Κοροναϊός: Πιο πολλά διαγνωστικά τεστ στα βόρεια σύνορα-«Αγκάθι» τα εισαγόμενα κρούσματα | PellaNews

Κοροναϊός: Πιο πολλά διαγνωστικά τεστ στα βόρεια σύνορα-«Αγκάθι» τα εισαγόμενα κρούσματα

Σε καθημερινή βάση πλέον τα κρούσματα κοροναϊού από το εξωτερικό είναι περισσότερα από τα εγχώρια στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ οι θετικοί στον ιό που έχουν εισέλθει στη χώρα από τις πύλες εισόδου φτάνουν τους 116, αποτελώντας το 61% των συνολικών –εβδομαδιαίων- κρουσμάτων.

Την ίδια ώρα σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές για τα εισαγόμενα κρούσματα κοροναϊού, καθώς τα τελευταία 24ωρα εντοπίστηκαν νέα περιστατικά και σε ελληνικά νησιά.

Τρία κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στην Εύβοια, πέντε στη Θάσο κι ένα στην Κέρκυρα, ενώ εντοπίστηκαν και δύο κρούσματα σε τουρίστες στην Καβάλα. Είναι εύλογο λοιπόν να προκύπτουν πολλά ερωτήματα αναφορικά με τη διαχείριση των εισαγόμενων κρουσμάτων και κυρίως με το περιστατικό με ζευγάρι Σέρβων στην Αιδηψό, το οποίο βρέθηκε θετικό στον κοροναϊό.

Από την πλευρά του ο ΕΟΔΥ έχει εντείνει τους ελέγχους την τελευταία εβδομάδα με αποτέλεσμα καθημερινά να πραγματοποιούνται χιλιάδες τεστ.

Μάλιστα όπως έγινε γνωστό όλοι οι τουρίστες που περνούν τα σύνορα από τον Προμαχώνα θα υποβάλλονται σε  δειγματοληπτικά τεστ.

Χτες ακόμη 24 κρούσματα κοροναϊού  προστέθηκαν στη λίστα με τα εισαγόμενα κρούσματα, με αποτέλεσμα ο ΕΟΔΥ να ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για τον περιορισμό των κρουσμάτων, μεταφέροντας τα κρούσματα σε ξενοδοχεία καραντίνας.

Η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο, τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, συγκαταλέγονται στις «πορτοκαλί» χώρες, κάτι που σημαίνει ότι, όσοι επιστρέφουν στο Βέλγιο από αυτές, θα τους ζητείται να υποβάλλονται σε τεστ και θα μπαίνουν σε καραντίνα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναφορικά με το γεγονός ότι η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στην «πορτοκαλί λίστα», υπήρξε επικοινωνία των ελληνικών αρχών με το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ αύριο, Πέμπτη, αναμένεται και νέα επαφή των δύο πλευρών.

Η Ελλάδα έχει άρει τους περιορισμούς για όσους προέρχονται από το Βέλγιο από την 1η Ιουλίου. Το Βέλγιο απαγορεύει στους πολίτες του να ταξιδεύουν στις χώρες που βρίσκονται στην «κόκκινη» λίστα, ήτοι τη Νορβηγία και την Φινλανδία.

πηγή: tanea.gr