close search results icon

Στις κορυφαίες παραγωγούς προϊόντων υδατοκαλλιέργειας στην Ε.Ε. η Ελλάδα

Στις κορυφαίες παραγωγούς προϊόντων υδατοκαλλιέργειας στην Ε.Ε. η Ελλάδα

Το 2022 εκτιμάται ότι καλλιεργήθηκαν στην ΕΕ 1,08 εκατομμύρια τόνοι υδρόβιων οργανισμών, αξίας 4,9 δισ. ευρώ. Η υδατοκαλλιέργεια περιλαμβάνει την ελεγχόμενη καλλιέργεια ψαριών, μαλακίων, φυκών και καρκινοειδών.

Το 2022 4 χώρες της ΕΕ αντιπροσώπευαν συλλογικά περίπου τα δύο τρίτα (67 %) της συνολικής παραγωγής εκτρεφόμενων υδρόβιων οργανισμών: Ισπανία (25%), Γαλλία (17%), Ελλάδα (13%) και Ιταλία (12%).

Όπως και τα προηγούμενα έτη, η παραγωγή της Νορβηγίας υπερέβη εκείνη ολόκληρης της ΕΕ, με παραγωγή 1,66 εκατομμυρίων τόνων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων ήταν σολομός.

Η παραγωγή στην ΕΕ επικεντρώνεται κυρίως στα είδη ιχθύων με πτερύγια (όπως η πέστροφα, το λυθρίνι, το λαβράκι, ο κυπρίνος, ο τόνος και ο σολομός) και στα μαλάκια (συμπεριλαμβανομένων των μυδιών, των στρειδιών και των κυδωνιών), τα οποία μαζί αντιπροσώπευαν σχεδόν το σύνολο της παραγωγής υδατοκαλλιέργειας κατά βάρος το 2022.

Διαφορετικοί υδρόβιοι οργανισμοί έχουν διαφορετικές τιμές. Η αξία παραγωγής πέστροφας (15,1 %) και λαβρακιού (14,0 %) είχε τα υψηλότερα μερίδια αξίας για τον τομέα της υδατοκαλλιέργειας στην ΕΕ.

Διακυμάνσεις στην παραγωγή υπάρχουν για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι ορισμένα από τα είδη εκτρέφονται και καλλιεργούνται αποκλειστικά για σκοπούς εκτροφής, ορισμένα είδη ψαριών δεν αλιεύονται ετησίως, ορισμένες επιχειρήσεις δοκιμάζουν νέα είδη και η παραγωγή ορισμένων ειδών βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο.

Οι αυξημένες τιμές της ενέργειας (λόγω της νόσου COVID και του πολέμου στην Ουκρανία) προκάλεσαν υψηλότερες τιμές παραγωγής, οι οποίες αντικατοπτρίζονται επίσης στις τιμές πώλησης. Ενώ η παραγωγή σε τόνους παρέμεινε η ίδια (ή ακόμη και μειώθηκε σε ορισμένες χώρες), η συνολική αξία παραγωγής σε ευρώ αυξήθηκε. Επιπλέον, ορισμένες επιχειρήσεις δυσκολεύτηκαν να συνεχίσουν την παραγωγή λόγω του αυξανόμενου κόστους.

agro24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ