Βατόπουλος: Στην Ελλάδα θα την πάθουμε από πάρτι | PellaNews

Βατόπουλος: Στην Ελλάδα θα την πάθουμε από πάρτι

Την έντονη ανησυχία του αναφορικά με την εμφάνιση κρουσμάτων σε περιοχές που ήταν εκτός του χάρτη της πανδημίας όπως τη Θεσπρωτία και τις εικόνες συνωστισμού σε πάρτι εξέφρασε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής μικροβιολογίας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας (22/6).

«Είναι δύσκολο οι άνθρωποι να συνειδητοποιήσουν το πρόβλημα τουλάχιστον και αυτό που τουλάχιστον μπορεί να γίνει είναι να μην υπάρχουν συναθροίσεις όταν δεν χρειάζονται. Για παράδειγμα τα πάρτι είναι ευκολότερα να αποφευχθούν» τόνισε και εστίασε στο παράδειγμα της Γερμανίας όπου το R0 έχει πάει πάνω από 2 επειδή υπάρχουν πολλές μικροεστίες σε διάφορα μέρη σαν αυτές που συζητούνται για τα περιστατικά της Ελλάδας.

Αναφορικά με το εάν η Παραμυθιά είναι ο νέος Εχίνος εξηγεί πως υπάρχει η λογική του παγόβουνου δηλαδή έχεις ενδεχόμενα λίγα κρούσματα και ενδεχόμενα πολλά κρούσματα από κάτω. «Ας ελπίσουμε ότι δεν θα γίνει» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η νόσος υπάρχει. Η Θεσπρωτία δεν ήταν στον χάρτη της πανδημίας όμως ξαφνικά βρέθηκε.  Γι' αυτό αν κάποιος νιώθει ότι μπορεί να είναι άρρωστος ας αποταθεί στο σύστημα υγείας. Όποιος έχει γρίπη ας πούμε ότι έχει κορονοϊό μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Το παιχνίδι παίζεται στην γρήγορη διάγνωση» δήλωσε.

Κάνοντας ειδική αναφορά στο 2ο κύμα κορονοϊού ο καθηγητής μικροβιολογίας επεσήμανε «η διαφορά του covid-19 με το SARS είναι πως το SARS μεταδιδόταν μόνο από τους συμπτωματικούς  άρα ήταν πιο εύκολο να απομονωθούν και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ενώ ο κορονοϊός μεταδίδεται και από τους ασυμπτωματικούς.

Αναφορικά με το αν είναι πιθανό το 2ο κύμα να έρθει μέσα στο καλοκαίρι ο ίδιος απαντά πως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο ενώ σημειώνει πως στα μέσα Ιουλίου θα φανεί αν υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων λόγω του ανοίγματος των συνόρων.

Τέλος ο καθηγητής τόνισε πως αν ο ιός εγκατασταθεί σε μια περιοχή σημαίνει να έχεις τοπικά RO πάνω από την μονάδα. «Ο ιός δύσκολα εκριζώνεται» επεσήμανε και ανέφερε πως εφόσον τηρηθούν τα μέτρα οι πολίτες μπορούν να κάνουν τις διακοπές τους.