Κορωνοϊος: Στα 89 ευρώ θα πωλείται το αντιικό φάρμακο Avifavir στη Ρωσία | PellaNews

Κορωνοϊος: Στα 89 ευρώ θα πωλείται το αντιικό φάρμακο Avifavir στη Ρωσία

Στην τιμή των 89 ευρώ (8.000 ρουβλίων), κατά 30% φθηνότερο ανάλογων φαρμάκων, θα πωλείται στα φαρμακεία της χώρας το ρωσικό αντιικό φάρμακο κατά της Сovid-19 Avifavir, δήλωσε ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Aμεσων Επενδύσεων (Russian Direct Investment Fund-RDIF), Κιρίλ Ντμίτριεφ.

Ο Ντμίτριεφ υπογράμμισε ότι η τιμή του Avifavir στη συνέχεια ενδέχεται να μειωθεί, όπως και ότι το RDIF θα επιδιώξει να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των ζωτικής σημασίας σημαντικών φαρμακευτικών σκευασμάτων, ενώ τόνισε ότι στα ρωσικά νοσοκομεία διατίθεται δωρεάν.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Ρωσίας και ο εταίρος του Chemrar θα προμηθεύσουν με το φάρμακο Avifavir 17 επιπλέον χώρες, ανέφερε σε ανακοίνωση το ταμείο. Το Avifavir έχει διανεμηθεί ήδη στη Λευκορωσία, τη Βολιβία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν. Τώρα θα σταλεί και στην Αργεντινή, τη Βουλγαρία, τη Βραζιλία, τη Χιλή, την Κολομβία, τον Ισημερινό, το Σαλβαδόρ, την Ονδούρα, το Κουβέιτ, τον Παναμά, την Παραγουάη, τη Σαουδική Αραβία, τη Σερβία, τη Σλοβακία, τη Νότια Αφρική, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ουρουγουάη, ανέφερε το RDIF.

Κλινικές δοκιμές
Το Avifavir πήρε το πράσινο φως τον Μάιο του 2020 από το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας και υπήρξε το πρώτο φάρμακο παγκοσμίως που αναπτύχθηκε με βάση το Favipiravir και εγκρίθηκε για τη θεραπεία της Covid-19. 

Το Avifavir βασίζεται στη δραστική ουσία φαβιπιραβίρη, η οποία χρησιμοποιείται ευρέως ως η βάση για τη θεραπεία λοιμώξεων. Οι κλινικές δοκιμές στην Ιαπωνία και τη Ρωσία έχουν επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων αυτών, ανέφερε το RDIF.

Η Ρωσία αγωνίζεται για να πάρει τα παγκόσμια ηνία στην κούρσα κατά του ιού. Ηδη εξάγει δικά της τεστ για την COVID-19 και έχει συνάψει αρκετές διεθνείς συμφωνίες για εφοδιασμό με το εμβόλιό της Sputnik-V.

Την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία ενέκρινε το Coronavir της R-Pharm για τη θεραπεία εξωτερικών ασθενών με ήπια έως μέτρια λοίμωξη από COVID-19 και η εταιρία είπε πως το αντιικό φάρμακο μπορεί να διατεθεί σε φαρμακεία στη χώρα ακόμη και από αυτή την εβδομάδα.

Το RDIF σημείωσε πως τα φάρμακα που βασίζονται στη φαβιπιραβίρη είναι τρεις έως τέσσερις φορές φθηνότερα από τη ρεμδεσιβίρη, μια άλλη θεραπεία κατά της COVID-19.

Ethnos.gr