείχαν από την παιδαγωγική ομάδα του Γυμνασίου Σκύδρας τρειςεκπαιδευτικοί: ο κ. Καραβίτης Σταύρος, υποδιευθυντής του Γυμνάσιου και καθηγητής Πληροφορικής, η καθηγήτρια Γερμανικών κ. Σταυριανίδου Γεωργία  και η καθηγήτρια Φιλολογίας κ. Τεληγιαννίδου Ηλιάνα.

Τοπρόγραμμαμετίτλο «SoftSkillsandEmotionalIntelligenceforteachersandeducationstaff» οργανώθηκεαπότoνεπιμορφωτικόοργανισμόELA (ErasmusLearningAcademy). Το παρακολούθησαν και άλλοι εκπαιδευτικοί  από την Πολωνία, τη Γερμανία και τη Λετονία.

Οι εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα να «εξερευνήσουν» και να εκπαιδευτούν σε αρκετά από τα πιο σημαντικά softskills, τις λεγόμενες κοινωνικές, διαπροσωπικές δεξιότητες, όπως στυλ επικοινωνίας και δημόσιας ομιλίας, στυλ ηγεσίαςτάξης ή ομάδας, διαχείριση συγκρούσεων, συναισθηματική νοημοσύνη και ενσυναίσθηση,  οι οποίες μας επιτρέπουν να επικοινωνούμε, να αλληλεπιδρούμε με τους άλλους ανθρώπους. Μέσα από πλήθος δραστηριοτήτων και ασκήσεων, συνειδητοποίησαν πως η Συναισθηματική Νοημοσύνη και κυρίως η ενσυναίσθηση διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην ανάπτυξη των κοινωνικών μας δεξιοτήτων.

2. από 24 έως 30 Οκτωβρίου 2021 ο δεύτερος κύκλος  επιμόρφωσης 2 εκπαιδευτικών του Γυμνασίου Σκύδρας. Συγκεκριμένα στην επιμόρφωση συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί  Βαρσαμή Μαρία, καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας και η Ευαγγελίδου Πετρούλα, καθηγήτρια φυσικής αγωγής.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που παρακολούθησαν είχε τίτλο «Stress and conflictmanagement» και συμμετείχαν σε αυτό εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα, τη Φιλανδία, την Εσθονία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Κροατία, τη Βουλγαρία και την Ισπανία. Εκπαιδεύτηκαν στη διαχείριση του άγχους μέσω νέων τεχνικών, εργαλείων και παιδαγωγικών μεθόδων, καθώς επίσης και στη διαχείριση των συγκρούσεων. Το αντικείμενο μελέτης τους αποτέλεσε θεωρητικό υπόβαθρο για το πλήθος βιωματικών εργαστηρίων που ακολούθησε.

Κι επειδή η εικόνα νικά κατά κράτος τις λέξεις, σας παροτρύνουμε να επισκεφθείτε τους παρακάτω υπερσυνδέσμους για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες από αυτά τα υπέροχα ταξίδια στον κόσμο της παιδαγωγικής γνώσης κι εμπειρίας:

https://read.bookcreator.com/E722hPAhBxgKkGfKY2h0xzNFaw52/MT7nKSmLSH27js...

https://app.bookcreator.com/read/k0-GP4PpSqGugS1fXE4Idw/OfYmM5LDThCCwbXL...

Τελικά, η γνώση που αποκτήθηκε από τους εκπαιδευτικούς  του Γυμνασίου Σκύδρας που συμμμετείχαν σε αυτό το πρόγραμμα, διαχέεται ήδη,μέσωενδοσχολικής επιμόρφωσης, καθώς και με λοιπές ενημερωτικές  δράσεις για εκπαιδευτικούς και την τοπική κοινωνία,τόσο του νομού Πέλλας, όσο και όμορων νομών.Οι  νέες τεχνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες που κατακτήθηκαν, αποτελούν «βέλη στη φαρέτρα του Σχολείου μας», προκειμένου να στοχεύουμε και εντέλει να επιλύουμε με διαμεσολαβήσεις και διαπραγματεύσεις, σοβαρά και λιγότερα σοβαρά προβλήματα που ανακύπτουν στη σχολική μας καθημερινότηταμεταξύ μαθητών και μεταξύ μαθητών κι εκπαιδευτικών.

Γι’ αυτό κι εμείς, τα μέλη της σχολικής κοινότητας του Γυμνασίου Σκύδρας, συνεχίζουμε με αυτά τα μακρινά ταξίδια, παρέα και με τα ταξίδια του νου, να ταξιδεύουμε, να αναζητούμε, να ανακαλύπτουμε και να κρατούμε ρότα προς τη δική μας Ιθάκη.

 

 

 

 Διεύθυνση του Γυμνασίου Σκύδρας