close search results icon

Επιστροφή του Ιράκ στον Μεσαίωνα

Η κοινωνική οπισθοδρόμηση μάλλον δεν συνδέεται με τη γεωπολιτική μετάλλαξη.

Μακριά από εμάς η θεοποίηση της woke ατζέντας και η υπερπροβολή των δικαιωμάτων της ΛOATKI+ κοινότητας, που χρησιμεύει περισσότερο ως «ροζ ξέπλυμα» (pinkwashing) του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού των ανισοτήτων. Ενα «ξέπλυμα» που καταδικάζουν και οι κοινωνικοπολιτικά συνειδητοποιημένοι ΛΟΑΤΚΙ.

Αυτό, όμως, που συμβαίνει στο Ιράκ είναι το άλλο άκρο. Εκεί, ο διωγμός της σεξουαλικής διαφορετικότητας, της γυναικείας χειραφέτησης και της ελεύθερης έκφρασης δημιουργεί σταδιακά ένα κράτος-υβρίδιο Αφγανών μουλάδων, Ιρανών κληρικών και Σαουδαράβων ουλεμάδων.

Η κοινωνική οπισθοδρόμηση μάλλον δεν συνδέεται με τη γεωπολιτική μετάλλαξη του σημερινού Ιράκ σε ένα αμερικανο-ιρανικό condominium, μετά την καταστροφική αμερικανική εισβολή και κατοχή του 2003. Περισσότερο θυμίζει επιστροφή σε έναν «Μεσαίωνα των ηθών», πάνω στη βάση των ακραία συντηρητικών παραδόσεων του Ισλάμ.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τις ημέρες που η ιρακινή Βουλή ψήφιζε την ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας με επαπειλούμενες κακουργηματικές ποινές 10-15 χρόνων, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από ένοπλο μοτοσικλετιστή, έξω από το σπίτι της στη συνοικία Ζαγιούνα, στην καρδιά της Βαγδάτης, η διασημότερη influencer της χώρας. Η Γκουφράν Μαχντί Σαουάντι είχε εκατοντάδες χιλιάδες ακολούθους στο TikTok και στο Instagram, που παρακολουθούσαν φανατικά τα βίντεο με τους χορούς, τα τραγούδια και τα κοινωνικά της σχόλια. Το γεγονός ότι ήταν νέα, όμορφη, πετυχημένη και χειραφετημένη (αγαπούσε να ντύνεται φολκλόρ και να πηγαίνει στο γήπεδο) προκαλούσε ιερή αγανάκτηση στους «ταλιμπάν» της πατριαρχίας (σουνίτες ή σιίτες αδιάφορο). Στην ίδια γειτονιά δολοφονήθηκε πέρσι η επίσης γνωστή, τρανσέξουαλ influencer «Νoor BM» από τους ίδιους γνωστούς άγνωστους.

Η τροποποίηση του παλιού σανταμικού νόμου περί πορνείας (!), που ψηφίστηκε το Σάββατο στη Βουλή, δεν ποινικοποιεί μόνο τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις, αλλά στρέφεται και κατά στρέιτ ανδρών και γυναικών με ανάρμοστη συμπεριφορά (π.χ. «ανταλλαγή ζευγαριών»), συνιστώντας κατά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Φόρεϊν Οφις κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Ηuman Rights Watch κατήγγειλε πολλούς Ιρακινούς πολιτικούς ότι με τη συμπεριφορά τους ενθαρρύνουν τις ένοπλες υπερσυντηρητικές ομάδες στο κύμα απαγωγών, βασανιστηρίων, βιασμών και δολοφονιών λεσβιών και ομοφυλοφίλων που παρατηρείται στο Ιράκ τα τελευταία χρόνια.

*από το eleftherostypos.gr - Γιάννης Παπαδάτος

*κεντρική φώτο από in.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ