Κορωνοϊός και ανοσία: Διαρκεί τουλάχιστον οκτώ μήνες σύμφωνα με νέα δεδομένα | PellaNews

Κορωνοϊός και ανοσία: Διαρκεί τουλάχιστον οκτώ μήνες σύμφωνα με νέα δεδομένα

Αυστραλοί ερευνητές αποκάλυψαν – για πρώτη φορά – ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί με τον ιό COVID-19 έχουν ανοσολογική μνήμη για προστασία από την εκ νέου μόλυνση για τουλάχιστον οκτώ μήνες. Η έρευνα είναι η ισχυρότερη απόδειξη για την πιθανότητα ότι τα εμβόλια κατά του ιού, SARS-CoV-2, θα λειτουργήσουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Προηγουμένως, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το πρώτο κύμα αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού μειώθηκε μετά τους πρώτους μήνες, προκαλώντας ανησυχίες ότι οι άνθρωποι ενδέχεται να χάσουν γρήγορα την ασυλία. Αυτό το νέο έργο μετριάζει αυτές τις ανησυχίες.

Η μελέτη είναι το αποτέλεσμα μιας πολυκεντρικής συνεργασίας με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή Menno van Zelm, από το Τμήμα Ανοσολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Monash, με την Alfred Research Alliance μεταξύ του Πανεπιστημίου Monash, του νοσοκομείου Alfred και του Ινστιτούτου Burnet, και δημοσιεύθηκε σήμερα το διάσημο περιοδικό, Science Immunology .

Η δημοσίευση αποκαλύπτει την ανακάλυψη ότι συγκεκριμένα κύτταρα στο ανοσοποιητικό σύστημα που ονομάζονται κύτταρα μνήμης Β, «θυμάται» μόλυνση από τον ιό, και αν αμφισβητηθούν ξανά, μέσω της εκ νέου έκθεσης στον ιό, προκαλεί μια προστατευτική ανοσοαπόκριση μέσω της ταχείας παραγωγής προστατευτικών αντισωμάτων.

Οι ερευνητές στρατολόγησαν μια ομάδα 25 ασθενών COVID-19 και έλαβαν 36 δείγματα αίματος από αυτούς από την Ημέρα 4 μετά τη μόλυνση έως την Ημέρα 242 μετά τη μόλυνση. Όπως και με άλλες μελέτες – εξετάζοντας μόνο την απόκριση αντισωμάτων – οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αντισώματα κατά του ιού άρχισαν να πέφτουν μετά από 20 ημέρες μετά τη μόλυνση.

Ωστόσο – το σημαντικό – όλοι οι ασθενείς συνέχισαν να έχουν κύτταρα μνήμης Β που αναγνώρισαν ένα από τα δύο συστατικά του ιού SARS-CoV-2, τις ακίδες και τις πρωτεΐνες νουκλεοκαψιδίων. Αυτά τα ειδικά για τον ιό κύτταρα μνήμης Β υπήρχαν σταθερά έως και οκτώ μήνες μετά τη μόλυνση . Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή van Zelm, τα αποτελέσματα δίνουν ελπίδα στην αποτελεσματικότητα οποιουδήποτε εμβολίου κατά του ιού και εξηγεί επίσης γιατί υπήρξαν τόσο λίγα παραδείγματα γνήσιας επαναμόλυνσης στα εκατομμύρια εκείνων που έχουν δοκιμαστεί θετικά για τον ιό παγκοσμίως.

“Αυτά τα αποτελέσματα είναι σημαντικά επειδή δείχνουν, οριστικά, ότι οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί με τον ιό COVID-19 διατηρούν στην πραγματικότητα ανοσία έναντι του ιού και της νόσου”, είπε. “Αυτό ήταν ένα μαύρο σύννεφο που κρέμεται από την πιθανή προστασία που θα μπορούσε να παρέχεται από οποιοδήποτε εμβόλιο COVID-19 και δίνει πραγματική ελπίδα ότι, μόλις αναπτυχθεί ένα εμβόλιο ή εμβόλια, θα παρέχουν μακροπρόθεσμη προστασία.”

 

tromaktiko.gr